LED világítású sminktükör

2020.07.15. 07:46 | Írta: Gyökösi Attila

Nem vagyok talán egyedül azzal a becsípődésemmel, hogy kifejezetten tetszenek a klasszikus filmes környezetben, netán menő Las Vegas-i revük öltözőiben használatos nagy méretű, sok kerek izzólámpával megvilágított öltöző/sminkelő tükrök. Én legalábbis jó ideje szeretnék egy ilyet, és most végre a Grund Stúdió projekt kapcsán hely és lehetőség is került e terv megvalósításához. Hogy végül mégsem pont olyan lett, amilyet a fenti sorok sugallanának, az legfőképp a technika fejlődése, és annak folyamatos "olcsóbbodása" számlájára írható.

tukor1.jpg

Manapság bármilyen fényt kibocsátó szerkezetet építésére adjuk a fejünk, a megalkotáshoz nem nagyon jön más szóba, mint valamilyen LED fényforrás. Az azonban mindig eldöntendő kérdés, hogy valamelyik hagyományos foglalatot, és az ahhoz passzoló LED fényforrást válasszuk, vagy a mára hatalmas választékban elérhető LED szalagok valamelyikét. A foglalatos megoldás mellett szól az esetlegesen szükséges retro kinézeten túl, hogy ezek az E14, E27 foglalatok általában direkt hálózati feszültségre köthetőek, nincs szükség külön trafóra. A beléjük tekerhető fényforrások ma már szinte korlátlan teljesítmény- és színhőmérséklet választékban elérhetőek. Ugyanakkor egy ilyen megoldás több helyet igényel mint a LED szalag, és minőségi foglalatok és fényforrások esetén sokszor drágább is lesz, mint a LED szalag használata, különösen ha szeretnénk a fényerőt is szabályozni.

A szalagok esetében a választék szintén végtelen, fényerőben, minőségben, színhőmérsékletben és színvisszaadásban szinte bármit kívánhatunk, meg fogjuk találni. A hagyományos foglalatokba csavart fényforrásokhoz képest a szalag esetében az egymástól néhány milliméterre beültetett kis diódák fénye néhány arasznyi távolságból már szinte homogénnek mondható, különösen, ha teszünk eléjük valamilyen erre a célra kitalált „fényoszlató” borítást. Jómagam végül a szalag mellett döntöttem. Fontos volt a 4000K színhőmérséklet és még fontosabb a minél pontosabb színvisszaadás, ami itt 95 százalék feletti CRI értéket jelent. Míg a színhőmérséklet főképp azért volt érdekes, hogy egy helyiségen belül alkalmazkodjunk a többi világítótesthez (nem szeretem keverni), a színvisszaadás, vagyis a CRI érték valóban mindenhol fontos, ahol minél pontosabb színeket szeretnénk látni, egy arc sminkelése pedig tipikusan ez a terület.

Némi töprengés után egy méterenként 2550 Lumen valós fénykibocsátásra képes (ez méterenként 120 db LED-et és 18W fogyasztást jelent) szalagot, egy potméteres LED dimmert és egy 12 voltos tápegységet kerítettem, a szalaghoz vettem még opál burás alumínium sínt is.

A falra felkerült egy pultocska, arra ültettem a 70x70 cm méretű tükröt, ami kapott egy kis keretet, erre csavaroztam fel az aluprofilt, és ebbe került a LED szalag.

Először csak két oldalra, aztán némi átgondolás után felülre is:

A trafót és a kábeleket elrejtettem a tükör meg a pult alatt/mögött. Ide még jön majd néhány takaróléc. 

Korábban írtam, hogy itt igazából minden szerkezet folyamatosan alakul, nem egy kész terv valósul meg, hanem valahogy organikusan fejlődnek a dolgok. Itt sem volt ez máshogy, a tükör elkészülte után jött a födém kidobása (erről mesélek majd külön) amit követett némi átépítés, és miután a poharainknak nem volt helyük, ezért a tükör visszaépítésekor már néhány polc is került mellé, itt laknak mostantól a borospoharaink. 

sm4.jpg

Hogy mi lesz két hónap múlva, azt persze most még nem tudni. Az azonban bizonyos, hogy ez a dimmelhető ledszalag bevált, használjuk is sokat:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr9315987240

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása