Növényház bontott ablakokból

2020.02.11. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

image_19.jpg

Közeleg a tavasz és a pillanat, hogy olvasóink számot vessenek egy szerény üvegház építésének tervével. Ismert előnyei mellett az utóbbi évek poloskainváziói sorakoztatnak fel újabb érvet, külső kártevőktől elszeparált teret létrehozni. Hazánk évek óta a hőszigetelés lázában ég, rengeteg nyílászárót cseréltek le. Kézenfekvő, hogy ezekből barkácsoljunk össze néhány négyzetméternyi növényházat.

A növényház méreteinek- esetleg alakjának meghatározásánál vegyük figyelembe a termesztési kapacitást-technológiát, elhelyezésénél pedig igyekezzünk minél több fényt biztosítani a növényeknek. A helykiválasztásnál tehát arra ügyeljünk, hogy a napfényt se épület, se fa árnyéka ne csökkentse, illetve a fákról termés vagy száraz ágak ne hulljanak az üvegfelületre. Erről korábbi írásunkban találnak tanácsokat.

bontott-fa-ablak-ablaktabla-keret-nelkul-1e9a_3_big.jpg

Az alapanyag beszerzése akár "ingyen elvihető" kategóriás hirdetésekből vagy jelképes összegekért eladó forrásokból származhat. A kínálat nem túl bő, ezért esetleg ablakcserére specializálódott vállalkozásoknál érdemes érdeklődni. Pusztán a szállítás jelent nagyobb kiadást, hiszen egy készlet bontott nyílászáró az eladónak is nyűg és ez kellő alkualap.

grre.jpg

A "Télikertek, üvegházak építése" (Klaus Fisch) című könyvben elméleti alapozás mellett gyakorlati példákat, anyag- és szerszámigénnyel segített építési útmutatót találnak. Lássuk, mit ír a bontott ablakos növényház építéséről (a kiadó engedélyével idézünk egy fél fejezetet):

Szükséges alapanyag Az építendő növényház méretének megfelelő számú használt ablak és ajtó. Fagerendák, szegélylécek, zsaludeszkák, beton, szögek, csavarok

Szükséges szerszámok
Kalapács: Kalapáccsal szögeljük össze az összeerősítendő faelemeket. Az elengedett vakolat leverésére is kalapácsra van szükség.
Lehúzó léc: Habarcs simítására, a vízszintesség ellenőrzésére szolgál. Egyéb felületet (pl. betonalapzat) is simíthatunk vele
Elektromos fúrógép: Hogy az egyes épületelemeket a falazathoz csapolással vagy csavarozással rögzíthessük, elektromos fúrógépre van szükségünk, amely ütvefúróval is ki van egészítve. A fúrógépet burkoláskor keverőnek is használhatjuk habarcshoz és  kiegyenlítő masszához.
Csavarhúzó: A különböző méretű és típusú csavarokhoz a csavarhúzók gazdag választékára van szükség.
Mérőléc (collstok):  Lemérhetjük vele az építőelemek hosszát, az építési terület oldalait.
Vízmérték (vízszintező): Az egyes építőelemek függőleges vagy vízszintes helyzetét állíthatjuk be vele, mielőtt végérvényesen rögzítenénk őket.
Fafúró:  Mivel a faelemeket általában csavarozással erősítjük egymáshoz, a különböző méretű fúrószárak fontos eszközei a munkánknak.
Lapát: A habarcsot egyengetjük el vele burkolómunka során.

Munkaidő: Az építmény nagyságától függően 2-3 nap
Nehézségi fok: Megkívánja a szerszámokkal és anyagokkal szerzett gyakorlatot.
Erőkifejtés: Közepes erőkifejtéssel járó munka, amely némi állóképességet igényel.

uvegh6.jpg

 1) Ha nem kapunk megfelelő előre gyártott növényházat, bontásból származó anyagokból is megépíthetjük azt.
Olcsó megoldást kínál a régi ablakokból épített növényház. Ezeknek a régi anyagoknak a felkutatása kitartást igényel, de végül is a nyilvánvaló megtakarítás megéri a fáradságot. Utána kell nézni a napilapok, hirdetési újságok vagy szaklapok apróhirdetéseiben, hogy hol kaphatók bontásból származó ajtók és ablakok. Érdeklődni lehet ezenkívül haszonanyagot értékesítő telepeken vagy ismeretségi körünkben is tudhat valaki lebontásra ítélt házról. Az anyag- gyűjtésnél vigyázzunk arra, hogy az ablakot tokkal együtt szerezzük be, így a későbbiekben sok munkát takaríthatunk meg.

2) Ha az anyag együtt van, mérjük le a beszerzett ablakokat, és készítsünk róluk kartonpapírból - pl. 1:10 méretarányban - kicsinyített másolatot. A kirakós játékhoz hasonlóan keressük meg a különböző méretű ablakok összeépítéséhez a legalkalmasabb megoldást.

uvegh3.jpg

3) Ha elkészültünk az építmény tervével, kiszámolhatjuk az építéshez szükséges méreteket, és el is kezdhetjük a munkát. Első feladat a teherbíró alap elkészítése. Ássunk ki egy 80... 120 cm mély és kb. 50 cm széles árkot, amelyet ezután kizsaluzunk.

4) Figyeljünk arra, hogy a zsalufalak függőlegesek legyenek, és a falak közötti távolság - amely megegyezik a későbbi alap szélességével - legalább 30 cm legyen. A zsaluzatot oldaltámasztékok és keresztirányú deszkák rögzítik.

uvegh4.jpg

5) Ezek után betölthetjük a betont. Ezt rétegesen teljes hosszúságban célszerű végezni, így a betonrétegek tömörek lesznek. Egy szegélyléccel ütögessük (tömörítsük) a beöntött betont. Az utolsó réteget a zsalu széleihez igazítva simítsuk le.

6) Ha a betonalap 1 -2 nap múlva megkötött, eltávolíthatjuk a zsaludeszkákat, és elkezdhetjük a famunkákat.

7) A szerkezet központi eleme a két ajtó a két szemben lévő oromfalon. Miután kiakasztottuk az ajtószárnyakat, az ajtókeretek függőleges oldalaihoz hozzácsavarozzuk a tartóoszlopokat.

uvebbbbgh5.jpg

8) Az oszlopokra erősített ajtókereteket az előzetes terveknek megfelelő helyre a sávalapra helyezzük, és a talpgerendákkal összeerősítjük azokat. A gerendákat és az ajtókeretet tartó oszlopokat sarokvasakkal egymáshoz illesztjük, és facsavarokkal rögzítjük azokat. Különösen ügyeljünk arra, hogy az ajtókeretek függőlegesen álljanak, csak így tudnak majd az ajtók nyílni, ill. záródni. A pontos beállítást segíti, ha az ajtókeretet egy ferdén odaszegezett deszkával kitámasztjuk.

uvegh1.jpg

9) A következő lépés a régi ablakok beszerelése, amelyek tulajdonképpen az oldalfalakat alkotják. Az ablakkereteket egymáshoz csavarozzuk, és a beállítás ellenőrzése után dűbelekkel az alaphoz erősítjük őket.

gfbgfbfb.jpg

10) Ezután a tetőül szolgáló ablakokat helyezzük fel. Ezeket alul az oldalfalat képező ablakok keretéhez, felül a szelemenekhez rögzítjük. Figyeljünk arra, hogy az ablakok alsó széle nyúljon túl az oldalfalon. így egyfajta ereszvonal alakul ki, és az esővíz le tud folyni anélkül, hogy az alatta lévő oldalfalat áztatná.  
Most már hozzáfoghatunk a tetőgerinc elkészítéséhez. Az élfákat a tető előre meghatározott ferdeségének vonalában felfektetjük és a gerinchez rögzítjük. A stabilitás növeléséhez a szelemenekhez még erősíthetünk egy-két függőleges lécet. Végül a tetőszerkezet felső, ablak nélküli csúcsát bedeszkázzuk.

 

  Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr278762934

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

clemens 2020.02.12. 04:28:13

"a falak közötti távolság - amely megegyezik a későbbi alap szélességével - legalább 30 cm legyen"
30cm???
"Végül a tetőszerkezet felső, ablak nélküli csúcsát bedeszkázzuk."
Bedeszkázni egy üvegház tetejét???
"Lapát: A habarcsot egyengetjük el vele burkolómunka során."
Basszus, én eddig nem lapáttal egyengettem a habarcsot burkolásnál, de most már tudom hogy kell csinálni.
Gugli fordítóval készült ez a fércmunka?

kkm.furdancs 2020.02.12. 07:55:32

@clemens: Ez van, pajtás. Klaus Fisch-éknél így folyik a meló.

rnz 2020.02.12. 13:07:01

Már jó ideje polikarbonátot használnak a kényes, körülményes, nehéz és drága üveg helyett. 150e forint körül már 10nm-es, UV álló, tetőablakos, tolóajtós kész csomagot kapsz, csak az alapot kell megcsinálni, amiből a könnyű szerkezet miatt elég kisebb is. Ráaádsul viszonylag egyszerűen át is lehet telepíteni.

kkm.furdancs 2020.02.12. 16:28:36

@rnz: Na jó, de ez a poszt a "Hogyan építsünk üvegházat 14.201 forintból?" alcímet is viselhetné és a bontott ablakokra koncentrál.

rnz 2020.02.12. 16:41:30

@kkm.furdancs: Szerintem csak az alap többe kerül, de a faanyaggal együtt egészen biztos a többszöröse. :)
Én is mindent újrahasznosítok amit csak lehet, de van az a pont amikor egyszerűen nem éri meg. Ez pont egy ilyen, a feleségemnek akartam egyet, de egyszerűen nem érte meg újrahasznosított anyagokból nekiállni, osztottam-szoroztam eleget.

kkm.furdancs 2020.02.12. 16:57:05

@rnz: Az alapot nem számoltam bele, hiszen a polikarbonátos megoldásnak is kell.

Nekem konkrét példáim vannak, ahogy egyre nagyobbakat készítettem egy tétel 38000 forintos használt üvegvásárlásból, a legnagyobbat 70e-ért adtam el, mikor már nem volt rá szükség.

furdancs.reblog.hu/epitsunk-uveghazat
furdancs.reblog.hu/mutasd-uveghaz-2016-1-resz
furdancs.blog.hu/2016/04/01/mutasd_uveghaz_2016_2_resz_274
furdancs.blog.hu/2015/04/07/az_utolso_vedvonal_297

Igaz, nem használt ablak (olyan is készült, csak nem mutogatom), de a cserépléc sem drága. Viszont az ablak gyárliga szigetelt, jó esetben dupla üveges.

rnz 2020.02.12. 17:15:43

@kkm.furdancs: Ez igaz (mármint az alap), de jóval kevesebb is elegendő a műanyaghoz. ;)
Nekem is konkrét példám van, legalábbis kiszámoltam, hogy mennyire nem éri meg a barkács megoldás, hogy ha nincs szinte minden kéznél. Ha nem hozzák házhoz azt a 10-15 ablakot, akkor azokért is el kell menni, ami újabb költség, ráaásul igen kis eséllyel lesznek egyformák/megfelelő méretűek. A tetőléc terhelhetősége a béka feneke alatt van és a magas páratartalom gyorsan meg is eszi, hacsak nem impregnáltat veszel, vagy le nem kezeled, ami újabb érezhető költség. Személy szerint a tetőlécet nem is nagyon használom, mert a tapasztalataim alapján ha nem kezeled rendszeresen, akkor 3 év alatt mehet a levesbe.
Illetve én nagy méretű üvegházról beszélek amiben nem kell legugolni, normális ajtóval, nyitható tetőablakkal, polcokkal és ami a legjobb, abszolút nem igényel gondozást. Ez a sok kis apróság, ami nem is annyira apróság, úgy viszi az ezreseket, mint a sicc. Ha még ehhez hozzáveszed a tervezéssel és építéssel eltöltött időt is, már bőven átbillen a mérleg. Ha meg egy üveg eltörik, akkor azt kicserélni ezerszer körülményesebb, mint a polikarbonát. Szóval nem csak a pillanatnyi helyzetet érdemes alapul venni, hanem a jövőre sem árt gondolni.
Mondom, én is az újrahasznosítás híve vagyok amennyire csak lehet, de csak ésszerű határok mellett. Ha én terveztem és építettem volna meg a kb. 12 nm-es üvegházat, akkor számításaim szerint épphogy 100e alatt maradtam volna (mindent a legolcsóbb helyről!), míg házhoz hozták 140-ért a fullextrás kész darabot, amit fél nap alatt az alapozással együtt összeraktam. No és a polikarbonátos is nagyon jól szigetel, pláne ha alaból erre van tervezve. :)

kkm.furdancs 2020.02.12. 18:07:14

@rnz: Minden ilyen költségvetés és megvalósítás nagyban támaszkodik a helyben vagy olcsón fellelhető alkatrészekre, ez is. Én is utáltam a balettozást az első palántadobozban, végül már 18m2-en terpeszkedett.

Igen, a cserépléc valóban védendő faanyag és a belső páratartalom is károsítja. Egyszer ha ráérek, talán egy körívekes tetejű, viktoriánus pálmaházba is belefogok. Van 20-30 centis bükk alapanyagom tonnaszámra és a tetőhajlás miatt nem is kell hosszabb.
süti beállítások módosítása