Szerszámvezető csapágyakból

2020.05.11. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Vannak olyan feladatok egy kis barkácsműhelyben is, melyek a kézi szerszámok egyenes vonalú, nagyjából pontos megvezetését igénylik. Lemezvágás, felsőmarás (esetleg másolási funkcióval), nagyobb felület vastagoló gyalulása. Ha nem nyomjuk lefelé feleslegesen a gépet, hanem csak előre toljuk, a megvezető sín készülhet  gyári anyagokból, mint lineáris tengelyek + csapágyak kombó. A mozgóággyal szembeni elvárás pusztán a szorulás-akadásmentes haladás és precíz útvezetés, hiszen lefelé / oldalra irányuló erő nem hat rá, amitől a kis keresztmetszetű tengelyek elhajolnának, főleg 50 cm+ úthossztól.

image2_84.jpg

Viszont egy fejező gérvágó vagy eszterga komoly nyomatékot fejt ki a vezetősínre, hiszen a szerszámot lefelé szorítja az anyaggal való surlódás. Egy emberesebb - mondjuk 2 mm vastagságtól - lemezdaraboló esetén is szükség lehet erős, de kitérések nélküli vezetősínre. Még mindig házilagos léptékben gondolkodva, innentől válik irracionális költség-igényűvé a hagyományos lineáris sínes megoldás.

De nem kell megijedni, mióta kitárult a világ és barkácsvideók ömlenek a monitorból, ezt is megoldhatjuk 8-10 ezer forintból. Lényege a gyárilag keményre, könnyű- és pontos futásúra készített gördülőcsapágyak, melyek elegendő számban és a támasztást biztosító távolságra elhelyezve egy futóágyat képeznek. Akár dupla csővel, akár méretesebb (40*40-től) zártszelvénnyel oldjuk meg, szilárdsága és pontossága bőven elegendő lesz házi igényeinkhez. Egy harmonikaszerűen nyújtható védőborítás, vagy a befogóval együttmozgó levegőelszívó már extra szolgáltatást nyújt, például beszoruló fémforgácsok ellen véd.

Sokoldalú barkácsolók egyetlen bevált sínrendszerre akár komplett befogócsaládot tervezhetnek, mely sarokcsiszolótól merülőfűrészen keresztül kézi gyaluig több szerszám használatát teszik lehetővé. Lássuk a gyakorlati megoldásokat: 

  

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr9115673974

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása