Biztos hogy a vízzel hígítható festékeké a jövő?

2021.04.22. 20:01 | Írta: Gyökösi Attila

Itt a blogon már több alkalommal írtunk a modern, vizes bázisú, pontosabban vízzel hígítható festékek otthoni használatáról. Ezeknek több előnyük is van a hagyományos, észteres, lakkbenzin vagy épp nitro hígítású festékekkel szemben. Egyrészt a hígítók (bármilyen!) manapság igen drágák már, márpedig a hagyományos festékek esetében a festék hígításán túl a kifröccsent festékcsöppek lemosásától az ecsetek/hengerek elmosásáig, sőt, a kezünk lemosásához is ezeket kell használni. Aztán ezek az anyagok száradás közben mindenféle kellemetlen illatú és hatású gőzöket/párákat eregetnek, tehát az így festett felületeket, tárgyakat tartalmazó helyiségeket a festés után csak 2-3 nappal ildomos komolyabb, huzamosabb használatba venni. A legtöbb esetben a száradás is elég soká tart, itt bizony nem ritka, hogy tényleg 12-24 óra kell, mire legalább biztonságosan, ujjlenyomat hagyása nélkül megfoghatjuk az így festett tárgyakat. (Az a bizonyos érintésszáraz állapot.)

img_20210422_195435.jpg

A vízzel hígítható, nevükben általában az AQUA szócskát hordozó festékváltozatok esetében ez sokkal egyszerűbb. Mindenre (hígításra és le/elmosásra) csak vizet kell használnunk, és tapasztalatom szerint ezek a festékek igen gyorsan száradnak, akár több réteget is felpingálhatunk egy alkalommal, mert mire körbeérünk a felületen, az eleje már megszárad annyira, hogy új réteget húzhassunk rá.

Jómagam itt a stúdiónál is ilyen vizes festékeket használtam, nevesül az OBI saját márkás 2in1 aqua festékét, illetve a Supralux AQUA festékét. Be is váltak, már ami a fenti szempontokat illeti.

Csakhogy. Idővel észrevettem, hogy viszonylag sűrűn kell újra festenem néhány felületet, amit sokszor érintünk, amit sokszor megfogunk, esetleg néha "lerúgunk" vagy ahol mondjuk megülhet a por. (Fontos, hogy én a selyemfényű vagy akár matt felületeket kedvelem, tehát a festékek ilyen változatait használom, nem a fényes, klasszikus „zománc” felületet adókat.)

Nem volt ezzel igazán gond, de lassan azért feltűnt, hogy a nagyobb takarításokhoz a porszívózás-felmosás-portörlés mellé szinte automatikusan odasorolódott a javító festés is. Ami a fentiek szerint persze nem nagy macera, de azért talán mégsem kéne rendszerré váljon.

Mostanra jutottam oda, hogy bizony a belső lábazatot, szegélyléceket, a falborítást, az ajtótokokat és talán még az ajtólapokat is át fogom festeni hagyományos festékkel. Mert egyszerűen elég már, hogy soha nincs egy tökéletesen »tiszta« fehér felületem, mindig kell valahol valamit javítgatni. Persze ezzel megvárom, amíg tényleg stabilan meleg lesz, 15-20 fokkal. És akkor nyitott ajtók mellett, meg persze az udvaron felállított bakokon egy nap alatt le lehet pingálni mindent, ami talán másnapra meg is szárad. (Az ecseteket/hengereket meg kidobom utána, nem mosom el.)

Nektek vannak hasonló (vagy épp ezzel ellentétes) tapasztalataitok? Írjátok meg itt, vagy a Facebook oldalunkon.

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr8516506696

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Untermensch4 2021.04.22. 20:31:50

(Az ecseteket/hengereket meg kidobom utána, nem mosom el.)

Nektek vannak hasonló (vagy épp ezzel ellentétes) tapasztalataitok?

Egyik munkahelyen festettünk kapunak való vasanyagot (az év kamionosa nem tudott egyenes vonalon betolatni két sávnyi szélességen...) és az ecsetek/hengerek napi mosogatására több HUF-nyi hígítót használtunk el mint az áruk.

Amator 2021.04.22. 22:49:04

Elárulom a saját szabadalmamat ( bár szerintem más is rájött már). Ha festés után műanyag zacskóba burkoljuk légmentesen az ecsetet, vagy a hengert, akkor másnap tökéletesen, de pár nap után is simán újra tudunk dolgozni velük mindenféle higítós tisztítás nélkül.

Gazz 2021.04.23. 07:34:50

Ugyanez a tapasztalatom.
Egy-két évig bírják ezek a festékek. Könnyebb velük dolgozni, de csak újabb munkát generálunk magunknak.
Büdös, vagy sem, én is visszaszoktam a hagyományos festékekre.

Tomchy 2021.04.23. 07:37:48

@Amator: Az ötlet remek, de érdekelne a gyakorlat. Hogy tudod kivitelezni a teljes légmentességet?

Amator 2021.04.23. 09:11:05

@Tomchy: Fogsz egy kisméretű zacskót, olyat amit tekercsben lehet venni, beledugod az ecset vagy a henger fejét, és a zacskó száját körbetekered az ecset nyelén, közben kiszorítod a levegőt a zacskóból, Ami marad az nem probléma. Hűvös helyre teszed, és másnap még garantáltan tudod használni, nem indult be a keményedés.

gigabursch 2021.04.24. 20:49:20

Nekem meg az a tapasztalatom, ha nem szeretném, hogy a fehér zománcfesték megsárguljon, akkor radiátor-zománcfestéket kell alkalmazni.

@Gazz:
Köszönöm a tippet!

2021.04.25. 19:37:36

ha már stúdió:
"So if you understand me
And if you feel the same
Then you will know what nitro means"
www.youtube.com/watch?v=cJRSM-oOJAQ

plümpike 2021.05.02. 19:12:15

Hát ja, a vizes bázisú zománcfestékek fosok. Azt nem tudom, vizes bázísú festéket át lehet-e festeni oldószeressel, csiszolás nélkül de gyanítom, hogy nem... Az oldószeres fel talán nem szedi, de hogy pont ugyanúgy nem fog tapadni az oldószeres réteg, ahogy a vizes sem, és lekopik, az sajnos esélyes....
süti beállítások módosítása