Szerszámteszt: Einhell TC-PL 750 kézi gyalugép

2019.12.10. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

s.jpg

Még nyáron, épületfa "szőrtelenítésre" vásároltam egy olcsó kézi gyalugépet. Nemrég keményebb bükk anyagon is kipróbáltam. Nem vallott kudarcot, még működik, így árkategóriájában merem ajánlani figyelmükbe. Ajánlónk mai alanya az Einhell TC-PL 750 típus, elérhető a legtöbb barkácsboltban. Minden ilyen gépbemutatónál hangsúlyozni szoktam, hogy (sajnos) nem szponzorált bemutató, így nem rejtem véka alá esetleges fenntartásaimat, ritka dicséretem pedig tényeken alapul.

Családi háznál karbantartáshoz, kiigazításokhoz nehezen pótolható egy gyalu, ha egyből sima felületet kell produkálni. Gépesített változata a fenyő anyagot nagy méretű, göndörödő és jó illatú forgácsokra szeli, így akár kisállattartók hasznos barátja is lehet. Ezért maga a kézi gyalugép (legyen bármilyen márkájú) meghálálja a beruházást.

ss.jpg

Egy nem túl bonyolult gépről mit írhatnék? Inkább belinkelem használati útmutatóját és gyári jellemzőit:
"A TC-PL 750 egy nagyteljesítményű elektromos kézi gyalu, amelyet max. két milliméteres forgácsmélységre terveztek. A 750 wattos teljesítménynek és a percenkénti 16.000 fordulatnak köszönhetően a TC-PL 750 könnyedén és hatékonyan megbirkózik a fa felületekkel. Az optimális gyalulási eredményt a nagyméretű késhenger biztosítja. A beépített automatikus talpaló gondoskodik arról, hogy a készülék biztosan álljon, és a munkadarab ne sérülhessen meg. Az erős alumínium talplemez segít abban, hogy a megmunkált felület mindig sima legyen. Az ergonomikus fogantyúnak köszönhetően mindig erősen tarthatja a készüléket, és biztos lehet abban, hogy még a nehezebb, intenzívebb munkák közben sem fog elfáradni. A Softgrip felület tovább növeli a komfortérzetet, és még kényelmesebb munkavégzést biztosít. A csomagolásban található egy párhuzamos ütköző és egy mélységütköző, valamint egy keményfém marókés (gyalukés)."

ssa.jpg

ssd0.jpg

Műszaki adatok
Elektromos hálózat 220-240 V | 50 Hz
Teljesítmény 750 W
Üresjárati fordulatszám 17000 min^-1
Gyaluszélesség 82 mm
Forgácsmélység 2 mm
Horonymélység 10 mm
Hosszúság 307 mm
Szélesség 166 mm
Magasság 192 mm
Egyedi csomagolás bruttó súlya 3.09 kg
Termék súlya 2.31 kg
Garancia 24 hónap + 12 hónap (fogyasztóként 30 napon belüli regisztrálás esetén)

Biztató, hogy mernek rá garanciát adni, nem keveset. Kiegészítőket mellékelnek, de nincs az a kényeztetés (tartalék fogasszíj és szénkefe), amit nagyvonalúbb gyártóknál már láttunk. 

image8_30.jpg

cimpla.jpg

0_3.jpg

Kézbeillő, erős és könnyű szerkezet. A hosszú lécek szálkátlanításával gyorsan haladhatunk, de éles késekkel a kemény bükköt is jól szedi. Tartsuk be a szabályt: nagyoljunk nagyobb - akár 2 milliméteres - fogásmélységgel, majd simogassuk meg alacsonnyal és akkor biztosan sima lesz a felület. Tesztfotón bükk deszka 2 mm-es fogással való durva megerőszakolása előtt - után és egy másik tesztelő kipróbálós videója (megjegyzés: helyes gyalutartásnál nem tapad le annyira a deszkához).

image9_14.jpg

image13_13.jpg

Tömören összegezve: 13000 Ft áron (tartalék gyalukések csak 1600 Ft) nem tud annyira rossz lenni, hogy ne fontoljuk meg beszerzését. De ráadásul nem is rossz, hanem elfogadható simasággal és teljesítménnyel gyalulja simára a deszkát. Kiegészítőivel még extra szolgáltatásokra is - perem éltompítása és lépcsőzetek gyalulása - rávehetjük.

 

 Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr9815338484

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zooltek 2019.12.10. 05:17:31

Achtung! Achtung! Csak az vegyen ilyet, aki jobbkezes.

gabroca 2019.12.10. 17:51:30

@zooltek: és aki kétbalkezes?...
mint a videon a pasi, aki a hajlékony deszkát két stoki közé tette...hát értem én, ha valaki jót akar, de ha már videóra is veszi a bénázását, az már ciki. Azért nem ártana valami zsák a forgácshoz, amit adtak volna hozzá. vélemény?

zooltek 2019.12.10. 18:07:46

@gabroca: Gyakorlati tapasztalatom nem sok van, én csak javítom a gépeket. Van egy gépkölcsönzős ügyfelünk, Bosch gyaluk és Makita szalagcsiszolók vannak nála, azok mindkét oldalra tudják szórni a forgácsot/port. Viszont a zsákokról már lemondott, egy darab textilhez képest drága, és nem győzte pótolni.

kkm.furdancs 2019.12.10. 19:22:00

@gabroca: @zooltek: Egyszerűbb összesöpörni a munka végén.

Pierr Kardán 2019.12.11. 09:43:54

Van ilyenem, szerintem is jól használható, persze inkább a rezgőcsiszoló helyett, mintsem valódi gyaluként.

Mivel jobb kezes vagyok, ezért engem nem zavar az egyoldalra történő forgácskifújás. Akit zavarna, az vegye az egyel nagyobb verziót, a 850-es már tudja azt, hogy jobbra és balra is tudja fújni a forgácsot. A nagyobb verzió másban is többet tud, persze kb. 50 % felárért.
süti beállítások módosítása