Így készül az ételed

2019.01.29. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Ételkészítő gépek tervezése kemény dió, mert néhány százalékkal több összetevő abból, kevesebb ebből már komolyan befolyásolja a nyersanyag állagát és viselkedését. Aki szokott sütögetni, tapasztalta már a túl nedves tészta ragacsosságát nyújtáskor, amit liszttel kompenzálunk, aztán vízzel, közben egyre több és több tészta gyűlik össze. Pedig ez csak a legalapvetőbb szakácstudomány.

100_1.jpg

Hogyan vágjuk egyenlő tömegűre a halszeleteket és a sonkát (ipari méretekben), mitől lesz egyforma két tonna csavart süti? Mi biztosítja a szigorú higiénés szabályok betartását? Tippadó, gyönyörködve képernyőhöz szegező alibiposztjaink ládáját ma szélesre tártam, hiszen komoly dologról, evésről és ételről szólnak ajánlott videóink. A videók között bemutatunk két intézményt, ahol élelmiszeripari folyamatok modellezése és gépek tervezése megtanulható hazánkban.

Szent István Egyetem Gépészmérnöki Kar (Mezőgazdasági és élelmiszeripari gépészmérnöki szak - Élelmiszeripari gép- és rendszertervező specializáció)
A specializáció olyan különleges ismereteket biztosít a hallgatók részére, amely képessé teszi őket élelmiszer-feldolgozó rendszerek (technológiák) gépeinek és műszaki folyamatainak tervezésére, a tervezés, gyártás és üzemeltetés irányítására. A specializáció két fontos területet foglal magában: Élelmiszer-feldolgozás gépei, Élelmiszer-feldolgozás rendszerei.

A gépek az elsődleges élelmiszer-termelés (mezőgazdaság) nyersanyagainak feldolgozása során végzett átalakítások, és az átalakítási műveletek szerint csoportosítva kerülnek ismertetésre. Ez a megközelítés lehetővé teszi az ismeretek közvetlen kapcsolódását az élelmiszeripari-feldolgozó rendszerekhez (azok technológiájához és minőségirányításához), és olyan konvertálható tudást biztosít a hallgatóknak, amely képessé teszi őket műszaki-tervező és irányító munkakörök sikeres betöltésére az élelmiszer-feldolgozás bármelyik területén.

BME Gépészmérnöki Kar (felvehető tárgyak)
ÉLELMISZERIPARI ELJÁRÁSOK MODELLEZÉSE: Élelmiszeripari eljárások vizsgálata. Sterilezési, pasztőrözési, hűtési és fagyasztási folyamatok. Egyidejű hő- és anyagátadási folyamatok modellezése. Leíró egyenletek, megoldási lehetőségek.

MŰVELETI KÉSZÜLÉKEK TERVEZÉSE: Vegyipari és élelmiszeripai műveletek elvégzésére alkalmas készülékek és berendezések (tartályok, keverők, hőcserélők, toronyszerkezetek, silók, stb.) szerkesztése. Tervezési irányelvek, anyag, alak, gyártás és gazdaságosság kérdései, a megbízhatóság, szállíthatóság és telepíthetőség biztosítása. A szerkezeti, terhelési és számítási modellek megalkotása. A megfelelő szilárdság, kellő merevség, hő- vagy hidegállóság, korrózióállóság és a gazdaságosan kihasználható élettartam biztosítása. Jellegzetes szerkezeti megoldások, karimás kötések, tömítések, kivágások, és csatlakozások, erő-bevezetési helyek és támaszszerkezetek tervezése. Csővezetékek statikus és dinamikus ellenőrzése. A tervezés korrózióvédelmi szempontjai. Vákuumkészülékek és nagynyomású berendezések tervezése. Kompozit anyagú készülékek és erősített műanyag-fém rendszerek hibrid szerkezetek sajátos tervezési és szerkesztési irányelvei. Számítógéppel segített tervezés, készülékoptimálás.

 

 Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.
De ha unod a Facebookot, kövess inkább a Twitteren!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr7614589766

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása