18650-es történetek

2020.02.05. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

nikon_18650post_10.jpg

A 18650 típusjelű akkumulátor igen népszerű áramforrás, mely nemcsak pőre elemformájú kiszerelésben vásárolható, de bizonyára többedmagával ott lapul az ön laptop - szerszámgép - fotós - elektromos jármű akkumulátorának borítása alatt is. Korábbi írásunk folytatásaként ismerkedjenek meg három ide kapcsolódó tippel - történettel. Okosságok, akkutöltő és elemtartó a gyakorlatban, illetve az egyszeri szegénylegény esete a NIkon EN-EL4 akkuval, melynek keretében bepillantást nyerhetnek egy profi áramforrás belesejébe.

Elsőként melegen ajánlom az "Akkus csavarozó 5000 forintból" poszt alatt sorakozó kommenteket, melyek fontos tudnivalókat osztanak meg az akkufelújítás gondolatával kacérkodók számára. Megfontolandó tanácsok, gyakorlati ismeretek, köszönöm a jó szándékot és befektetett munkát!



Ezen kommentek hatására forrt ki bizonytalan találgatásomból leendő Baby Yoda robotom áramforrása is. A cellánként 300 forintba kerülő töltőáramkör, némi műanyag és csavar felhasználásával gyorsan rittyentettem egy USB töltőt és dupla elemtartót.

Lássuk még egyszer a "18650 akkumulátor töltőáramkör" néven vásárolható kis panel jellemzőit: Vezérlő chip: TP4056 / Panel méret: 30mm x 15mm / Bemenet: DC 5V / Csatlakozás (bemenet): Micro USB / Kimeneti áram: max. 1A (1000mA) / Kimeneti csatlakozók (PIN): Töltés+ Töltés / Visszajelző LED (D1) - Töltés / Visszajelző LED (D2) - Töltés kész

image3_61.jpg

Készen kapunk mindent egy panelen. Rácsatlakoztatva a mikro-USB kábelt, a piros LED jelezte töltés megkezdődik, befejezésekor kékre vált és kész is. Nem túl erős, de legalább nem is drága akkutípus kísérletem alanya, melyet egy felszínesen elkészített dupla tartó fogad be. Az elemek biztos fogását az első-hátsó műanyag falak rugalmassága biztosítja, de rugó beszerzés után kiforrottabb lesz a konstrukció.

image2_79.jpg

Egy csavarozóból kibányászott motort hajtottam meg kísérletképpen, mely M8 menetes szárat hajt és határozottan erőteljes táplálást biztosított. A fenti megoldás fejleszthető több ilyen töltőpanel egy házba integrálásával, mint ebben a példában:

image4_43.jpg

Közben rábukkantam csoportos töltésre alkalmas áramkörre is:  "2S 3A Li-ion Lithium Battery 7.4v 8.4V 18650 Charger Protection Board bms pcm for li-ion lipo battery cell pack" és méretbeli kistestvére. 

image9_19.jpg

Illetve a "3S 10A 18650 Akku töltésvezérlő BMS 11.1V - 12.6V" és a még nagyobb feszültségre tervezett "4S 14.8V / 16.8V 20A peak li-ion BMS PCM battery protection board".

image16_14.jpg

A fentiek ára 500-1100 Ft között mozog teljesítménytől függően. Itt egy elérhetőség a termékekhez, szintén bevált, korrekt eladó. Az említett, csavarbehajtós poszt kommentjei kitérnek az érzékeny akkucellák hő- és áramvédelmére, ami térdemes megfontolni. Ezek a panelek a biztonságot is szolgálják.

image2_80.jpg

Most pedig szeretett Nikon D2X fényképezőgépem akkumulátora kerül teríttékre és boncolásra. Láthatólag már 2005-ben annyira népszerű volt a 18650-es akkucella, hogy a Nikon erre építette fel a fényképezőgép elektronikáját. 11.1V (és egy leágaztatott 7.2V) tápfeszültségét  pont ilyen cellák adják össze. 2000 mAh áramán fanyaloghatnánk, látva az általam is mutogatott noname cellatípus 4200 mA értékét. Azonban fényképezőgépemet havi 1000 fotó ellövése mellett elegendő kb kéthavonta töltenem, miközben bonyolult elektronikát, kijelzőket és objektívet táplál. Nagyon elégedett vagyok rendelkezésre állásával, jól megcsinálták. Azonban ennek ára van. Új EN-EL4a akkumulátor 48-55000 Ft, utángyártott formában viszont már 8-14e forintos áron kaphatók. Ez utóbbi gyártmány teljesen korrekt és bőven megéri árát.

A használt fényképezőgép vásárlásakor  kaptam mellé egy tartalék akkumulátort, mely néhány töltés után megadta magát. Nem búslakodtam, inkább kíváncsiságból szétszedtem fél éve. Ez a látvány fogadott:

nikon_18650post_13.jpg

Ez bizony kapott a nedvességből vagy az akkuból szivárgó anyag korrodálta. Mindamellett háza és talán elektronikája is épen maradt, bár az ónozott felületek tompa színe bármire utalhat. Emellett nyilvánvaló, hogy a gyártó egy sima akkumulátortól nem várt mennyiségű áramkört zsúfolt a cellák mellé.

nikon_18650post_11.jpg

Itt következik a népmesei fordulat, mikor a szegény legénynek elmagyarázzák, hogy miért lehetetlen teljesíteni egy küldetést, vagy már az egész koncepció is gyenge lábakon áll. Azonban a legény (akinek nincs vesztenivalója, hiszen szegény és valószínűleg árva is) fittyet hányva a józan hangokra, bocskort ránt és világgá indulva nekilát a feladatnak. Mesékben Happy end-el zárulnak a lényegében Btk-pozitív (garázdaság, lopás-betörés, csalás, súlyos testi sértés, zendülés) elemekből álló kalandok. Jutalmul viszont "Amíg meg nem haltak..." Valóságban ilyenkor a csendőrök már a falu határában agyonverték a legényt és háza is leégett valami bekapcsolva hagyott akkutöltő miatt.

nikon_18650post_12.jpg

Fenti példabeszéddel azt szeretném illusztrálni, hogy vannak hirtelen jött, átgondolatlan ötletek, melyek rosszul végződnek és egy perc múlva már szeretnénk visszamenni az időben (pont egy percre). Nos, egy eddig teljesen jól működő fényképezőgép+töltő épségét, működőképességét veszélyeztetni buhera barkáccsal valóban nem okos ötlet és csak a mesékben ér jó véget (főleg, ha előtte megmentünk valami bajba került, elvarázsolt állatot, aki elsikálja tévedéseink következményeit).

nikon_18650post_14.jpg

Azonban itt nem bizonytalan csereszabatosságú, esetleg eleve más értékekre tervezett elektromos paneleket keresgélünk, hanem pusztán az akkucellák minőségi cseréjéről van szó. Ezért mertem kockáztatni. Hogy ezek a 300 forintos cellák alatta állnak az eredetieknek, elég megmérni őket, majdnem fele tömegű az akkucsomag.

nikon_18650post_2.jpg

nikon_18650post_3.jpg

Bár többen óvnak az akkuk közvetlen forasztásától, gyakorlatban még nem okozott gondot. Lám, most is zökkenőmentesen sikerült szilárdan odaforrasztani a kibányászott fémszalagot, illetve rézvezetéket:

nikon_18650post_9.jpg

nikon_18650post_1.jpg

Visszaraktam burkolatába, a kapcsokat némi ideiglenes szigeteléssel távol tartva az áramköröktől:
nikon_18650post_4.jpg

A teljesen beburkolt áramforrást betonpadlóra helyeztem, távol a gyúlékony anyagoktól.

nikon_18650post_5.jpg

És nem történt semmi. Ekkor gondolkodási folyamat vette kezdetét. Anno lefotóztam ugyan a gyári akku szétszedésének mozznatait, de azok a fotók elvesztek. Ezért puszta logikai következtetéssel jutottam az eredményre, miszerint hiányzik egy összekötés. Feltűnhetett volna korábban is persze, hogy az akkupack egyik vége a semmibe vezet, míg a NYÁK-lapon van egy B+ jelzésű forrasztási hely. Mentségemre legyen mondva, nyoma sem látszott, hogy azon lógott valamikor valami. Elvégeztem az összekötést és ismét - immár félcsupaszon - behelyztem a töltőbe.

Illusztrálásként, ilyen, mikor a töltés rendben megy:

nikon_18650post_6.jpg

Itt viszont pár másodpercig tölteni kezdett, majd a négy LED egyszerre gyulladt ki és úgy is maradt. Ennek jelentése körülbelül, hogy "Nem tudom, mit művelsz, de azonnal hagyd abba, ha nem akarod legyilkolni a marha drága töltődet".

nikon_18650post_7.jpg

Így is tettem és feladtam a próbálkozást. Mivel az akkuk egyenként helyt álltak későbbi töltésnél és használatnál, az elektronikában lehet valami hiba. De legalább nem gyulladt ki semmi. Majd veszek egy utángyártottat, nem gond. Pusztán látványosságként említettem meg az esetet, illetve megtekinthették egy minőségi termék belsejét.

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr4315454686

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Advocatus Diaboli 2020.02.05. 09:21:37

Nem haragszol, ha a noname akkuid 4200 mAh-ját kétségbe vonom? Még ipariban sem tudok 2200mAh-nál nagyobbat, ami ezt ténylegesen tudja.
HA _tényleg_ kimérve tudja a 4200-at, akkor viszont érdekelne a beszerzési forrásod.
Még egy fontos: szerszámgépbe, pl. fúróba csak nagy áramút szabad használni!

kkm.furdancs 2020.02.05. 11:39:46

@Advocatus Diaboli: Csak nyugodtan, nem állítottam, hogy ami rá van írva az valós is. Nekem már az is előrelépés, hogy nem Varta elemekre kell pazarolni a pénzemet :)

baltazar72 2020.02.06. 09:39:25

Üdv! A panelkát alaposan takarítsd meg. Izopropil alkohol plusz egy fogkefe csodákat tesz. Ha átvezetések vannak, tényleg megborulhat. Esetleg denaturált szesz is megteszi. Vagy KONTAKT WL spray. Az aksikat illik előtte teljesen azonos szintre tölteni v. kisütni. Ha ez sem segít, akkor tényleg utángyártott a megoldás. Sok sikert!
ui: azok a cellák tényleg nagyon hitványak, ha nagy árammal tölt a gyári töltike, attól is ledobhatja a láncot az agya.

kkm.furdancs 2020.02.06. 10:17:56

@baltazar72: Szia! Köszi a tanácsot, de nem erőltetem inkább. :)

Shanarey 2020.08.19. 10:28:23

A képen látható Ultrafire nevű Kínai egyéb, a legjobb esetben is max 1200 mAh Léteznek olyan akku cellák, amelyek tudják a 2400mAh-t de azok drágábbak, amelyek, ennél is többet tudnak, azok mennek az elektromos autókba.
süti beállítások módosítása