Gurítható szerszámos ládák házilag

2019.04.02. 08:17 | Írta: kkm.furdancs

image18.jpg

Kereken mozgatható szerszámos ládák - szekrények gyári katalógus átböngészésekor a meghökkenés lehet az első érzés,  hiszen a profi szekrények üresen is nagyon drágák - derül ki előző írásunkból. Mérsékeljük költségeinket saját gyártmányú ládákkal és egyben tökéletesen igényeinkre - meglévő szerszámainkra szabhatjuk méretét, elosztását és külsejét. Hozzávalók katalógusa és elkészítési ötletek sorakoznak írásunkban.

A magas árfekvés leginkább a minőségi fióksíneknek köszönhető. Volt szerencsém birtokolni néhány Accuride 0701 teljes kihúzású golyós fióksínt (600 mm, 160 kg teherbírás), melyek ára 24-64 ezer forint között mozog változattól függően.

a1_3.jpg

Csak felsőfokban beszélhetek róla, mert a kéziszerszámokkal telepakolt, 80 literes fiók némán és szinte súlytalanul siklik helyére. (Így építettem be + fióksín ismertető) Még ha kevésbé profi síneket is tartalmaznak, általában 6-10 pár szükséges a néhány centi magas fiókok alkotta tárolóeszközhöz és ez megadja az árfekvés "hangulatát".

a2_4.jpg

Ajánlott a golyós változat, mert porvédett, könnyen mozog és beépítését segíti, hogy egy darabból áll. A fenti könnyű változat tűnik optimálisnak szerszámok és kötőelemek fiókjához. Nem túlméretezett, mégis golyós és olcsó (490 Ft egy pár). Az alábbi jellemzőkkel bír: Anyaga: acél, galvanizált - Teherbírás: 10kg/pár - Sínmagasság: 17mm - max.fiókméret= a belső korpuszszélesség - 20mm+dupla horonymélység - anyagvastagság: 1mm. Az első igényesebb bútorkiegészítőket forgalmazó bolt linkjét adom meg nézelődéshez, melybe belebotlottam a neten. 

image19.jpg

Amit semmiképp nem ajánlok erre a célra, az a műanyag kerekeken elmozduló - általában íróasztal billentyűzettartóhoz használt - fiókoldal. Ha embergyűlölő, gonosz diktátorok múltjába vájunk, motivációik gyökereiben biztosan találunk olyan részt, ahol gyermekként állandóan szétcsúszó és instabil fióksínekkel kellett bajlódnia. Amúgy drága is. Az egyébként túlárazott OBI-ban 2000 Ft a legolcsóbb, nehézkes beépítésű típus. Egyedüli előnye a tartólap alsó felfogatása és vékony kivitelezés. A fotón látható megoldással ideiglenesen összeerősítettem alkatrészeit kínomban, miután feladtam, hogy bemászva a szerkezet alá, pontosan illeszkedve / párhuzamos mozgási úttal tudjam felerősíteni. Nem lehet olyan drága egy golyós változat, hogy az ilyen kacatokra elfecsérelt időnk költségét felülmúlná.

344-1.jpg

De minek is költenénk bármilyen fióksínre, mikor feladatot a bútorkészítés kezdeteitől nagyon is jól megoldották pár száz évig léceken sikló fiók módszerrel. Simára csiszolt keményfára van szükség, melyet esetleg megszappanozhatunk. Titka a pontos illesztés és egy megakasztó alkatrész, hogy ne rántsuk ki a fiókot pályája végén. Ennek messzire vezető követelményei lehetnek, inkább biztosítsuk be magunkat.

Mivel a ládaépítés alfája és ómegája a fiókok csúsztatása, ezt eldöntve lépjünk át a ládatest anyagának kiválasztására. A profi típusok lemezből készülnek. Könnyűek, egymást merevítik, könnyen szerelhetőek. Igazából csak porvédő héjként funkcionálnak, így nem kell fokozott mechanikai terheléseknek ellenállniuk. Amennyiben felkészült kedves olvasó, hogy lemezszekrényt épít, két út áll előtte.

elado_horganyzott_lemez_700771367839161.jpg

Olyan vastag lemezből készítheti, mely teherviselő és megtartja a fiókok súlyát. Ehhez javallott legalább 0.8 mm vastag horganyzott acéllemez, mely 1*2 méteres méretben 6000 Ft, az 1 mm-es már 8500. Az utóbbi elég merev önmagában is, a 0.8 mm-esnek kis önmerevítést ajánlott tervezni. Fel kell készülni, hogy ezek vágása és hajlítása sokkal nehézkesebb, mint a félmilliméteres változaté. Amíg azt egyszerűen rákalapáljuk egy széles deszkára a derékszög kialakításához, a vastagabbak ívben hajlanak és nem mindig arra, amerre szeretnénk. Ehhez ki trükköt javaslok: vonalzóként szolgáló deszka - zárszelvény (nagyobb önbizalom esetén szabad kézzel) mentén vágjunk bele finoman flex fémvágó koronggal és ott hajlik, könnyebben is, ahogy szeretnénk. A fióksínek felerősítése nem olyan egyszerű, mert vagy a csavar, vagy a popszegecs vége kilóg. Közbetét kell tehát, ami bonyolítja az építést és hibalehetőségeket szül.

438_13.jpg

Másik lehetőség fa/fémvázat készíteni és a legolcsóbb, legvékonyabb anyagot erősíteni köré. Így, míg az U-alakú palástot rá nem tesszük a vázra, sokkal könnyebben hozzáférünk a fióksínek felerősítéséhez. Ki kell találni a lehetőség szerint szegecs-csavarmentes felerősítést a vázra. Egy jól összerakott ketrec készülhet akár 30*3 mm lapos acélból (1800 Ft/6 m).

osb_lapok.jpg

Végül egy sokoldalú lemezanyag, az OSB, melynek 10 mm vastag táblája (táblaméret: 250 x 125cm) 4200 Ft, a 12-es 5000 Ft. Sűrű szögeléssel + ragasztással szilárd dobozokat készíthetünk belőle és a fióksínek felerősítése sem problémás. A vágásélek sorjáját csiszolással vagy díszlécekkel rejthetjük. Amennyiben házasítjuk a 0.5 mm-es horganyzott lemezzel, egy könnyen elkészíthető és látványos szekrényt készíthetünk. Először a dobozt rakjuk össze sínestül, majd ráhajtogatva külsejére ragasztjuk a horganyzott lemezt, ezzel lekerekített éleket is könnyen kialakíthatunk.

Újrafelhasználási mániám egyik terméke a szinte csak poénból épített, mosógép oldallemezeket hasznosító gurulós láda. Leírását itt találják. Mivel a rendelkezésre álló alapanyagok méretei, formája behatárolta lehetőségeimet és - egyébként jól bevált - használata ötleteket adott a konstrukció finomítására, nemsokára nekilátok egy komplett szett elkészítésének.

szerszlada03.jpg

Kis kiegészítéssel élve, nemcsak a fióksínek, de a kerekek is tételt jelentenek a költségvetésben. A legolcsóbb, akciós termék a "szürke gumis talpas forgó 40 mm" nevet viseli (578,- Ft), fix változata (451,- Ft). Az 50 mm átmérőjű műanyag kerék csak ára miatt került a válogatásba. Keményen kopog és a csapos felerősítés is nehézkesebb facsavaros társainál. A 2 álló + 2 forgó kerekes felszerelés kijön 2058 forintból, de profibb kerékszettnél határ a csillagos ég. Felezhetjük árát, ha a hátsó két kerék fix változat és a forgók helyett lábat erősítünk a szekrény elejére. Így ritka mozgatásánál megemeljük az elejét és húzzuk, mint a 120 literes kukát. Stabilabban áll helyén, mint csupakerekes társai. Egyedül az emelésre szolgáló fogantyú helyének megtervezésére kell nagyobb gondot fordítani, hogy ki legyen egyensúlyozva húzáskor.

image8_17.jpg

A szekrény mozgatásához szükséges fogantyúk, valamint fiókhúzók széles választékban vásárolhatók, de mérsékelhetők a költségek házi megoldásokkal. A fenti szerszámos ládámnál feleslegesen hányódó, 20 centi hosszú M6 kapupántcsavaroknak levágtam a fejét, kettesével összehegesztettem őket és hajlítás után kaptam  menetes részüknél könnyen felcsavarozható fiókhúzókat, még az ipari dizájn érzés is passzolt.

image14_8.jpg

Már csak egyvalami hiányzik, a fiók feliratozása. Egy idő múlva bekötött szemmel is rátalálnak a láda tartalmára, de addig az USB bedugásához hasonlóan keresgélünk ugyanazon rekeszekben:

image14_6.jpg

Tehát fiókcímke (címketartónak is nevezik) kívánkozik az előlapra, akár rövid egysoros, akár komplett lista. Ára nem ütős, ha fémből szeretnénk.

image16_9.jpg

Bronz színű címketartó: mérete 6.2×1.8cm, fém anyagú, tartozék 10db csavar és ezt mindössze 36 Ft darabáron kínálják. Abban a végső fázisban, mikor már szeretnénk gyorsan befejezni, de mégis stílusosra tökéletesíteni a ládát - szekrénysort, még 100 db (ekkora tételnél már kevésbé fájdalmas a postaköltség) sem dönt nyomorba áruk.

De még ezt is mérsékelhetjük - örök vesszőparipánk - a 3D nyomtatás segítségével. Teljesen személyre szabható címketartót készíthetünk vele.  Végül a festék - csavarok költségeként csapjunk hozzá kb 2000 forintot, így áll össze a végső költségvetés.

 

 Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.
De ha unod a Facebookot, kövess inkább a Twitteren!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr6414730399

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Untermensch4 2019.04.02. 10:27:35

OSB-ből építésnél az élek lécmerevítése is jó lehet. Egyszer nagy gépek osb-ből készült dobozait kellett szétszednem egy kollégával, elsőre azt hittük hogy ha csak rombolni kell és van pajszer, a 8mm-es osb-lap meg a vékony lécek nem ellenfél... hát de.

kkm.furdancs 2019.04.02. 13:27:19

@Untermensch4: A destrukció összekovácsolja az embereket :)
Köszi a tippet!

Untermensch4 2019.04.02. 15:16:45

@kkm.furdancs: Sőt, ha úgyis a fa a legjobb alapanyag akkor az osb-oldalak éleit is lehetne éppen olyan fa "szögvassal" burkolni aminek nem tudom a szakszerű nevét :)
süti beállítások módosítása