Színpadtechnika szemétből: szintetizátor (1.)

2019.02.11. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Minap megláttam, mekkora kamatot fizet Sanyi Bácsi Bankja fél évre lekötött betétekre. 0.01%, de ötmilliós összeg felett ez akár elérheti a mesés 0.05 százalékot is! Rögvest felbuzdult bennem a vágy, hogy épp felesleges forintjaimból mindenféle használt hulladékot vásároljak fel, majd egy darabig élvezzem szolgáltatásaikat. Ezután javítva - fejlesztve, avagy önnön eredeti pőreségükben piacra dobom őket - szólt a mesterterv. Néha félrenyúl az ember vagy nem sikerül a javítás, de nehéz akkorát hibázni, mely 10.000 forintonként évi 1 Ft kamatnál rosszabb zárszámadást mutat.

image9_4.jpg

Szokásos rétegműsorunk következik, mely zongoráról vagy 3D nyomtatásról szokott szólni.  Most 3D nyomtatással segített szintetizátorfejlesztés a téma. Kicsit erős a cím, mert összetevői - régi midi billentyűzet és néhány éves tablet - sem olyan minőségben szemét, mint a tegnapi napilap vagy összegyűrt sörös doboz. Igazából bármely elektromechanikus gép vezérléseként szóba jöhet egy öreg tablet, ennek fényében olvassák a lentieket.

image23_1.jpg

Megjelenésük hetében agyonhájpolt, drága eszközök lapulnak fiókjainkban vagy várnak bezúzásra hulladékgyűjtő telepeken. De hát ilyen az élet, erkölcsi avulás miatt meredeken esnek az árak és mobil használhatóságuk ideje is behatárolt. Viszont kis képzelőerővel igényeinknek bőven megfelelő hibrideket készíthetünk belőlük, például Android 4-et futtató tabletekből. Megszabadulunk a monitor és billentyűzet-egér elhelyezésének problémájától, ami ipari vagy mobilizált felhasználás esetén nagy könnyebbség, és ha a kijelző mérete elegendő, kompakt vezérlőeszközhöz jutunk egyedi gépek és más berendezések felokosításához.Teljesítményük elegendő, hatalmas applikációválasztékot találunk az élet minden területére és el lehet boldogulni velük beviteli perifériák nélkül is. Az illusztrációkon látható 49 billentyűs kis szerénység napok alatt elkelt, tehát igény van rá.

image24.jpg

Avulásuk üteme miatt szerencsés esetben bevásárolhatunk egy marékkal, mint velem is történt. Fura, de az érzéketlenné vált kijelző mellett leggyakoribb meghibásodásuk, hogy nem töltenek mikro USB bemenetről, mely egyébként adatátvitelre még képes. Második kidobott okostelefonom után visszatértem a strapabíró buta téglához, főleg az egyre kisebb és sérülékenyebb USB bemeneteket látva.

Nyilvánvaló az összefüggés: a folyamatosan bekapcsolt WiFi és mindenféle önsorsrontó alkalmazás (Facebook pl.) adatforgalma egy nap alatt leszopja az akkumulátort > bedugjuk töltőre és minden mechanikai találkozás közelebb visz a kontakthiba felé > megöljük a telefont, ha addig nem pusztult meg töltésérzékelője vagy képernyője.

A kábel nélküli töltés hasznos dolog és megoldhatja a problémát. Persze, amennyi energiát fordítanak az abszolúte marketing diktálta szegély nélküli vagy hajlított kijelző tervezésére, fejleszthetnék az akkumulátorok használati idejét, mondjuk a kétezres évek elejének megfelelő szintre. Sajnálatosnak látom a Jack-aljzatok száműzését a közbenső időszak telefonjairól, tabletjeiről mert nem marad más alternatíva töltésre és tényleg egy marék szemetet vásárolunk.

001.jpg

Ha nem adnak hozzá 2.5*0.7*9 mm dugójú, 5V tápegységet, legolcsóbban egy USB to Jack bővítőkábellel úszhatjuk meg a tápellátást, amit számítógépre, más mobiltöltőre vagy energiabankra csatlakoztathatunk. Bátrabbak SN2 típusú dugó forraszthatnak egy szabad USB A (apa) kábel végére. Itt bizonyosodik be a "Ne dobj ki semmit!" elv létjogosultsága, hiszen minden háztartásban marékszámra állnak a már leselejtezett elektronikai eszközök tápegységei, kábelei. Boltban vásárolva jóval drágábban juthatunk hozzájuk, ne sajnáljuk tehát a fióknyi tárolóhelyet tőlük.

tap.jpg

A töltőbemenet használata fontos, ha teljesen tropára ment a tablet akkumulátora vagy nem veszi a töltést (percek alatt teljes töltöttséget jelez, majd szinte azonnal összeomlik) és hálózatról fogjuk üzemeltetni. Másrészt a mikro USB bemenetre szükségünk lesz a vezérelni kívánt berendezéshez, adatcserére.

image5_18.jpg

Vannak olyan csekély áramfelvételű eszközök, melyekhez nem is kell külön tápegység, az USB elegendő energiát biztosít működésükhöz, ilyen írásom másik komponense, a midi billentyűzet is. A szintetizátor adás-vétel mindig pörgött, mert gazdája kinőtte vagy rájött, hogy soha az életben nem tud megtanulni zongorázni. Szintikben kiábrándító, hogy bőven 200.000 felett kezdődnek a példányok, melyek zongorakészlete nem úgy szól, mint egy kalapácsmechanikás furulya. Manapság nem lenne elérhetetlen gyártói számára +50 dollárért beletenni 2 giga ROM-ot a fedélzeti számítógépekbe, hogy a legtökéletesebb versenyzongora hangot szólaltassa meg, akár az olcsóbb kategóriában is. Magyarázat valószínűleg, hogy fokozatos élethűség-bővítéssel a felső szegmensnek tornászni lehet az árán.

A midi billentyűzet működéséről és típusairól már írtunk, nem ismétlem. Csatlakoztatása a hangokat mergszólaltató, szintetizátor egységhez kétféleképpen történhet: midi kábelen vagy/és USB csatlakozón keresztül. A régebbi modellek csak midi ki/bemenettel rendelkeznek, hozzájuk szükségünk lesz egyszerű átalakítóra, mint ez:

zongora 2-5000 forintból megúszható tétel, zömmel drivert sem kell a számítógépre - tabletre - telefonra telepíteni, mert szabványos és közismert eszköz. Oda-vissza képes adatot forgalmazni. Elsősorban a midi jelek lefordítására és PC-csatlakozásra használják, de egy számítógépen futtatott midi file külső hangszerrel való megszólaltatására is alkalmas.

image7_14.jpg

Egy tipikus midi billentyűzet ma már tartalmazz USB kimenetet, tehát a fenti csatoló beépítésre került. Kábele USB-B apa / USB-A apa számítógéphez való csatlakoztatáshoz, melynek bemenete USB-A anya.

image30.jpg

A káoszt fokozza, hogy más zenei berendezések - mint a képen látható Pianobox hangmodul is - szintén USB-B kimenettel rendelkezik. Szerencsére mindenféle variációban találunk adaptereket, bővítőket és hosszabbítókat az USB szabványhoz. Kifejezetten sikeres és sokrétűen használható ez a csatlakozó, csak gratulálhatunk megalkotóinak.

usb.jpg

A tablethez való mikro USB illesztés egy OTG kábellal történhet. "Az USB On-the-Go, gyakran rövidítve USB OTG olyan szabvány, amely lehetővé teszi, hogy USB-készülékek, például táblagépek, illetve okostelefonok úgy viselkedjenek, mint egy gazdagép, lehetővé téve, hogy más USB-eszközöket, például pendrive-okat, digitális kamerákat, egeret vagy billentyűzetet lehessen csatolni hozzájuk. Az USB OTG használata lehetővé teszi, hogy oda-vissza lehessen váltani a Master és Slave funkciókat. Például egy mobiltelefon tud adathordozót (pl. pendrive-ot) írni-olvasni, mint gazda-eszköz, de ő maga is lehet adathordozó egy számítógéphez csatlakoztatva. " - írják itt.

image25.jpg

A fizikai táp/adat csatlakoztatással végére értünk az első résznek. Legközelebb a leütött hangokat megszólaltató-  és interaktív zongoraoktató androidos szoftverek, valamint a tablet és billentyűzet egymáshoz erősítését hivatott, nyomtatott állvány bemutatása kerül sorra.

image1_24.jpg

Harmadik rész főszereplője pedig használt projektor és tablet nászából született vetítő konstrukció tanárok vagy diszkósok számára.

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.
De ha unod a Facebookot, kövess inkább a Twitteren!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr714616632

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása