Betonvas! Vágod?

2019.10.01. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

dc-32wh-3-768x576.png

Az ipar számos célszerszámot és berendezést használ, melynek létezéséről az átlagembernek fogalma sincs. A vietnámi barkácsújdonságok közt tallózgatva bukkantam rá a "Máy cắt sắt thủy lực cầm tay" című érdekes videóra. Egy elektro-hidraulikus elvű fémvágó - hajlító berendezés használatát mutatja be. Előnyei szembetűnőek: nincs méteres szikraözön, nem kell fűrészlapra költeni tucatnyi vágás után (most a 350-es lapra gondolok) és szükségtelen emelgetni mázsás rudakat, csak alátoljuk a gépet. További erénye, hogy akár szemet hajlíthatunk vele egy 32 mm vastag acélrúdra. Ára húzós (vágási teljesítmény függvényében 680-3300 dollár), de ahol három centis betonvasat darabolnak nagy tételben, nem tétel egymillió forint.

diamond-dc-32wh10-rebar-cutter.jpg

A lenti videón látható modell a "Diamond Electric Hydraulic Rebar Cutter DC-32WH. Műszaki jellemzői: Maximális vágási átmérő: maximum 32 mm). Vágási sebesség 7 másodperc. Teljesítmény 2000 W. Szerszám súlya 35,8 kg. E gépnek nem találtam hazai forgalmazóját, csak bérlési lehetőséget. A honlapról kiderül, hogy vágóereje 23 tonna. Ha épp ezek alapján támadna kedve külföldről rendelni, oda kell figyelni, hogy ne 115V hálózati feszültségre méretezett példányt rendeljen.

Vigasztalásul egy katalógus, melyben nemcsak hordozható hálózati, de akár akkumulátoros meghajtással találunk vágó-hajlító gépeket. Ez utóbbi valószínűleg a vágási sebesség rovására képes max. 12-16 mm rudakkal megbirkózni. Áruk 800-1200e Ft között változik. Hálózati gépek között akad 5 centis átmérőjű vasakat daraboló is, de annak már nem írták ki árát.

71f0sebny7l_sl1500.jpg

Feltételezem ismételten, hogy kisipari vagy barkács szegmensben nincs igény ekkora teljesítményű vágó-hajlító berendezésre. Ha mégis, ház körüli (mert munkában tiltott nem gyári gépet használni) alkalmazáshoz alapul vennék egy 20 tonnás olajemelőt és beleolvasnék a hidraulika szivattyúk témakörébe, illetve felhajtanék minőségi acél alkatrészeket elkészítéséhez. Még így is megállna százezres költséghatárnál. Már építettem két olajemelős prést, innen veszem a bátorságot fantáziálni.

 

 Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.
De ha unod a Facebookot, kövess inkább a Twitteren!

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr2315093940

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bryan élete 2019.10.01. 11:02:27

Figyu Furdancs! Nézem az egykaptafára készült házfelújítási filmsorozatokat - minden szinten szinte minden. Az összevágott jelenetekből csak a lényeges részek maradnak ki a végeredmény felmutatása érdekében.
De: fingom sincs, hogy itt, hazai körülmények között sajátkezűleg!!! mire milyen festéket használjak pl. mdf bútorra és miért, mire jó a krétafesték, hol lehet kapni és jó-e egyáltalán. Hogyan lehet úgy befúrni a gipszkarton tiplit gipszkartonba, hogy ne szakadjon ki a polc a terhelés 5. percében, melyik a jó lamináltpadló és miért. Csaptelep egyszerű cseréje. Miért rohad le az időjárásálló Hammerite festék 3 év alatt? stb.
Kit érdekelhet egy kurvadrága és használhatatlan vietnami csodagép, ha a saját otthonunkat sem tudjuk sk. felújítani, átalakítani, feldobni, festés-mázolást elvégezni, ki- és megjavítani bizonyos alaptudás hiányában.
Én egy barkácsolós ember vagyok, van mindenféle gépem és nem félek használni, mégsem tudok alapvető dolgokat, a youtubon találok ötleteket, de ott is mindenki a sajátját dicséri.
Szóval,, nem kell vietnamig menned, legyen egy csináld magad sorozat inkább, amit biztosan zabálunk majd sokan.

kkm.furdancs 2019.10.01. 15:46:22

@Bryan élete: Halihó! Nagyon gyorsan végig lehet szaladni egy házon, majd megírni a kapcsolódó információkat és utána elfogy a téma. Amiket felsoroltál, mindegyikről esett szó külön posztban, csak utána kell keresni a korábbi írásokat. Inkább ajánlom a Google keresőt erre, mint a blog.hu-st , én is így csinálom. Az sem törvényszerű, hogy mindenről nekünk kell írni, főleg ha nem értünk hozzá és egyébként tele a net más forrásokkal.
A királyi többes egyébként nem igaz, egy ember írja a blogot :) Különben nyitott lennék az ötletre és köszi az udvarias, építő javaslatot, de népesednünk kellene a szerkesztőségben, hogy kizárhatóak legyenek a magazin jellegű témák, melyek különben érdekesek. Egy 32 mm betonvasat elvágó gép minimum barkács és minimum érdekes :)

Bryan élete 2019.10.01. 16:53:07

ok. legyen igazad, de a célközönséged egyszerű háziasszony, háziember, aki szeretné megoldani az éppen kipattant otthoni problémáját. Pl. a barátaimmal -informatikus házaspár - megcsináltunk 100 ezerből egy kerti öntözőrendszert, ami 250-300 lett volna, ha.... ilyesmire gondoltam és tényleg nem akartalak bántani, de hány ember akar elvágn i egy 32 mm-es betonvasat hetenként? Nyilván az, aki nagyon gyakran ilyesmivel foglalkozik . Ő most boldog.

gigabursch 2019.10.01. 19:06:56

@Bryan élete:
Ha nem akarod, hogy a gipszkarton ól kiszakadjon a tipli, tegyêl alá OSB lapot a szabvány szerint.
Ezzel javul a párazárásod és a a léghanggátlásod is, nem beszélve arról, hogy a fal erőssége brutálisan nő.
Csakhogy!
Ezt a szabványt ne Európában keresd, mert itt nincs üzemben.
Én az ÖSSZES gipszkarton falakat így csináltam. Lehet benne boxolni is. Egy darabig fájni fog a bunyóspityunak.

Agymosogep 2019.10.01. 19:08:00

@Bryan élete: Az nektek sem 100 volt, csak ha a saját munkátokat és időtöket 0 forinttal számoljátok...
A 250-300 a dógozók bére, a vállalkozás kőccsége, haszna, az ultramagas sarc, stb, stb. Visszaosztod és rájössz, hogy nem egy méznyalás az se...:)

Agymosogep 2019.10.01. 19:10:36

A dolog ott bukik, hogy 35 kg. Tudod ki fogja ezt cipelni, egyik helyről a másikra+naponta ki-bepakolgatni, mert épeszű kőművész egy jobb fándlit nem hagy ott éjszakára...

kkm.furdancs 2019.10.01. 19:13:35

@gigabursch: Erről is írhatnál. Megdobja a költségeket, legalább megháromszorozza, de minden előnye logikus, amit felsoroltál. Belefúrsz, aztán csak számolod a rétegeket, mint a geológus talajminta mélyfúráskor :)

Agymosogep 2019.10.01. 19:18:39

Igen, egyébként ez szerintem sem barkácsblog téma. Ez egy spéci célgép annak, aki naponta hajt vág tonnányi betonvasat. Csak az meg nem mobilt vesz, hanem a telephelyére telepít egy fixet. Szóval ez még a spécibbnél is spécibb rétegigényt kielégítő marhaság. (on site akarok hajlítani, vágni extrém méreteket. teljesen életszerűtlen, komoly szerkezeteket előre gyártanak üzemben és nem Pistike hajtogat, vagdal a helyszínen:))

kkm.furdancs 2019.10.01. 19:46:30

@Agymosogep: De mégis ide kerültél. Unottan lapozgattad az Indexet és feltűnt egy gép fotója a blogketrecben, rákattintottál. Nem tagadhatod, hogy felkeltette a figyelmed, mert ez tudatos ténykedés (ha leszámítjuk a Parkinson-kóros olvasóinkat). Aztán meglegyintett egy határozatlan érzés, nem tudatos, inkább mint egy kósza illat. Mielőtt azonban kiteljesedhetett volna a gondolat, hogy mást, jobbat, barkácsolóst vártál, tekinteted megakadt Bryan posztján. Bizonytalan személyiség vagy, ezért erőt adott, hogy nem vagy egyedül és végül támogató kommentet írtál. Mellékesen megismertél egy gipszkarton+OSB rétegezős ötletet. Sikeres este lett :)

Ha vigasztal, jövő héten megtanulhatsz zongorát lakkozni, illetve miként ne csináld. Vagy hogy jobban.

horex · http://horex.uw.hu/ 2019.10.01. 20:28:46

@gigabursch: "az ÖSSZES gipszkarton falakat így csináltam."
Max magadnak. Nem leszel versenyképes olyannal aki nem rak OSB-t
Amúgy sem kell
G.kartonra megvannak a jó tiplik és azok terhelhetősége. Méteres képernyőt is rögzitettem g.kartonra, igaz, kivágtam a másik oldalt , aztán visszadolgoztam :)

@Bryan élete:
Ne mond már hogy egy szárnyas műanyag vagy fém dűbel/tipli kiszakad
0,5mm-rel szűkebb fúróval kell kifúrni a lyukat, figyelni hogy a g.karton vastagságához válassz tiplit. Lehet duplavastag is a fal
Nézd meg ezt pl.
www.youtube.com/watch?v=CPELWFpgioc

Agymosogep 2019.10.01. 20:29:02

@kkm.furdancs: LOL Nem volt semmi bizonytalanság. Kíváncsi voltam, elolvastam, kiderült, hogy fasság, (megoldás egy nem létező problémára), lapozzunk. Ennyi ez a történet, nem több.

scsaba1 2019.10.01. 20:55:28

@Bryan élete:

Az MDF Bútor mit takar? Tehát új bútort natúr MDF lapokból, amit valami most divatos szürke vagy paszteltürkiz stb. árnyalatokra akarod festeni vagy már meglévő bútor, amin van már valami festék vagy bevonat? Natúr lapot még mindig oldószeres matt vagy selyemfényű festékkel lehet lehet a legszebben és legtartósabban lefesteni. Illetve egészen pontosan fújni. Ha nincs a felületen díszítő bemarás, akkor meg lehet próbálni lakkhengerrel is. Rétegrend: félolaj visszatörölve - alapozó, majd csiszolás 180-as papírral vagy finom csiszolószivaccsal - zománc

Hammerite: itt megint tudni kéne, hogy régi festékre kented-e rá, vagy új vasszerkezetre.
Új vasszerkezetnél nagyon gyakori hiba, hogy a zártszelvényekről-szögvasakról nincs kellő alapossággal eltávolítva a gyártási olaj. (Ha megfogod feketén olajos lesz a kezed) Tényleg komolyan kell venni, hogy a felület olaj- és zsírmentes legyen. (Ultra-Ultraderm-brigéciol-nitrohígító a jó barátod). Meg az is igaz, hogy a Hammerite csak egy kis futórozsdával bír el, az barokkos túlzás, hogy pergő, vastagon rozsdás vasszerkezetnél egy csapásra minden problémát megold. Az élettartamát úgy is lehet növelni, hogy az alaposan zsírtalanított és a vastag rozsdától megszabadított szerkezetet valamilyen primer alapozóval (Dunaplaszt Primer stb.) alapozod, majd erre kened rá a csodafestéket. Szintén jó ez a módszer vegyes szerkezetekre, ahol előfordul vas-alumínium-réz egy szerkezeten belül .Egyébként nem rossz festék a kalapácslakk mintásat én is szeretem, igen jól tud kinézni meg jótékonyan elfedi a kisebb-nagyobb hibákat.

gigabursch 2019.10.02. 09:34:48

@horex:
Köszönöm az értékes felvilágosítást...
:-/

Nem mindig drága a drága. Talán hallottad már.
S akkor mégegyszer:
- szerkezeti merevség
- léghanggátlás
- párafékezés

@kkm.furdancs:
Erről valahol vannak fotóim is, összerakom a cikket..
Megígérem, hogy nem holnapra ígérem.

Csak egy apró megjegyzés:
Természetesen további szerepe még, hogyha tolóajtót csinálsz, akkor a falsíkot kellő merevségben tartja, de még ez is fokozható (majd ezt is beillesztem). Ez főleg akkor izgalmas, hogyha fürdőhelyiséget látsz el tolóajtóval.

De hogy még fokozzam:
A tolóajtó-nyílás (üreg?) belső oldalára még tettem fel mindkét oldalra és a tolóajtó hátsó élére padlószőnyeg csíkot.
Brutálisan megdobta az átjövő hangok letompítását (pl. mosógép, szárítógép), ami ugyebár nem utolsó szempont egy élhető lakás/ház esetében.

gigabursch 2019.10.02. 09:38:14

@Agymosogep:
Ühüm:
Építésnél igen. Ott előregyártanak szinte mindent.
Na de egy helyreállításnál? Egy kis területet érintő szerkezet átalakításnál?
Ebbe nem gondoltál bele.

S ha már barkács:
Pont az írás legutolsó bekezdését olvasd el figyelmesen!

kkm.furdancs 2019.10.02. 11:01:12

@gigabursch: "Nem mindig drága a drága."
Hajlamosak vagyunk megfeledkezni a nagy spórolásban sokszor, hogy akár évtizedekig terjed a beépített anyagok élettartama és addig is élvezzük előnyeit a vékonyabb, rosszabb minőségű szerkezettel szemben. Osszuk el a beruházás árát a várható élettartammal és évi/havi amortizációként elhanyagolható összeg jön ki.

Az anyagot ráérsz küldeni, biztosan érdekes lesz. Én most végeztem a második, gipszkartonból felhúzott, könnyűszerkezetes kültéri építménnyel. Az első kb hat éves és tökéletes.

Köszi, hogy felhívtad figyelmét az utolsó bekezdésre. Most épp volt öt percem válaszolni egy olvasói felvetésre, azért osztottam meg Furdancs kulisszatitkokat. Aztán megnéztem: sehol sem szerepel a lapon, hogy ez barkácsblog lenne. Inkább amolyan műszaki-technikai magazin nyitott szellemű technodandy-knek, metállal. :)

zooltek 2019.10.02. 14:19:12

@gigabursch: "De hogy még fokozzam:
A tolóajtó-nyílás (üreg?) belső oldalára még tettem fel mindkét oldalra és a tolóajtó hátsó élére padlószőnyeg csíkot.
Brutálisan megdobta az átjövő hangok letompítását (pl. mosógép, szárítógép), ami ugyebár nem utolsó szempont egy élhető lakás/ház esetében. "

DirectDrive? Akkor nem kell szigetelned, csak nap mint nap itt olvasni a reklámposztokat.

zooltek 2019.10.02. 14:22:00

@kkm.furdancs: BTW, olvastad, hogy az EU olyan törvényt akar elfogadni, hogy 2021-től csak olyan háztartási gépeket forgalmazhatnak, ami "szerelhető", és 10 évig kötelesek alkatrészt biztosítani hozzá, ami 15 napon belül meg is érkezik?

kkm.furdancs 2019.10.02. 15:08:18

@zooltek: Gondolom, ezzel mindketten maximálisan egyetértünk. Kíváncsi leszek a lobbisták erejére a fura végű kis csavarjaik fényében, de lássuk a végeredményt!

Bryan élete 2019.10.02. 18:36:06

@gigabursch: köszi, de egy kész házban már nem lehet ilyesmivel buherálni, ha néhány polcot fel szeretnék szerelni

.@Agymosogep: hát nanáhogy mi ástuk ki az árkokat, kb. 10 mt-t 60 cm mélyen, de a kert szélein csak fektetve van a cső, amiben az esőztető pálcák vannak. A cső a kiemelkedő szórófejekhez és az elektromos szerkezethez van csak földbeásva. 2,5 nap alatt kész lett, kb. 80 n.ölet locsol. Előkertet külön a kerticsapra szerelt elemes automatával. Ilyen ötleteket várnék egy furdancs nevű blogtól.

@scsaba1: mdf alatt azt a konyhabútort értem, amit 15 éve meg tudtam venni és már nagyon utálom a szinét. Lehet, hogy laminált bútornak hívják. A felső részt már lefestettem youtubon talált ötlettel, alapozás, olajfesték, de nem lett szép.

Bryan élete 2019.10.02. 18:38:14

@scsaba1: hammerite - régi festéket megcsiszoltam - kapu - alapozás+festés, Mindenhol pörög fel és kifakult.

zooltek 2019.10.02. 19:17:46

@Bryan élete: "kb. 80 n.ölet locsol." Ez most komoly? Adsz métert,centimétert, aztán négyszögölben számolsz? Add meg inkább yardban, vagy négyzetlábban.
Itt a furdancs blogon rengeteg hasznos ötlet van, de ez nem egy DIY blog, csak egy-egy inspiráló tanács, amit a magad kedvére alakíthatsz.
Nem megbántani akarlak, de ez csak egy blog, ilyen-olyan témával, néha hasznos, néha érdekes, néha nem, meg néha reklám. Ez csak egy blog.
(Bocsánat, Furdancs kolléga, nem Téged akartalak degradálni, de gondolom érted)

whale 2019.10.02. 19:20:53

@gigabursch: A kis területet érintő, kis mennyiségű munkához minek egy olyan gépbe beruházni, cipelni, aminek az előnye EXTRÉM keresztmetszetnél jelentkezik csak? 22-es vasig a kőművesem tud hajlítani a manuális cuccával és azt is úgy őrizgeti, vigyáz rá, hogy csak na. Pedig közel nem került 1 gurigába és nem 35 kg...:)

WildBear 2019.10.12. 20:23:37

Hány elhasznált flexkorong hozná be ennek az árát?
süti beállítások módosítása