Jó munkához szól a metál (3.): Pokolgép

2019.09.25. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Szubjektív  - mi más lehetne egy zeneválogatás - véleményem szerint minden idők legjobb magyar metál dala Régi Géptől a "Kár minden szó!". Főleg a már címlapon beköszönő koncertfelvételen, ahol az eredeti lemezanyaghoz  képest hangsúlyosabban halljuk a basszusgitárt. 3.00-tól a szóló kezdetén még zakatol az alapütem, majd a tipikus pokolgépes gitár wrooumm-ok hátterében, mintha egy lift süllyedését (vagy mikor visszaég az olajkazán) utánozná a basszus. Sokadik hallgatás után is bizsergető élmény. 

Több stíluskorszaka volt a zenekarnak és beerősít rajongásomba, hogy fiatalként megragadt dalaik nosztalgiával vegyülnek, bár ez igaz Zoltán Erikára is. Ezzel együtt zenei sokszínűsége, Kalapács Józsi jellegzetes hangja, berobbanó újdonságuk, azok a csíkos nadrágok! és klasszikussá érett riffjeik miatt megérdemlik kiemelt helyüket a hazai metál legjobbjai között. Nem beszélve arról, hogy a kilencvenes évek nyomasztó kilátástalanságát kevés zenekar tudta visszaadni hűebben. A koncepcióban és szövegekben viszont már tetten érhető némi egysíkúság. Gyűlölettől izzó szemű ifjakat gyűlöl mindenki, de ők rendíthetetlenül küzdenek az Igazságért - nagyjából ez mindegyik daluk alapmotívuma. Talán ezért és az érthetetlen divatsátánizmus miatt nem tört fel méltó helyére a zenekar például slágerlistákon. Lássuk szűk keretbe zsúfolt kedvenceimet mai melómetál válogatásomban - melyek a korai időszakból származnak. A mai Gép tagjainak és a szólózó Józsinak tisztelet, hogy továbbviszik az örökséget és sok sikert!

 

 

   Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.
De ha unod a Facebookot, kövess inkább a Twitteren!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr215158684

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gazz 2019.09.25. 08:56:10

Az biztos, hogy Kalapács Józsi hangjára a kalapálás is jobban megy! :-DDDD

kkm.furdancs 2019.09.25. 12:13:48

Elnyomja a sikoltást, mikor ujjadra ütsz a kalapáccsal. Így jártam, ahogy a betonozó lapátról vertem le a rákötött maradékot. Bam-banm-bam-ááá-bam-bam. Meglepő milyen sokáig megmarad a köröm alatti vérhólyag :)

dicave 2019.09.25. 18:07:58

Nagy pokolgépes voltam. Ez a koncert lemez is megvan:) reg volt szép volt.

dicave 2019.09.25. 18:07:59

Nagy pokolgépes voltam. Ez a koncert lemez is megvan:) reg volt szép volt.

gigabursch 2019.09.25. 20:20:40

A Pokoli Színjáték és az Adj új erőt! albumuk szerintem a metál oszlopos csúcsai közt van.
Sajnos a rêgi idők produceri hangmérnöki munkája nagyon kihallatszik.
Az egyébként tök jó Éjszakai bevetést egyszerűen megöli, hogy Tarcza Lacit nem engedték rendesen dobolni.

kkm.furdancs 2019.09.25. 20:35:13

@gigabursch: A "2012 - Éjszakai bevetés (Remastered)" már jobban szól, több benne a basszus.

bandigyerek 2019.09.26. 13:33:18

Talán 1984 nyarán volt egy kétnapos amatőr rockfesztivál Miskolcon, a Gárdonyi művház szabadtéri színpadán, ahol a második nap záróakkordjaként ők voltak beharangozva "sztárzenekarként", mivel a Ki mit tud révén már országosan ismert zenekarnak számítottak. Olyan 2-3 óra késéssel meg is jelentek a színpadon a vicces Darth Vader-sisakokban, és elnézést sem kérve Józsi valami fellengzős dumába kezdett, amire sörösüvegek kezdtek felszállingózni a színpadra... Aztán valami olyasmit talált mondani sértődöttségében, hogy inkább örülnének a vidéki parasztok, hogy idehoztuk a zenét Pestről, ekkor már vasszékek is átzúgtak a légtéren, erős lincshangulat volt, nyilván nem tudták, hová jöttek... nem is lett Miskolc a kedvenc városa Gépnek, mai napig ritkán lépnek fel mifelénk. De a márciusi koncert fasza volt!

kkm.furdancs 2019.09.26. 13:44:28

@bandigyerek: Senki sem tökéletes, egy csomó énekes koncertjére (humor) a nézők el sem indulnak a kezdést követő két órán belül, mert menetrendszerűen késni fog. Az is előfordult már egyes előadók életében, mikor futva hagyták el nem csak a színpadot, de a községet is. Egy cigányénekes, Horváth Pista járt így Derekegyházán. Rokonát küldte vissza a kultúrház parkolójában hagyott, aranyozott Ladáért. :)

gigabursch 2019.09.27. 07:36:15

@bandigyerek:
Azért azt tegyük hozzá, hogy volt egy szuperizmos Roburjuk, ami akkor se ment gyorsan, ha hátszél volt.
Nomeg akkoriban autópálya is csak nyomokban volt (talán akkor még csak Gödöllőig, esetleg a Bagi Csárdáig)

2019.09.27. 21:40:24

mikor az ördög templona ment

az első szám nekem olyan, mintha még ezt gyakorolnák, csak még nem megy :)
www.youtube.com/watch?v=xnKhsTXoKCI

kkm.furdancs 2019.09.28. 08:52:28

@népszopás: Ugye a linkkel nem azt akarod sugallni, hogy kellene egy abszolút lista a zenekarok rangsorolásával? Mielőtt dialógust kezdenénk, illusztrációként itt egy videó:
youtu.be/on5-5rdRHBk

2019.09.28. 09:37:41

@kkm.furdancs: nem, hiszen ez egy barkács blog alapvetően :)
de erről a videóról meg ez jutott eszembe - zene is, zonogra is, midi is
youtu.be/UATjGS1yd-g

kkm.furdancs 2019.09.28. 10:59:06

@népszopás: Hehe, aranyos :)
A videó egyébként a svájci Nico Brina budapesti koncertjén készült. Nico nagyon jó fej a magánéletben is, egy időben Guiness rekorder volt a 600 bpm (10 leütés/mp) zongoratempójával. Mégsem úgy (vagy annyira) ismerjük, mint Schiff András vagy Arthur Rubinstein zongoraművészeket. Svájci hotelekben lép fel és kiadott néhány boogie lemezt.

Annak alátámasztására említettem csak, hogy a zenéhez hasonlóan nagyon sokszínű, objektív paraméterekkel nem jellemezhető alkotást nem lehet rangsorolni, mert egy élet benyomásai által kialakított és ezért mindenképpen egyedi befogadó (az ember) a saját ízlése alapján ítélendő meg. Nem olyan, mint a 100 méter gátfutás vagy sör-virsli verseny, mely egyértelmű fizikai mértékegységekkel mérhető.
Szerencsére tévedtem és nem azt üzented, hogy a Metallica jobb, mint a Pokolgép. Fel lehet sorolni persze 10-12 jellemzőt, amivel számszerűségében veri a Gépet, de ettől nekem például marad a véleményem, hogy bár a Metalica 1996-ig egész hallgatható zenekar volt, manapság igazi jólesően katartikus metálérzést egy kis finn garázszenekar okoz. Majd a jövőhéten bemutatom.

Tehát ízlések és pofonok :)
süti beállítások módosítása