Fúróba (flexbe) fogható csiszolószerszámok

2018.10.08. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

image12_3.jpg

A csiszolókefék és korongok olyan ipari szerszámok, amelyekkel alaposan megtisztíthatunk bármilyen fémet anélkül, hogy kárt tennénk benne. Ezek a fúrógépbe vagy sarokcsiszolóba fogható, nagy fordulaton pörgő eszközök alkalmasak hegesztési varratok, rozsda lecsiszolására, de képesek fém-fa felületeket lesimítani, tisztítani. Néhány, fiókban talált változatukat mutatjuk be, és sor kerül arra a szerszámra is, mely az első találkozás után nyugdíjazta szalagcsiszolómat. Látni és megszeretni egy pillanat műve volt.

image7_9.jpg

Elöljáróban méltassuk minden csiszolókefe ősatyját, a drótkefét, mely máig helytáll varratok vagy festék gyors eltávolításában és még áramot sem igényel. Szálai behatolnak az apró résekbe, kialakítása segít elérni szögben találkozó felületeket is.

image4_10.jpg

Motorizált változata a készletben vagy önállóan kapható réz - acél csiszolókefe vagy korong, ami fúrógép tokmányába erősítve relatíve alacsony fordulaton alkalmas felületek tisztítására. Természetesen már ezzel is elkövethetünk jóvátehetetlen hibákat. Például egy ablakszegély felpattogzott festésének eltávolításakor figyelhetünk fel rá, hogy az üveget karcolja.

image664.jpg

Kazánajtóra lerakódott koromréteg letakarítására szereztem be a sarokcsiszoló tengelyére csavarható, termetesebb változatot. A flex nagy fordulata és a kefe átmérője miatt jóval hatékonyabb teljesítményt várhatunk el a fúrógépes változattal szemben.

image16_1.jpg

Itt fokozottan érvényes a figyelmeztetés, hogy mivel védőborítás nélküli, szabadon álló, forgó szerszám, a baleseteket csak józan eszünkkel és fokozott koncentrálással kerülhetjük el. Igazán fájdalmas sebeket ejthet még a kisebb változat is érzékeny ujjbegyeinken. Viseljünk kesztyűt és védőszemüveget!

image3_17.jpg

Egy szót megérdemelnek a különféle profilú, tokmányba illő csiszoló - köszörűkorongok. Segítségükkel belső felületeket és nehezen hozzáférhető részeket munkálhatunk simára, vagy tágíthatjuk megfelelő méretűre. Kistestvéreikből bő készletben vásárolhatunk multifunkcionális gépekbe modellezéshez, apró tárgyak készítéséhez.

image2_28.jpg

A fémmegmunkálás két klasszikusa a vágókorong mellett a nagyoló és csiszoló korong. Az egyoldalas koronggal el nem érhető varratokat nagyoló szerszámmal alakítjuk, míg a lamellás korong simára fényesít.

Abszolúte nem reklámozásként, de a vásári vs profi szerszámok (és minden más termék) jellemzőinek összehasonlítására felidézem a négy éve bemutatott nagyolókorongot, mely erősen lecsökkent kerülettel, de még mindig használatban van, miután olcsóbb változatai szinte a megmunkált fémmel egyenlő mértékben fogytak el. Nem tudok mondani lecsiszolt métert vagy üzemórát indoklásul, de a két kategória közötti különbség annyira nyilvánvaló, hogy megéri a többletköltséget márkás szerszámok beszerzése.

image9_2.jpg

Most pedig egy csodás eszköz következik, a flexre csavarható korongcsiszoló fej, amivel megspórolhatjuk egy külön gép megvásárlását. Öntapadós kivitelénél fogva könnyen cserélhetjük az érdes papírt, ami olcsóbb is mint a szalagcsiszoló szalagjai. Sajnos  - legalábbis ahol én járok - kisebb a szemcseméret szerinti választék. Meglepő eredményességgel túrja le a faanyag egyenetlenségeit és fényesre políroz.

image11_7.jpg

Sík felület és alakzatok megmunkálására egyaránt alkalmas. Sokkal erősebb, mint vérszegény rezgőcsiszoló társai, nagy darab szalagcsiszoló gépekkel szemben részletesebb kidolgozású munkákra alkalmas. Nem csoda, hogy állványos szalagcsiszolókat árulnak korongos kiegészítővel...

a1_1.jpg

...illetve excenter csiszolót elektromos és pneumatikus változatban. Előnyük a porelszívás lehetősége (a flexes megoldás hihetetlenül poros munka) és állványos gépnél a gyárilag beállított derékszög.

a2_2.jpg

Ha nem pontosan fektetjük fel a korongot a csiszolt tárgyra, szélein kezdődik a kopás és utána már a hordozó papírt-szövetet, majd a fejet kezdjük ledörgölni. Némi önkritikával, saját példán keresztül szeretném arra fókuszálni a figyelmet, hogy ha eredendően hülyének születtünk is, de életben maradásunkat megkönnyíti, ha figyelünk arra, amit csinálunk. Nevezetesen, kábelt blankoltam életlen késsel és a "Na, jó" - kezdetű felkiáltással (ami számos, megtörtént tragédiát megelőző mondat) kezembe kaptam az épp ott heverő csiszolókorongos flexet és szabad kézzel tartva, élezni kezdtem a kést. Belekapott, a centrifugális erő nekivágta oldalamnak a flexet, ami felcsavarta a pólómat és eltépte, majd füstölni kezdett. Egy napig fájlaltam a bordáimat és a póló is elszakadt, pedig új volt.

image1_18.jpg

Most pedig következzen kicsiny szerkesztőségünk elkötelezettségének ékes bizonyítéka, egy csiszoló feltét, melyre semmi szükségem nem volt, nem is látom át használhatóságát, mégis megvettem a vásárban, hogy bemutathassam önöknek saját fotózással.

dsas.jpg

Összegzésül, a csiszolóeszközök palettája indokoltan széles, de ha már a fentiekkel rendelkezünk, felülettisztításra megfelelő arzenállal indulhatunk csatába egy jó fúró vagy sarokcsiszoló meghajtásával.

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.
De ha unod a Facebookot, kövess inkább a Twitteren!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr9014285081

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kkm.furdancs 2018.10.08. 08:33:43

@GöTi: A második különösen durva jeleneteket valószínűsít és már inkább a temetkezési és fehérjefeldolgozó ipar érintett a témában...

Shim 2018.10.09. 13:00:35

Erre nem gondoltam volna, ezeket mindig fúróba fogtam eddig. Mondjuk csak hobbibarkácsolok.

Poros munkához lehet kapni elszívó “feltétet”, akár élvezetővel egyben: www.bosch-do-it.com/gb/en/diy/accessories/cutting-guide-with-dust-extraction-outlet-201825-59717.jsp

Illetve szerintem nem árt megemlíteni (bármilyen sarokcsiszolós anyagban), hogy fa vágásra ne használjuk, mert ha megakad, akkor nagyon csúnya vége lesz... :O

pamutpamlag 2018.10.09. 22:01:14

Érdemes arra is fordítani egy kis figyelmet, hogy az adott eszköz milyen fordulatszám-tartományban működik (optimálisan). Példának okáért a 6. képen látható "különféle profilú, tokmányba illő csiszoló - köszörűkorongok" nem kifejezetten fúrógépbe valók, hanem amolyan multifunkciós gravírozó gépekbe. Utóbbi eszközök fordulatszám-tartománya könnyedén eléri a 20-30 ezer fordulat/perc értéket, míg egy átlagos, klasszikus fúrógép fordulata kb egy nagyságrenddel kisebb (magyarul a fenti érték tizede).
Lásd még: forgácsolási sebesség :-)
Ami nyilván - a forgástest alakú csiszoló eszközöknél - a méret (azaz kerület) ill. a fordulatszám függvénye. Magyarul kis méret esetén (mint a szóban forgó kis, "tokmányba illő csiszoló - köszörűkorongok") magas fordulat kell(het).

Untermensch4 2018.10.10. 00:36:43

@pamutpamlag: " Magyarul kis méret esetén (mint a szóban forgó kis, "tokmányba illő csiszoló - köszörűkorongok") magas fordulat kell(het)."
És/vagy kisebb előtolás..?

zooltek 2018.10.10. 06:36:16

@pamutpamlag: Azok a csiszolók nagyobbak a gravírozóba való testvéreinél, 6 vagy 8 mm-es a tengelyük. De a fordulatszámban igazad van. Ezek egyenescsiszolókba valók. A poén az hogy nem tokmányba, hanem partonba fogják.

A nagy öntapadós csiszolókoronghoz meg jobb egy fordulatszám szabályzós sarokcsiszoló, sok neki a 11000.

A fazék drótkefe meg előszeretettel kopik asszimetrikusra, sok használattal könnyen kinyírható a hajtóműházban a bronzpersely.

pamutpamlag 2018.10.12. 00:19:26

@Untermensch4:
>>" Magyarul kis méret esetén (mint a szóban forgó kis, "tokmányba illő csiszoló - köszörűkorongok") magas fordulat kell(het)."
És/vagy kisebb előtolás..?<<

Háát, nem egészen. Pont hogy nagyobb előtolás adna azonos (vagy az eredetihez jobban közelítő) forgácsolási sebességet.

Tudniillik a "forgácsolási sebesség" alatt nem az értendő, hogy milyen gyorsan végzünk a forgácsolással, bár összefüggésben van vele :-)

A forgácsolási sebesség azt jelenti, hogy a szerszám (vágó)éle, ami a munkadarabról a forgácsleválasztást végzi (és amely vágóélből ilyen csiszolószerszámokon számtalan, szabálytalan kis élecske van), szóval ez(ek) az él(ek) milyen sebességgel halad(nak) a munkadarabhoz képest. Pl a fúrásnál, a fúrószár esetében 2 db él van, a forgácsolási sebesség pedig a fúró fordulatszámából és átmérőjéből adódó kerületi sebesség (nevezzük forgási sebességnek). Ez értelemszerűen a külső kerületen a legnagyobb, a középpont felé csökken.

Az előtolás pedig nem a szerszám élének sebessége, hanem a komplett szerszám mozgása a munkadarabhoz képest. Az előbb említett példánál, a fúrásnál az előtolás a fúrószár mozgása tengelyirányban, befelé az anyagba. Ez a forgács vastagságát adja meg.

Tehát olyan értelemben van összefüggés, hogy ha adott esetben egy tizedakkora forgácsolási sebességnél szeretnék ugyanakkora termelékenységet (azaz ugyanannyi idő alatt szeretnék végezni, azonos idő alatt szeretnék azonos mennyiségű forgácsot, anyagot leválasztani), akkor tízszer nagyobb előtolás kell.
Persze sok esetben nincs értelme, illetve fizikailag nem lehetséges bármilyen nagy határok között változtatni e kettőt egymáshoz képest. Bizonyos tartományban persze lehet, és lehet egyéb praktikákat is bevetni, ami tovább befolyásolja a dolgokat (pl hűtés, kenés, stb).

Magyarul ha rendesen akarnék csiszolni (forgácsolni) a szóban forgó kis szerszámokkal, akkor 10x jobban kéne nyomnom őket (10x nagyobb előtolást kéne adnom), de ez nem igazán lehetséges. Tehát ha úgy akarom használni, ahogy azt kitalálták, akkor egy olyan (fúrógépeknél 10x nagyobb) fordulatszámú eszközbe kell befogjam, amilyenbe való.

Visszatérve a fúrós példára, levezetem ugyanezt konkrét számokkal.
Van egy HSS gyorsacél anyagú, sima csigafúróm, legyen 8 mm átmérőjű. Ezzel átlagos alumíniumot szeretnék kifúrni. Ehhez az ideális forgácsolási sebesség kb 60 m/perc. Mekkora fordulatszámra kell állítanom a fúrógépemet?
Fúrószár átmérő: 8 [mm] = 0,008 [m]
kerület: 0,008 [m] × 3,14 = 0,02512 [m] azaz 1 fordulat alatt ennyit tesz meg a fúró vágóéle a kerületén.
A forgáskor, a forgásból adódó kerületi sebesség lesz a (legnagyobb) forgácsolási sebesség, ez kell legyen kb 60 m/perc
Tehát 60 [m/perc] / 0,02512 [m] = kb 2388 [fordulat/perc]
Ennyire kell állítani a fúrógépem.

Ehhez a művelethez tartozik ideális esetben egy kb 0,03 mm/fordulat értékű előtolás.
2388 [f/perc] × 0,03 [mm/f] = kb 71 [mm/perc] azaz ennyi anyagvastagságot tudok átfúrni az ideális előtolással az ideális forgácsolási sebesség (fordulatszám) mellett. Egy 7 cm vastag alutömböt átküldök kb 1 perc alatt.

Most képzeljük el, hogy egy tizedakkora fordulatszámú géppel dolgozom (ugyanúgy, mint a posztban említett kis csiszolószerszám esetében, amikor azt sima fúrógépbe fogom - ebből indult ki az egész diskurzus), azaz kb 2400 [/perc] helyett csak 240 [f/perc] értékkel.
Ez esetben tizedakkora lesz a forgácsolási sebesség (60 helyett 6 [m/perc]), így ahhoz, hogy ugyanazt a kb 7 cm vastag alutömböt átfúrjam 1 perc alatt, meg kellene növelnem az előtolást a tízszeresére, azaz 0,3 [mm/f] értékre.
Nem fog menni. Nem forog annyit a fúró, hogy vigye, beletöröm azt az anyagba.

Ha viszont nem növelem az előtolást, hanem hagyom az eredeti értéken, akkor viszont nem 70, hanem csak 7 mm-t haladok 1 perc alatt, azaz nem 1, hanem 10 perc alatt fúrom át ugyanazt a tömböt.

Ha viszont még tovább csökkentem az előtolást is (ahogy felvetetted az előző kommentedben), akkor még lassabban fúrom át.

Szóval összességében megette a fene az egészet. Az igazi megoldás, hogy olyan fordulatszámon (azaz olyan forgácsolási sebességgel) használom a szerszámot, amilyennel kell. Ehhez viszont olyan szerszámgép kell, ami alkalmas erre.

Egyetlen mondatba összefoglalva a fentieket:
Az ideálisan 30 ezres fordulaton működő szerszámokkal csak maszatolok 3 ezres fordulaton, hiába játszom az előtolással (ha tudok egyáltalán játszani vele).

pamutpamlag 2018.10.12. 00:26:11

@zooltek:
Igen, azok valóban nagyobb tengelyű csiszolók lehetnek, és a patronban is igazad van.

kkm.furdancs 2018.10.12. 08:14:07

@pamutpamlag: Nagyon érdekes komment volt, köszi, hogy fáradtál vele!

pamutpamlag 2018.10.12. 09:03:44

@pamutpamlag:
Volt egy mondatom, ami sajnos hibás, nem azt jelenti, mint amit mondani akartam:
"Pont hogy nagyobb előtolás adna azonos (vagy az eredetihez jobban közelítő) forgácsolási sebességet."

Ez helyesen úgy hangzik, hogy:
Pont hogy nagyobb előtolás adna azonos (vagy az eredetihez jobban közelítő) MEGMUNKÁLÁSI GYORSASÁGOT.

Magyarul kisebb forgácsolási sebesség esetén nagyobb előtolással tudok ugyanannyi anyagmennyiséget leválasztani, ugyanolyan gyorsan haladni (bizonyos határok között, természetesen).

kkm.furdancs 2018.10.12. 11:33:18

@pamutpamlag: Persze, ez olyan alaptétel, hogy értjük, ha másként is van leírva. Mindamellett - ahogy célzol rá - nem ilyen egyszerű, mert a szerszámkeménységtől kezdve az anyagminőségig sok minden befolyásolja a sikeres forgácsleválasztást. Jó példa a fúrás sebessége különféle anyagok esetén. :)

Untermensch4 2018.10.14. 16:52:54

@pamutpamlag: Értem az elméletet de a gyakorlatban a nagyobb előtolástól a kevésbé nyomatékos gép megáll... :) meg én nem sietek, a megmunkálási sebességben nem vagyok maximalista.

2018.10.15. 09:13:47

@pamutpamlag: "Ha viszont még tovább csökkentem az előtolást is (ahogy felvetetted az előző kommentedben), akkor még lassabban fúrom át."

Extrém esetben jól elkoptatod a szerszámot/bevonatot aztán kuka. Ahhoz, hogy egy forgácsoló szerszám (most élszögtől függetlenül) egyáltalán dolgozni tudjon, kell egy meghatározott minimum fogásmélységet biztosítani

"Az ideálisan 30 ezres fordulaton működő szerszámokkal csak maszatolok 3 ezres fordulaton, hiába játszom az előtolással (ha tudok egyáltalán játszani vele)."
És jó esetben tönkreteszed :)

Nem teljesen on.. de már nem csak a csiszolás a téma:

www.youtube.com/watch?v=mRuSYQ5Npek ..amikor már valójában nem a szerszám éle forgácsol

pamutpamlag 2018.10.15. 20:07:39

@Untermensch4:
Szerintem nem ment át a mondanivalóm lényege, bizonyára azért, mert nem voltam elég tömör :-)

Most igyekszem az lenni:
Azt állítottam, hogy azok a csiszolók nem működnek jól egy fúrógép fordulatán.
Mire Te kérdeztél, hogy "és/vagy kisebb előtolás...?"

Erre az a válaszom, hogy nem, kisebb előtolással sem lesz jó egy fúrógép fordulatán (hiába van rá sok idő).

Hogy a klasszikus vicc szerinti példával éljek:
Egy gyereket egy nő kilenc hónap alatt hord ki. És akkor (az analógia szerint) felmerül a kérdés, hogy FÉL NŐ mennyi idő alatt?
Erre az én válaszom az, hogy fél nő nem igazán képes a feladat elvégzésére, a Te válaszod pedig az (szigorúan az analógia szerint!), hogy talán fél nő is kihordhat egy gyereket, csak neki 18 hónap kell hozzá, és mindez nem probléma, ha ő ráér... ;-)

Szóval vannak dolgok, amik nem így működnek :-)

pamutpamlag 2018.10.15. 20:12:34

@Womb Raider:
Egyetértek.
A videóért pedig köszönet, nagyon látványos!

Skolem 2022.01.02. 11:43:06

Kedves Posztoló!

Véletlenül találtam rá erre a bejegyzésre. De ha már itt vagyok, akkor megkérdezem: kell nekem fúróba fogható flexi tárcsa, amellyel a fúrót flexiként tudnám használni. Hol találok ilyet?

Tarski.
süti beállítások módosítása