Ettől biztos a szorulás!

2018.11.21. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

image8_10.jpg

Szerintem biztosított helyezésünk a "Zavarba ejtően hülye- és félrevezető címadás"  versenyen. Pedig csak összefutottam néhány termetesebb, antik facsavarral, melyek hézag- és lazulásmentesen, bizonyítottan hosszú ideig szorítottak össze alkatrészeket. Persze, árulnak 24 centis huzalszeget, melyhez szinte már fegyverviselési engedély kell (zsebkést csak 12 cm 8 cm élhosszúságig hordhatunk magunkkal közterületen). Ennyire termetes csavarok mégis ritkábban bukkannak fel háztartásunkban, ezért megérdemlik, hogy bemutassam őket közelebbről.

image21_2.jpg

A csavarok 210 és 140 mm hosszúak, az apróságok 5-6 centiméteresek, viszont sok volt belőlük. Hiába, aki hosszú távra tervez vagy rezonanciát küszöböl, az legyen nagyvonalú a csavarsűrűséggel. A legnagyobb példányok 21 mm magas, hatlapú fejére 18 mm-es csavarkulcs illik, szára a tövénél 11 mm átmérőjű. Spirális élének legnagyobb mélysége 3 mm, menetemelkedése 5 mm, van mivel kapaszkodnia tehát.

image22_3.jpg

Kisebb társaik rövidebbek, viszont átmérőjük (17 mm) és élük mélysége nem hagy kétséget: jól bele kell kapaszkodnunk a csavarhúzóba, ha tövig akarjuk húzni vagy ellenkezőleg, kitekerni őket. 110 évesek és ez nem csak megőrzött jó állapotuk miatt is szembetűnő (akkor még tettek bele anyagot, satöbbi), hanem a manapság megérdemelten elterjedt kereszt alakú horony hiánya miatt is. A legszélesebb élű szerszámom is csak kétharmadig töltötte ki hornyát.

image9_3.jpg

Anyagminőségüket tekintve már vegyesebb a kép. Annak idején beleillő szélességű és vastagságú éllel rendelkező csavarhúzót használtak betekerésükhöz, így nem sérültek meg. Ellenkező irányba kihajtva békebeli csavarhúzóm (melyet franciakulcsos nyomaték-rásegítéssel alkalmaztam) azonban szívósabb anyagúnak bizonyult és egynek (természetesen a legutolsónak) kiradírozta a hornyát. Ki kellett fúrnom végül és meglepetésre nem volt nehéz feladat. A hatlapú fejes társaikkal már nem volt ilyen gond, hiszen naqyságrenddel nagyobb felületen markolt rá a csavarkulcs.

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.
De ha unod a Facebookot, kövess inkább a Twitteren!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr6914381084

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Shim 2018.11.21. 07:59:08

Az egyszerűbb gyártást leszámítva van előnye a nem kereszthornyos, “laposfejű” csavarhúzóval hasznàlható facsavaroknak? Egy nagy narancs barkácsáruház szinte csak ezeket árulja.

Off topic: 8 lesz az a 12:
Melléklet a 175/2003. (X. 28.) Korm. rendelethez
A közbiztonságra különösen veszélyes eszköz:
a) * az olyan szúró- vagy vágóeszköz, amelynek szúróhosszúsága vagy vágóéle a 8 cm-t meghaladja

kkm.furdancs 2018.11.21. 08:47:04

@Shim: Szerintem rajtuk marad 24 tonna, ezért árulják. Ráadásul ők szeretik szépen becsomagolva annyiért adni a 10 darabos készletet (csavarral, alátéttel, tüchtig), amiből egy kilót vehetsz a csavarboltban :)

Sosem akarok túlzásba esni, ezért írtam az emlékeim szerint 12 centiről. Hiába, korcsul a világ. Hogy akarnak ezek mutáns krokodillal szembeszálló polgárokat, ha csak ilyen ki forgácsnyi késeket engednek viselni? :) Hópihék :(
süti beállítások módosítása