A hét műtárgya: a sarokcsavarozó

2022.02.01. 09:19 | Írta: Gyökösi Attila

Aki már szerelt össze bútort, vagy maga is gyártott beépített szekrényeket, az jó eséllyel találkozott azzal, hogy időnként nagyon szűk helyeken is szükség volna csavarozásra, egy sarokban vagy élnél túl közel a hátfalhoz, vagy épp egymáshoz közeli oldalfalak, polcok között. Olyan szűk helyeken, ahol egyszerűen nem fér el a csavarozógép, de akár egy hagyományos kézi csavarhúzó sem. 

sarok1.jpg

Az ilyen helyeken történő munka megkönnyítésére találták ki a sarokcsavarozó kiegészítőket. Jómagam is ismerem ezeket, de mindeddig nem vettem magamnak, valahogy sosem volt igazán fontos. (Pontosabban konkrét munkánál néha kellett volna, de nem volt, aztán mire üzlet közelébe jutottam legközelebb, már jelentőségét vesztette.)

A minap azonban egy lépcsőszerelős projektbe bonyolódtunk, ahol alulról kellett a vasvázhoz csavarozott lépcsőlapokat ki- majd némi módosítás után visszacsavarozni. Hely nem volt semmi, csak a homloklap felől lehetett benyúlni. Eljött tehát az ideje a sarokcsavarozó beszerzésének. 

Ilyet sokan gyártanak, 3-tól 15-20 ezer forintig terjedő skálában dobott találatokat a net. Maga az eszköz igazából egy sima szöghajtás. Van egy nyele, amiben fut egy tengely, ezt hajtjuk meg a csavarozógéppel, az ehhez képest 90 fokos szöget bezáró másik végébe pedig dughatjuk az épp szükséges bitet. A lényeg nyilván a kivitelezés, a felhasznált anyagok milyensége. Azt persze látjuk, hogy az adott termék műanyag vagy fém házzal készül-e, de a belső szerkezetről, a csapágyakról és a kúpfogaskerekek minőségéről semmit nem tudhatunk. Valószínű, hogy a 3000 forintos noname műanyagházas darab gagyibb mint a 12000 forintos neves, de ez csak sejtés.

Tényleg sokfélét lehet találni:

 

Szintén fontos a modell mérete, vastagsága és hossza, a masszívabb darabokat könnyebb megfogni, a filigránabbak viszont szűkebb helyeken is elférnek.

Én végül egy szerencsés véletlen folytán ráleltem egy részben fémházas, kistestű, Makita eszközre, amit a Gépdepó épp a 11000.- forintos listaár helyett 4990.- forintra akciózott. Le is csaptam rá, és eddig igazán elégedett vagyok vele. (Most nézem, hogy már megint a normál áron megy, simán lehet hogy csak egy hibás árazást használtam ki.) Nagyon finoman működik, keskeny és kecses. (Vagyis jól elfér.) Van benne bittartó, (bár ez igazából felesleges funkció) és állítható-forgatható a nyele ha nagyon szűk a hely, és az az 1 centi is számít. A bittartója rugós-bekattanós (a krómozott gyűrű hátrahúzásával engedi csak el a bitet) tehát a bit biztosan nem marad a csavarozás végén a csavarfejben. 

sarok2.jpg

sarok3.jpg

A használatát persze meg kellett szokni, itt ugye nem a csavarozógépet kell nyomni, hanem magát a sarokcsavarozót, néha elég fura kéztartásokkal. De a dolog működik, szóval én mindenképp ajánlom mindenkinek egy ilyen beszerzését. 

(Nemrég épp a felesleges vásárlásokat kifigurázó karikatúrát raktam ki a Furdancs Facebook oldalára, ahol az - ahogy mondani szokás - nagyot is ment. De ez a sarokcsavarozó eszköz szerintem valóban célszerű, próbáljátok csak ki!) 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr7717037690

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2022.02.01. 15:57:35

Na, ha majd lesz egyszer belőle ütvefúrós..., na az fog nagyot menni.

gigabursch 2022.02.01. 18:34:09

@éppnászos:
De hisz ez Balogh Tibi volt az Argo-ból

gigabursch 2022.02.01. 20:25:04

@éppnászos:
Igazad van...
Már hárman nyomják az égi színpadon...

BOAR 2022.02.02. 21:07:22

Tizenöt éve kaptam az elsőt, egy Atlast.
Nagyon kell nyomni mert pillanatok alatt kiugrik a bit a horonyból és eldarálja a csavarfejet.
Megvannak a korlátai de hasznos kis kütyü.
süti beállítások módosítása