Tisztítsunk fúvókákat

2021.08.16. 06:00 | Írta: Gyökösi Attila

Blogunk kedvenc témái a maihoz hasonlók. A közvélekedés szerint a gázzal kapcsolatos eszközök még az elektromosságnál is veszélyesebbek, az ilyenekhez képesítés nélküli embernek nem volna szabad 5 méternél közelebb mennie. A biztonsági megfontolások iránt igazán érzékenyek azt mondják, maga a gáztűzhelyek használata is veszélyes és külön szakembert igényelne.

Mi itt a blognál persze máshogy látjuk a dolgokat, mint ahogy azt már több ízben is megírtuk. Egy hagyományos gáztűzhely nem nevezhető ördögi bonyolultságú szerkezetnek. Természetesen a gáz, mint rendkívül gyúlékony energiahordozó, és persze a gázzal működő eszközök igénylik a szükséges megfontoltságot és odafigyelést, de akiben van némi technikai érzék, és jó adag józan ész, az alábbi tisztítást például meg tudja csinálni.

Az alapot a mai poszthoz az szolgáltatta, hogy a szomszédban üzemelő gáztűzhellyel egyre több probléma volt, nehezen gyulladtak be az égők, és nem is volt megfelelő a teljesítményük. Miután az ilyen gáztűzhelyek igazából csak némi csőből, a teljesítményt szabályzó szelepekből, és a tulajdonképpeni láng létrejöttét/formázását szolgáló fúvókákból áll, adta magát a megoldás, hogy nézzük át a fúvókákat.

Ezek - miután leemeltük a lángosztókat - felülről, egy csőkulcs segítségével kicsavarhatók, gyakorlatilag úgy néznek ki, mint egy hatlapfejű metrikus csavar, a közepén egy furattal. A furat mérete határozza meg az átbocsátott gáz mennyiségét és maximumát, a legkisebb főzőlap fúvókáján kisebb a furat, mint a legnagyobb főzőfelület alatti fúvókán. A furatok mérete függ még a felhasznált gáz típusától is, az új tűzhelyekhez rendszerint mellékelnek külön-külön fúvóka készletet a vezetékes és a palackos (PB) gázüzemhez.

A csésze közepén lapul a fúvóka.

A fúvókák kitekerése után ellenfénybe tartva látható, hogy milyen állapotban van a furat. Ezekben lehetnek lerakódások, akár esetleg a főzés folyamán is kerülhet szennyeződés beléjük, de a korom is okozhat lerakódásokat. A fúvókák anyaga réz vagy valamilyen  rézötvözet, tehát a tisztításuknál kerülni kell a vas és acél szerszámok használatát, hogy a furat mérete még véletlenül se változzon.

Jó megoldás lehet a fogpiszkálók használata, persze vigyázni kell, bele ne törjük a fa rudacskák hegyét a pici furatba. Segíthet még vékony rézdrót is. Nagyon makacs lerakódásnál persze előbb-utóbb előkerülhet egy varró- vagy gombostű, de ezt csak a legvégső esetben használjuk. A fúvókán kívül is lehetnek kormos lerakódások. Ezek ugyan az üzemelés szempontjából nem relevánsak, de ha már kiszedtük őket, megpucolhatjuk az egész alkatrészt, általában egy melegvizes-mosogatószeres kefélés szép tisztává varázsolja az alkatrészt.

Ezek után mehetnek vissza a helyükre.

És, ha mindent jól csináltunk, szépséges lángot is láthatunk a tisztítás végeztével:

Mint látható volt, azért ez nem olyan összetett feladat. A konyhában persze vannak ennél bonyolultabb eszközök is, bár a legtöbb esetben némi töprengés és tájékozódás után azért meg lehet próbálkozni a javítással. Nem pont ide tartozik, de talán mégis: kedvenc angolhumor sorozatunk, a "Csengetett, Mylord?" egyik örök érvényű beszólása: "Ha a főzés olyan bonyolult lenne, nem hagynák hogy nők csinálják..." 

Ezt át lehet értelmezni a Furdancs blog hozzáállására is, vagyis: ha a javítások olyan bonyolultak lennének, nem hagynák hogy emberek csinálják...

Bocsánat.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr418764094

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zooltek 2021.08.16. 10:55:46

Ecetes-vizes főzés, plusz egy kis bronzkefe csodákra képes! Mint a kotyogós kávéfőzőknél. De ha van otthon egy 2-3 milliós lézeres tisztítógéped, hát azzal jobb eredményt érsz el...

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2021.08.16. 11:08:39

@zooltek: És az ultrahangos tisztítógépek? Az mostanság menő. És nem is olyan drágák.

zooltek 2021.08.16. 11:36:25

@Gyökösi Attila: Az apró cuccokhoz igen, ilyen óra, gyűrű satöbbire gondolok, amik rozsdamentesek. Vagy ha egy akkus fúrót szedtél darabokra, 30 pici fogaskerékkel (de arra is van olcsóbb megoldás). Ami nagyon rozsdás, arra van a szemcseszóró (aka. homokfúvó), de a lézeres sokkal szebb eredményt hoz. Olcsóbb, mert nem kell 10 féle szemcse, és sokkal drágább, mert a gépet meg kell venni...
Amúgy látványos a különbség, biztos láttál már a jútún videókat, én követek egy pár felújítós srácot, ha kell, szívesen belinkelem :)
(BTW, a blog hu engedi még a linkelést?)

Untermensch4 2021.08.16. 12:12:37

Így hogy életvitel-szerűen egyáltalán nem használom a gáztűzhelyemet, erre az írásra csak nézek bambán mint terrorista a vaktöltényre :)

zooltek 2021.08.16. 22:32:02

@Untermensch4: Nah, neked sincs egy jó kotyogós kávéfőződ :)

Untermensch4 2021.08.17. 09:29:36

@zooltek: Egyáltalán nem iszom kávét. Koffeinbevitelre meg szerencsére árulnak palackozott diólevet :)

gigabursch 2021.08.22. 10:08:22

Minden nem elektronizált gázkészülék faék egyszerűségű.
Csak épp a gázszerelők tömege segghülye hozzá.

Első Promontor konvektor szétszedést, összerakást és beszabályozást hétévesen hajtottam végre otthon.
süti beállítások módosítása