Asztalos: Telített faanyag

2019.05.23. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

tel4.jpg

A műhely berendezése után egy időre fussunk ki a szabadba, mert itt a faépítmények készítésének szezonja. Az időjárás viszontagságainak hosszú távon kitett faanyag korhadásnak indulhat, ezért a felületkezelés mellett "gyökerénél" kezeljük a problémát, azaz eleve korhadásmentesített, telített faanyagot használjunk, ahol ez nem korlátozott. Erről a telítésről szól mai anyagunk.

A telített faanyag olyan fűrészáru, amelyet az osztályba soroláson túl nagy nyomáson vegyszerekkel telítenek, amelyek segítenek a kártevők távol tartásában és a korhadás megelőzésében. A nyomáson való telítés sokkal hatékonyabb, mint a bevonás vagy egyéb felületi kezelés, mivel előbbi hatására a vegyszer bejut a faanyag mélyebb rétegeibe is. A fűrésztelepen kapható telített fa nedvességtartalma viszonylag nagy. Ha a faanyagot festeni szándékozzuk, vagy egyéb bevonattal szeretnénk ellátni, hogy az ne érintkezzen a használók bőrével, érdemes a nyomáson való telítés után kemencében szárított faanyagot vásárolni. Attól függően, hogy a nyomáson való telítés során mennyi vegyszert szív magába a faanyag, különféle felhasználásokra ajánlják.

tel2.jpg

A telítés a faanyagvédelem leghatékonyabb módja. Tudnunk kell azonban, hogy a „telítés” szót csak jobb híján használjuk, hiszen a faanyag közel sincs teljes keresztmetszetében „tele” faanyagvédőszerrel. Uniós építéshatósági előírások, szabványok rögzítik, hogy bizonyos építési feladatokra milyen fokozatú védelemre van szükség. Általánosságban azt mondhatjuk, hogy 150-től 600 liter az a védőszer oldat mennyiség, amelyet be kell juttatni annak érdekében, hogy az adott célnak megfelelő védettséget kapjon a faanyag. Természetesen szerepet játszik még a fafaj, valamint a kezelésre kerülő faanyag mérete, alakja stb.

tel1.jpg

Még több információ a telítésről és konzerválásról itt.

Egy kezelési ciklus általában a következőképpen alakul: A faanyagot elhelyezik a hengerben, lezárják, és egy rövid ideig vákuumot létesítenek. Ezután a hengert feltöltik a faanyagvédőszer oldatával és a nyomást 8-10 bar-ig emelik. Ezt a nyomást tartják a feladatnak megfelelően 4-8 óra hosszáig úgy, hogy a faanyagba bepréselődő folyadékot folyamatosan pótolják. A nyomást fokozatosan megszüntetik, a védőszer oldatot leeresztik. Ezután egy rövid ideig újra vákuumot létesítenek, majd a légköri nyomáson kinyitják a hengert és kiszedik a faanyagot. A felhasznált védőszertől függően hosszabb-rövidebb idejű pihentetés következik, ezután a faanyag felhasználható.

Egyes fatelepeken kapható olyan faanyag, amelyet a szokásos favédőszerek mellett víztaszító anyaggal is bevontak. Az ilyen faanyag drágább, azonban használatával megtakaríthatjuk azt a munkát, hogy a megépült szerkezetet utólag nekünk kelljen felületvédelemmel ellátni. Ez azért nem elhanyagolandó, mert valószínűleg 6 hónapot is kell várnunk a megépítés után, mielőtt a felület alkalmas lesz arra, hogy pácoljuk vagy befessük. Ennek oka az, hogy a víztaszító bevonattal ellátott faanyagot paraffinnal vonják be. Ha tehát festeni vagy pácolni szeretnénk a kész szerkezetet, vásároljunk további impregnálás nélküli telített faanyagot. Ha víztaszító bevonattal, olajalapú páccal vagy festékkel vonjuk be a fát, tovább csökkenthetjük az esélyét annak, hogy a telítéshez használt vegyszer érintkezik a bőrünkkel.

Tartósság
Ha öt éven belül szét akarjuk szedni a telített fából készült építményt, a következő módszert követve szinte egyáltalán nem lesz szükségünk felületkezelő bevonatra. Először is a gerendákhoz, tartóoszlopokhoz, és egyéb, talajközeli vagy azzal kapcsolatban lévő elemekhez használjunk telített faanyagot. Sokan helytelenül azt gondolják, hogy a telített faanyagot nem kell felületkezelni. Bár a telítés során használt favédő szerek feladata, hogy megelőzzék a korhadást és a rovarok kártevését, a nap ultraibolya sugarai és a nedvesség ellen viszont nem nyújtanak védelmet. Emellett a telített fa (a felületkezeléstől függetlenül) hajlamos a hasadásra. Minimálisra csökkenthetjük a károsodást, ha a fát pácoljuk vagy víztaszító UV-védő bevonattal látjuk el. Ha kezeletlen és a korhadásnak nem ellenálló faanyagot (pl. erdeifenyő, bürök) használunk, azokat kezeljük olyan víztaszító védőbevonattal, amellyel a korhadást is megelőzhetjük.

Biztonsági tudnivalók
A következő biztonsági szempontokat tartsuk szem előtt, ha telített faanyaggal dolgozunk:
• viseljünk hosszú ujjú inget és hosszúnadrágot;
• viseljünk kesztyűt, különösen akkor, amikor gépekkel dolgozunk;
• amikor ilyen faanyagot fűrészelünk vagy fúrunk, mindig viseljünk porvédő maszkot,
szemüveget és fülvédőt;
• mindig a szabadban dolgozzunk;
• ha lehet, ilyen faanyagot ne csiszoljunk;
• evés előtt alaposan mossunk kezet;
• a telített faanyagot soha ne tüzeljük el, mert a füstben mérgező anyagok vannak. A telített
fát a hulladéklerakókban kell elhelyezni.

Felhasználása szigorúbb játszótéri, vagy olyan környezetben, ahol gyermekek érintkeznek a fából készült alkotmánnyal, hiszen telítéskor a gyerekekre veszélyes vegyszerek kerülnek a fába. Telített faanyag ugyan használható ilyen célokra is, de a gyártótól műbizonylatot kell kérni, amelyben szerepelnie kell egy olyan tételnek is, hogy a száradást követően mérgező anyagok nem oldódnak ki a fából, és gyermekjátékok gyártásához alkalmas. Amennyiben a telített anyagot lefestjük (nem pácoljuk), akkor a festékről kell ugyanilyen műbizonylat, a telítésről viszont nem, mert a festékréteg befedi azt. Műbizonylatként a festékes dobozon lévő felirat alapján kell a megfelelő minőséget kiválasztani. 

 

 Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.
De ha unod a Facebookot, kövess inkább a Twitteren!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr4414832364

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csallob 2019.05.23. 07:40:41

Mekkora mennyiségű fába kell 150-600 litert bejuttatni? Ez kimaradt, de engem érdekelne :)

kkm.furdancs 2019.05.23. 08:19:17

@csallob: Szia! Sajnos ez a szöveg egy főállásban fatelítéssel foglalkozó vállalkozástól származik, nem akarnak megosztani minden információt :)
Viszont kapni ilyen oldatokat, a használati útmutatóra keress rá, tartalmaznia kell.

shadowman1 2019.05.23. 09:06:13

Na ilyen fákat nem lehet kis hazánkba kapni.
Mind csak merítéssel van kezelve.

zooltek 2019.05.23. 13:14:23

@napalm: Köszi, ez a link most jól jönne nekem. Te használtad? Tapasztalatok? (komposztálót szeretnék, fenyő faanyag van, de nem akarok 3 évente újat építeni.)

Vagy ha bárki más hozzá tudna szólni érdemben, megköszönném.

kkm.furdancs 2019.05.23. 13:45:02

@zooltek: Fenyő babkarók földben lévő részét fekete DUROL-al kezeltem, Időjárás álló zománcfesték. Javaslatom komposztálóra: Keretbe bevonatos drótkerítés-fonat, abba bele fekete agrofólia. Tetejére felhajtható fedél. Az enyém egy köbméteres, folyamatosan ülepszik.

@shadowman1: A merítésnek is megvan a maga helye és szerepe. Cseréplécnek például felesleges és drága lenne teljes itatás, nem?

napalm 2019.05.23. 15:02:24

@zooltek:
Én nem használtam, de vadásztam ilyen anyagot.
Aztán bementem egy nagyobb fakereskedésbe (tüzép) ahol mártogattak faanyagot.
Megkérdeztem mennyiért tudnának nekem ilyen löttyöt adni.
Már nem emlékszem de valami 2500 forintért hoztam 5 liter (műanyag benzines kanna) készre kevert anyagot.
Abból tettem műanyag spricnibe és fújtam meg vele a kívánt anyagot.

Untermensch4 2019.05.23. 20:19:40

@kkm.furdancs: Ha vicces akkor nevetni ér. Fa külső védőbevonatnak a bitumen milyen? Mármint víz- és egyéb védelem szempontjából mert azt sejtem hogy bitumen-szagú és éghető. :)

kkm.furdancs 2019.05.23. 21:43:03

@Untermensch4: Mi a baj ezzel? Kültéri, időjárásálló festék. Fémre ajánlják, de oly mindegy. Bele kellett kapaszkodni az ecsetbe, mert van húzása, de a külseje zománcfesték jellegű. Kicsit nehezen szárad egyébként.

shadowman1 2019.05.24. 10:57:11

@kkm.furdancs:
Igen, de sajnos a gerendák is ilyen technikával vannak elkészítve, vagy még ilyennel sem.
Van olyan építőanyag forgalmazó, ahol az embert kizavarják egy kis permetezővel oszt fújjad a lekötegelt gerendát.
Az meg a jobbik eset ha ezt nem esőben csinálják.

Untermensch4 2019.05.24. 20:30:35

@kkm.furdancs: És a bitumen-spré? Azzal van tapasztalatod? Eddig csak alvázvédelemre hallottam használni (de a legtöbb ember nagyon fantáziátlan).

kkm.furdancs 2019.05.24. 21:33:52

@Untermensch4: Nem, ez egyszeri eset volt. Az a helkyzet, hogy egyszer ástam egy kerti tavat és csináltam hozzá stéget. Vízbázisú festékkel kentem át és egy év alatt sem ázott fel, azóta azt használom. Tudom még javasolni az OBI saját márkás barna favédőjét. Ötliteres kannában árulják, 8 éve volt kb 5000 Ft. Csak a legjobbakat mondhatom róla.

@shadowman1: Erről a Holló színház jut eszembe, hogy:
Nem volt benne (a teában) se tej, se cukor...se tea :)
süti beállítások módosítása