Mikor az ötvenes-hatvanas évek dizájnjára gondolunk, megkerülhetetlen a bőségesen adagolt alapanyag, csillogó krómozás, ívelt formák, hatalmas méretek és pazarló fogyasztás. A formák és stílusok változnak, járműipar például már csak nyomokban tartalmazza e tételeket. Egyedül Havanna utcáin sétálva köszönnek vissza (nem pusztán hagyománytisztelet okán) napi szinten használt országúti cirkálók.
"Csodás a gép, a forró kávét teszi eléd, s zöldes fényét szórja szerteszét,
Oldalán a csillogó, áramvonalas fémlapok, vakít a fény a tetején."
- énekelte a Hungária egy kávéfőző (presszó-) gépről, melyek külseje szintén megtestesítője a rock'n'roll korszaknak. Az espresso kávégépek közös jellemzője, hogy az átpréselési nyomás előállítására nem gőzt használnak, hanem egy karos mechanizmus állítja elő a 8-10 bar túlnyomást. Ezektől az alkatrészektől kapta eltéveszthetetlen alakját mai főszereplőnk. Válogatásunk kávé- és kávéfőző-történeti olvasmányokat és régi espresso kávégépeket, illetve formavilágukat megtartó modern készülékeket szemléz. A fotók zöme további cikkekhez vezet.
A kávé, mint élvezeti- és serkentőszer felfedezésének és fogyasztásának története mellett Kátai Csilla: A kávé és kultúrájának története című szakdolgozata a kávét, mint növényt, a kávézás kémiáját és feldolgozásának - pörkölésének módszereit is bemutatja. A linkelt honlapon olvasható vagy pdf formátumban letölthető.
A kavehazak.hu oldalon az espresso technológiát bontják ki hosszasan, olvasmányos stílusban. "A hagyományos kávégépek - A félautomata kávégépek főbb paraméterei - Az espresso technológia működése - Az espresso aranyszabályai - Az automata kávégépek" fejezetekre bontva érdekes olvasnivalót találnak a kávéimádók weboldalán.
Szeretjük a kávét, ezért a Furdancson is szerepelt már többször is: Az igazi kávé - Kávé, siker, hab - Kávé, kudarc, alkatrészek... - Muszáj-e gépesíteni? - Gyászjelentés címekkel.
Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.
De ha unod a Facebookot, kövess inkább a Twitteren!