Fakopáncs részleg – 1. rész, a szerszámok

2021.09.24. 05:00 | Írta: Gyökösi Attila

A Furdancs blog bizony már 10 éves múltra tekint vissza. Ez alatt az idő alatt elég sok dolgot megírtunk. Kis túlzással talán mondhatjuk, mindent. (Sőt: Mindent is.) Mindazonáltal az is igaz, hogy mondjuk 7-8 éve jóval kevesebb olvasónk volt, tehát az akkori posztjainkat sokkal kevesebben látták. Így volt ez az otthoni asztaloskodást népszerűsítő sorozatunkkal is. Arra gondoltunk, épp itt az ideje, hogy - némi korszerűsítés, az árak átnézése után - újra indítsuk, újra elővegyük a házilagos fakopáncskodás alapjait körbejáró írásaink. Tisztázunk néhány alapfogalmat (előre is elnézést kérünk szakember olvasóinktól), valamint végig nézzük milyen alapanyagokkal és milyen szerszámokkal érdemes otthon dolgozni. 

asztalos1.jpg

Biztos sokan láttak már olyan amerikai filmet, ahol a kertvárosi ház garázsában ott áll apa (nem is annyira-) kisméretű asztalos körfűrészgépe a sarokban, sok esetben egy kis jól felszerelt műhelysarok közepén. Persze mindenki tudja, hogy a kereseti viszonyok ott sokkal inkább lehetővé teszik az ilyen hobby művelését, nyilván nem mindegy hogy egy heti, vagy épp több havi fizetésünkbe kerül egy ilyen sarok kialakítása. De az bizonyos, hogy egy ilyen mini-műhely berendezése roppant praktikus döntés lehet. Nézzük gyorsan végig, milyen berendezésre lehet szükség.

Természetesen nem mindegy, mivel szeretnénk foglalkozni. Ha csak kisméretű, finom kidolgozású dísztárgyakat készítünk, nyilván más felszereltség kell, mintha faltól-falig érő keményfa könyvespolcot építenénk. Legalábbis az induló-, alapfelszereltség más lesz. Idővel úgyis rájövünk, hogy a finom munkák esetén is kellhetnek nagyobb szerszámok az előkészítéshez, és a nagy munkák esetén is kellhet finom és pontos megmunkálás mondjuk egy takart fecskefark fogazás elkészítéséhez.

Először is kell egy masszív munkaasztal. Az igazi asztalos munkapad (beépített csavarszorítókkal) sajnos hobby célokra megfizethetetlen. De kezdetnek megteszi egy masszív, vas- vagy gerendalábú, vastag asztallappal rendelkező darab is. A lényeg, hogy teherbíró legyen, tudjuk rajta kalapálni, gyalulni.

gyalupad2.jpgIlyen egy igazi gyalupad, sajnos nem olcsók.

Kézi szerszámok: alapvetően elmondható, hogy a hagyományos kéziszerszámok használatához nagyobb szakértelemre van szükség. Egy kézi vésővel kialakítani egy fészket egy gerendában, vagy épp egy fecskefarkú fogazást elkészíteni sokkal nehezebb, mint egy fúrógéppel kifúrni pár csavarhelyet. Ugyanakkor, ha valaki szereti a faanyagot, azért a kézi szerszámok használatával sokkal közelebbi viszonyt lehet kialakítani a fával. 

Tehát a szükséges kézi szerszámok: vésők, illesztő fűrész, gérvágó ládika és fűrész, kalapács, gumikalapács, kézi gyalu, párkány gyalu, ráspolyok, üvegvágó, csiszolófa, harapófogó, mérőszalag, vízmérték, vinkli (derékszög). Szükséges még néhány asztalos szorító is. Ezeken kívül persze még sok minden kellhet, de egy jó asztalos a fentiekkel már szinte mindent meg tud oldani. Nyilván elég lehet két különböző méretű véső kezdetben, de persze idővel akár 10-15 különböző méretű vésőnk is kerülhet a fali tartóba… Van néhány nem kifejezetten asztalos kéziszerszám, ami azért még jól jöhet. Ilyen például a kombinált- és csípőfogó, néhány kézi csavarhúzó, villáskulcsok, fázisceruza.  

Elektromos szerszámok: Itt is széles a lehetőségek köre. Ami biztos kell, az egy fúrógép (nem árt, ha van állvány is hozzá). Jó, ha van egy kézi gyalugépünk, dekopírfűrészünk, leszabó körfűrészünk, rezgőcsiszolónk, felsőmarónk, csavarozó gépünk. Ezeken kívül még számtalan gép szóba jöhet, de ezekkel már mindent meg tudunk oldani. (Itt érdekes lehet, vezetékes vagy akkus gépeket vegyünk. A poszt eredeti megjelenésekor még messze nem tartott ott az akkus technika mint manapság, erről írtunk sokat az elmúlt években. Ma már messze nem csak a fúró-csavarozó gépnél jöhet szóba az akkus megoldás, de ezt érdemes előre átgondolni, mert a gyártók általában komplett rendszereket kínálnak, ugyanazt az akkut használják a teljes gépsorozatukhoz, tehát az első vásárlásunk meghatározhatja a későbbi géppark-bővítésünk is, amennyiben ezt költséghatékonyan szeretnénk megvalósítani.)

Gyakorlatilag minden ilyen jellegű tevékenység esetén lehet és szükséges is kreatívan gondolkozni. Általában minden munkát el lehet végezni a rendelkezésünkre álló szerszámokkal, csak rá kell jönni hogyan célszerű. LEHET, hogy egy adott munkára egyszerűbb megoldás volna egy célszerszám, de BIZTOS hogy meg tudjuk oldani a meglévő szerszámok ügyes használatával is. Esetleg át kell gondolni a konstrukciót, kicsit változtatni kell mondjuk egy sarokkötés kialakításán. De pusztán a fent olvasható kéziszerszámok használatával is el tudunk végezni minden munkát. Nem hiszitek? Nézzetek meg egy mondjuk 150 éve (tehát jóval a villamosítás előtt) készült bútort valamelyik kastélymúzeumban… 

asztali-korfureszl.jpgEgy ilyen jellegű kis asztali körfűrész már tényleg elérhető, és szinte nélkülözhetetlen. 

Nagy gépek: igen, elérkeztünk ide is. Ugyebár azzal kezdtem a cikket, hogy ott áll a gép a műhely sarkában. Bizony egy asztalos körfűrész süllyeszthető/dönthető lappal jó dolog. Ez egyébként még be is szerezhető, a barkácsáruházak tele vannak ilyen szerszámokkal, noname barkácscélú darabok már 50.000.- Ft körül kaphatók, túl sok kockázat nincs is a beszerzésükben (lévén hogy igazából nincs komoly szerkezetük, egy motor és az azt tartó fémszerkezet az egész), nézzük meg, hogy masszív és fémből készült asztala, mozgató mechanikája legyen, az a lényeg. Erről írtunk már sokat, nyilván hihetetlen különbségek lehetnek az ilyen szerszámok között például a munkaasztal kivitelében, pontosságában, érdemes megnézni több modellt, de ebben az árkategóriában úgyis szükség lesz némi otthoni pontosításra, tuningra. A másik fontos dolog egy kisméretű kombinált gyalugép lenne. Mert lécet, deszkát készen venni igazából úri mulatság, nagyon drágává tudja tenni az asztalos hobbit. Ha van egy ilyen egyengető/vastagoló gyalugépünk, magunknak tudunk alapanyagot gyártani. Bizony nem rossz dolog, ha belefér a költségvetésbe kerítsünk egy ilyen gépet is. Sajnos ezekért a gépekért alaphangon is 100-120.000.- pénzt kérnek. Érdemes lehet hirdetési portálokon is nézelődni. Ezek persze mind barkács célra készült, egyfázisú motorral hajtott berendezések. Profi gépek esetén pont egy jobboldali nullával hosszabbak az árak. (Az én korábbi, cseh ROJEK gyártmányú kombinált gyalugépem új ára most már 700.000.- körül mozog, és igazából ez egy alap gép.)

gyalu.jpgBaloldalt egy 100 ezres két késes 15 cm széles munkaasztalú barkács masina, jobb oldalt egy négykéses tengelyű, 31 cm széles asztalos gép, potom félmillióért... ésszel használva a kisebbik is jó szolgálatot tehet a műhelyben, és egy-két elkészített bútor után már behozhatja az árát.

Léteznek 5-6 funkciós kombinált munkaállomások is, egy hobby asztalosnak ezek volnának az igazán jó választások, hiszen nagyjából egy nm alapterületen gyalutól a szalagfűrészig minden ott lehet. Sajnos a bonyolult felépítés miatt ezekből a gépekből nincs olcsó megoldás (és ha volna, sem szabadna megvenni) tehát itt bizony sok százezres beszerzési árról lehet szó. (Itt jön a képbe a cikk elején említett kereseti különbség egy tengeren túli és egy itthoni apa között…)

A gépekről/szerszámokról most ennyi talán elég. Ha kérdés van, tegyétek fel kommentben, alul. A következő cikkekben körbejárjuk az alapanyagokat. Aztán építünk valami szépet.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr485420525

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Don Quixote de la Ferko 2013.07.30. 21:36:57

Korrekt cikk.

Annyi kiegészítést tennék, ha valaki felújít, és van némi kézügyessége, hajlandó is dolgozni, és elfogadni a többlet időt és az esetleges pontatlanságokat, annak jobban megéri megvenni a szerszámokat, gépeket, mint kész bútorokat vásárolni, vagy "mesterrel" legyártatni.

Fehérszakál 2013.07.30. 22:11:56

A hobbiasztalos.blog.hu oldalon sokat tanulhatsz.
süti beállítások módosítása