Építsünk függőlegesen. Vagy vízszintesen.

2019.03.07. 05:00 | Írta: Gyökösi Attila

Aki újított már fel régi épületet, az tudja, hogy egy valóban függőleges fal, egy valóban vízszintes párkány vagy padló bizony ritkaság. Persze ne legyen illúziónk, az újabb építésű épületeket sem feltétlenül a Minecraft játékban építették, de egy régi családi- vagy pláne parasztház bizony sok meglepetést rejt magában.
Ilyenkor az emberfia, különösen ha a felújításkor nem csak vakol, hanem mondjuk egy, a régi falak elé húzott gipszkarton réteggel dolgozik, megpróbálja a lehetetlent, és megpróbál függőleges és vízszintes síkok által övezett teret kialakítani. Van erre egy sereg régi módszer, vízmértékek, libellák, hosszú egyenes szintezőlécek, csapózsinórok és persze mérőszalagok. Aztán vagy sikerül tényleg szabályosan építeni, vagy nem.

szint6.png

Amiről most mesélnék, az ezeknél sokkal modernebb, egyszerűbb, ugyanakkor sokkal biztosabb eredményt hozó módszer.

A minap kaptam kipróbálásra egy Bosch Professional GLL lézeres szintezőt. Aki még nem találkozott volna ilyen műszerrel, az is biztos látott már lézersugarat kibocsátó eszközt, ha más nem egy lézerpointert, vagy mondjuk a birodalmi rohamosztagosok fegyvereit a Star Wars-ban. Ezek a koncentrált és persze jellegüknél fogva »egyenes« fénysugarak jól látható pontot produkálnak akár nagyobb távolságokban, kültéri használat esetén is. (A láthatóságot persze befolyásolja a levegő tisztasága, páratartalma, és a környezteti fényviszonyok, de erre még visszatérünk.)

szint1_jpg.png

A lézeres szintezők ilyen lézersugarat vagy sugarakat használnak, azonban nem egy pontba vetítenek, hanem egy- vagy több síkot - vagyis folytonos vonalat a falon - hoznak létre, többnyire optikai megoldásokkal »terítik« a lézerdióda fényét. Megfelelően intelligens elektronikával megtámogatva ezek az eszközök képesek tökéletes vízszintes és/vagy függőleges vonalakat vetíteni például az épületek falára. Ez pedig hihetetlen módon meggyorsíthatja a munkát, nem kell többet méregetni, vízmértékek egyenesét átjelölni, meghosszabbítani, vagy épp folyton beakadó, és egy kis »hassal« mindig rendelkező szintezőzsinórokkal bajmolódni.

Az általam próbált vonallézer egy meglehetősen kifinomult eszköz volt, három, egymásra derékszögű síkot hozott létre. Ráadásul, és ez ami igazán különlegessé teszi, mindezt nem a szokásos vörös színű lézerrel tette, hanem zöld színűvel. Hogy ez miért érdekes? Nos, a tapasztalatok azt mutatják, hogy a zöld lézersugár sokkal biztosabban és érezhetően távolabbról is jól felismerhető erős fényben, mondjuk napsütésben. A gyártó mérései alapján ez akár négyszer nagyobb távolságot jelent a piros sugarat használó műszerrel összehasonlítva, ez pedig komoly különbség. Van erre mindenféle tudományos magyarázat a látható fény és különösen a napfény hullámhosszáról, ebbe most nem megyek bele, de az tény, hogy külső munkánál, mondjuk egy nagyobb méretű építkezésnél a zöld lézert biztosabban észrevettem a szomszéd ház, vagy a parkoló másik oldalán, mint a pirosat. Ugyanakkor azt elismerem, hogy mondjuk egy fürdőszoba burkolásakor ez kevésbé számít. Az itt bemutatott műszer épp ezért inkább a szabadtéri, illetve a komoly méretű, csarnokokban, nagyberuházásoknál előforduló hatalmas helyiségek esetében tud igazán kibontakozni.

A műszer természetesen szabvány 12V-os Bosch akkumulátorral működik, úgy látszik, ezt a "egy akku mindenhez" irányt tényleg komolyan gondolja a Bosch. (Persze ezt is üzemeltethetjük négy ceruzaelemmel, ha épp nagy lenne a szükség, és nincs akkutöltésre mód.)

szint2_jpg.png

Fontos lehet, hogy mennyire vízszintes és függőleges a kibocsátott vonal? Nos a Bosch GLL 3-80 CG Professional vonallézer ezt automatikusan intézi, önbeálló elektronikával rendelkezik. Szállítás közben a lézerek szintező mechanizmusa reteszelhető, de ha valami baleset történik, mondjuk felborul az állványra rakott műszer, akkor is egy gombnyomásra képes újra beszabályozni, beállítani önmagát. Akik a pontos értékre is kíváncsiak, ez a műszer 0,2 mm hibahatáron belül dolgozik egy méter távolságon. Vagyis egy átlagos nappaliban maximum 1mm eltérést produkálhat. Ennél ugye egy szintezőzsinór vastagsága, vagy a használt ceruza hegye is komolyabb hibaforrást jelent...

És hogy egy ilyen berendezés mire jó?

Mindenre, szinte, épp csak az ebédet nem melegíti fel. Gipszkarton építésnél, burkolásnál, nyílászárók beépítésénél épp úgy használható, mint beépített szekrények felszerelésénél, vagy ha egy már elkészült falra egy síkban szeretnénk felrakni néhány képet. De alkalmazható lépcsőépítéstől a terasz szintezéséig, akár még egy nagyobb udvar vagy parkoló térkövezésénél is komoly szolgálatot tehet, és persze ennél nagyobb szabású építkezések esetében is nagy segítség, ráadásul ezek azok a projektek, ahol igazából nincs is más alternatívánk, mert azért 50-100 méteres szintezőzsinórra mégsem bízhatjuk egy sorház homlokzati síkját…

A Bosch GLL 3-80 CG Professional vonallézer persze nemcsak abban jó, hogy jól látható, precíz vonalakat biztosít, hogy önbeálló, és hogy stabil, robusztus és gyakorlatorientált. Van pár jó tulajdonsága ezeken túl is, például távirányítható okostelefonnal, ezt Bluetooth kapcsolaton keresztül lehet illeszteni. A Bosch professzionális műszereihez számos ingyenes letölthető alkalmazás létezik (ehhez a műszerhez alkalmas például a »Bosch Levelling Remote«) vagy a Bosch Tool Box amiben benne van az összes hasznos Bosch applikáció. Ezzel pedig megoldhatjuk, hogy a műszertől távol egy létrán állva is válthassunk a síkok között, vagy épp kikapcsolhassuk, ha egy munkafázis közben pont a szemünkbe világítana. (Manapság megszokhatjuk, hogy ha vásárlunk valamilyen technikai eszközt, akkor bizony érdemes körbenézni a Google vagy az Apple szoftverboltjában, hogy milyen applikációkat találunk az adott készülékhez. Nincs ez máshogy a modern kéziszerszámok és különösen a mérőműszerek terén sem, a Bosch ráadásul tényleg számos, a felhasználást megkönnyítő, vagy épp a mért adatok rögzítését, más programokba történő átvitelét segítő applikációt kínál, természetesen díjmentesen.)

Egyszóval ez valóban sokoldalú eszköz, amit amúgy remekül összefoglal ez a videó is:

Azt már tudjuk, hogy a Bosch esetében a termékek cikkszáma beszédes. Ez esetben sincs ez máshogy, a cikkszámban található hármas szám a három lézerre utal, a 80 pedig a garantált használati távolságra, méterben. (Ez persze optimális esetben ennél jóval nagyobb is lehet, de a specifikációban a legrosszabb körülmények között elérhető távolság szerepel, a metódus itt épp fordítottja, mint mondjuk az autók gyári fogyasztási értékeinek megadásakor…)

A műszerhez egyebekben létezik egy LR7 névre hallgató kiegészítő, egy kézi vevőberendezés is, ez akkor is érzékeli a sugarat, ha mi szabad szemmel már nem látnánk.

szint5.png

Ha mindez nem volna elég, létezik egy RM3 motoros állvány, ami aztán végképp egyszerűsíti munkát, ha például magasban, amúgy nehezen hozzáférhető helyen akarunk a lézerrel dolgozni és macerás lenne mindig felmászni és állítgatni a gépet. Ekkor jön a képbe a telefonról való vezérlés. De könnyítheti a falburkolás menetét is, akár minden csempesorhoz egy mozdulattal távirányítva is arrébb irányíthatjuk a lézersugarat

Végezetül beszéljünk egy kicsit azért az árról is. Ez a berendezés ami nálam vendégeskedett, jelenleg a kategória csúcsmodellje. Ráadásul a zöld színű lézert kibocsátó diódák jóval többe kerülnek a hagyományos piros verzióknál. Így aztán ez nem egy alacsony árú műszer, igaz, a tulajdonságai indokolják az árat. Professzionális eszköz, professzionális felhasználóknak. Elképzelhető, hogy megismerkedve a lézeres szintezés előnyeivel, mi is szeretnénk egy ilyen műszert, viszont ennyi pénzt nem tudunk áldozni rá. És persze az is lehet, hogy számunkra nem is szükséges egy ennyire sokoldalú és strapabíró műszer, hiszen mi mondjuk csak házon belül, néhány méteres távolságokra használnánk, mondjuk burkoláshoz. Jó hír lehet, hogy a Bosch Professional választékában számos, épp nekünk való szintezőt is találunk, érdemes böngészni a választékot.

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr4614672257

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kkm.furdancs 2019.03.07. 07:48:14

Amikor az első fotót megláttam, az villant be hirtelen, hogy milyen jól haladsz a videostúdióval :):):)
Használ még valaki két végén üvegcsővel ellátott szintezőt + festékporos spárga megoldást?

zooltek 2019.03.07. 16:55:30

@kkm.furdancs: Festékporos spárga lyessz. Pár hónapja ezzel a filléres cuccal rakták fel szintbe a munkahelyemen a többmilliós napelem rendszert. Hibátlan a szintezés, biztos benne volt vagy 300 forintba'. Ez most nem fikázás a Bosch felé (még mielőtt valaki megint beszól:)), van létjogosultsága és értelme ennek a lézeres szintezőknek egyébként, csak a beárazásuk azt várja el, hogy legyél építési vállalkozó, ne otthon próbálj az asszonynak* egyenesbe felrakni egy polcot vagy egy képet.

(*Ha Drenyovszki Andrea olvassa, akkor az ellenkező nem lép életbe :) )

kkm.furdancs 2019.03.07. 17:08:21

@zooltek: Lehetne a gépkölcsönzők sztárja akár, hiszen egy-egy fontos alkalomra megéri bérelni. Betonba nem könnyű fúrni, főleg többször.

Egy régi emlékem kapcsán: Olvasók, nálatok (felétek) a kölcsönzőből kivett betonfúró-szárat kifizettetik, ha eltöritek vagy leesik a vídia hegy?

zooltek 2019.03.07. 17:26:52

@kkm.furdancs: Több gépkölcsönzősnek is javítjuk a gépeit, errefelé lenyelik a fúró-/vésőszár törését. Pedig kuvva drága a jófajta. De például a DeWalt vésőhegye alapból törik (Pajer kolléga, vélemény, tapasztalat?). A kölcsönzős embernek van embere, aki a rövidebb szárat kikovácsolja. Én mostanában meg egyre többször találkozom olyannal, hogy nem lehet kivenni a tokmányból (SDS Plus) a fúrószárat, mert hiába klafa a vídia, a fúró olyan sz@r anyagból van, hogy a túlsó vége szétmállik és beleszorul a tokmányba.

(Lehet, hogy ennek a gépkölcsönzős embernek van lézeres szintezője is, de ilyet még nem hozott javítani. Egy szintezőre emlékszem, hogy behozták, de többe került volna a javítás, mint a gép maga.)

kkm.furdancs 2019.03.07. 18:36:44

@zooltek: Ez nagyon kedves tőlük, hiszen ahogy elhagyja a kölcsönzőt, senki nem vállalhat szavatosságot érte. Az, hogy maga a gép romlik el - külső sérülések nélkül - tiszta ügy, a kölcsönző problémája.

Viszont ez felvetett további kérdéseket, például:
"Makita P-41224 DWC4 Gyémántkorona
DWC4 Gyémántkorona, 212mm, 400mm hossz
Ár: 136 870 Ft"

Ez már akkora összeg, hogy mellé magyar nyelvű használati utasítást kell adni. És mondjuk kiesik a gyémánt. Ilyenkor nekem kell bizonyítanom, hogy milyen anyagot fúrtam? Szóval, ezekre jár garancia?

zooltek 2019.03.08. 03:39:23

@kkm.furdancs: Kétlem, hogy egy ilyen méretű koronafúróhoz bárkinek is lenne otthon gépe, itt az 500W-os ütvefúró nem játszik. Ehhez egy állványos vizes gyémántfúrót is kölcsönöznöd kell a combosabbik fajtából (ami könnyen lehet közel hét számjegyű), annak a bérleti díjába gondolom bele van kalkulálva a korona amortizációja.

anonymouse. 2019.03.08. 11:01:59

Bár az ára drága, de talán itt Mo.-on ebben a kategóriában ez a legjobb. Sok segítséget jelent egy ilyen műszer, ha van. Csak felpattintja az ember és mindent egyszerűbben meg tud oldani és sokkal gyorsabban, pontosabban.
Az el kell felejteni, ha tűző napon szintezni akarsz vele, nem megy, ill nagyon nehezen, meg kell várni míg beborul az idő. De más márka sem tudja ezt ilyen kategóriában! A piros még úgy se!
Tudom van hozzá egy LR-es detektor, de azzal ember legyen a talpán, aki egy épület sarkát ki akarja derékszögelni napfényes időben. De ha csak vízszinteset és függőlegeset kell szintezni, akkor jó. Sőt a detektorra adtak egy jó kis szorítót, amit egy sima cseréplécre is fel tudsz applikálni és akkor nem kell az egésszel hadonászni, hanem a földmunkákat jól tudod szintezni.
Sötétben, ha bekapcsolod mind a három lézert nagyon tuti, mint egy science fiction film! és nagyon messze elmegy, az összes szomszédod pislog, hogy milyen lézer kísérletet folytat a szomszédja, te jó ég! :)

Viszont az nem igaz, hogy: "de ha valami baleset történik, mondjuk felborul az állványra rakott műszer, akkor is egy gombnyomásra képes újra beszabályozni, beállítani önmagát"
Van benne egy CAL guard rendszer ugyan, de ez nem az automatikus szintezés intézi, hanem jelzi, hogy van egy kis bibi! Ugyanis valaki a cuccot elejtette, vagy csak eldőlt a koffer, amiben tárolják. Érzékeny, de azt is meg tudja mutatni, az applikáció, hogy ezt melyik nap, hány óra, hány percben történt. Tehát, ha kölcsön adod tudod mikor történt az egész. Ezek után a beállítás nem automatikusan, hanem kézzel kell beállítani, de ez benne van a leírásban, macerás.

Adnak hozzá egy koffert is (bár nem mindegyik változathoz talán), amiben praktikusan el tudod tárolni, és nem olyan gagyi kínait mint másokhoz, ha porba esőbe használod elég jó! És kompatibilis a Bosch L-Boxx tároló rendszerrel, tehát a dobozokat egymásra tudod fűzni.

LondoniTódi · http://greenwichlakas.blog.hu 2019.03.08. 16:00:06

"Akik a pontos értékre is kíváncsiak, ez a műszer 0,2 mm hibahatáron belül dolgozik egy méter távolságon. Vagyis egy átlagos nappaliban maximum 1mm eltérést produkálhat. Ennél ugye egy szintezőzsinór vastagsága, vagy a használt ceruza hegye is komolyabb hibaforrást jelent..."

Csak egy kis kötözködés: a ceruza hegyét meg a zsinór vastagságát szerintem a lézer képével kell összehasonlítani (hogy mennyire terül), a zsinór belógását vagy a vízmérték libellájának leolvasását pedig a lézer pontosságával.

De én nem értek hozzá.

kkm.furdancs 2019.03.08. 16:40:35

@anonymouse.: "Tehát, ha kölcsön adod tudod mikor történt az egész."
Ez a funkció valószínűleg a burjánzó igény miatt került beépítésre. Nagyon életszerű. Ezért szeretjük a profi dolgokat.

KertészLeó 2021.06.08. 12:11:27

Hello. Ez nagyon hasznos kis cikk volt, köszi! Én egy Stabila OLS26 beszerzését fontolgatom. https://www.redghost.hu/spd/Stabila_OLS26_optikai_szintezo/Stabila-OLS26-optikai-szintezoHasznált már valaki ilyet? Kategóriájában mennyire megbízható? VAgy inkább Boscht ajánlanátok?
süti beállítások módosítása