A barkácsolás alkonya?

2022.07.15. 20:38 | Írta: Gyökösi Attila

Nyilván lehetne itt cifrázni a bevezetőt, de a cím nagyjából mindent elmond. Tényleg a véleményetekre vagyunk kíváncsiak.

barkacs-szerszamok.jpg

A vezeték védelmében

2022.06.16. 09:01 | Írta: Gyökösi Attila

Itt a blogon már sokszor esett szó az egyre terjedő akkumulátoros kisgépekről (elektromos kéziszerszámokról). A legtöbb esetben ez jó megoldást jelent, nincs több elvágott, útban lévő tápvezeték, nem kell aljzatot meg hosszabbítót keresgélni, teljesítményben pedig már ugyanazt nyújtják az akkus gépek, mint a vezetékes üzeműek. Csak hát…

p1001484.JPG

A szerelők legjobb barátja - a rádió története

2022.06.03. 08:55 | Írta: ( x )

A rádió története nem is olyan hosszú, mint gondolnánk, pedig ma már elképzelhetetlen az életünk nélküle!

w5i1gb3jk03zji0.jpg

Egy fűrészfelújítás története

2022.03.07. 11:03 | Írta: Gyökösi Attila

Egy korábbi posztomban már írtam, hogy a jó kis Einhell asztalos körfűrészem motorja megadta magát, amit egy szénkefe cserével kívántam orvosolni. A szénkefék meg is érkeztek, majd beépítésük után rögtön ki is derült, hogy a baj nagyobb, ilyen homeopátiás szerekkel már nem orvosolható. Kiszereltem hát a motort, hogy megmutassam valami szakértőbb doktornak...

ein2.jpg

Mit hordjunk magunknál, ha kilépünk az utcára.

2022.02.27. 19:00 | Írta: Gyökösi Attila

Az alábbi írás sok éve készült, még fiatal voltam és lelkes. Ami miatt most eszembe jutott, az a szomszédban zajló sajnálatos esemény, ami elég borzasztó önmagában is, de néhány hős újságíró kiutazott haditudósítani, aminek egyik eredménye lett ez a Telex poszt. Amit persze rendesen szétszedtek a kommentelők, szerintem - kivételesen - abszolút jogosan. Akárhogy is, eszembe jutott, hogy ilyesmiről írtunk már, és tényleg:

Jöjjön a poszt: 

Ez egy kicsit rendhagyó poszt lesz, ma ugyanis nem barkácsolunk semmit. (Esik a eső.) De ettől függetlenül komoly mennyiségű bölcsesség van a posztban, tehát mindenki figyeljen nagyon.

táska felszerelés blogger alapkészlet

Lemarad az állami milliókról, aki nem lép időben

2022.02.19. 06:56 | Írta: Gyökösi Attila

A végre elérhető lakásfelújítási programot a legtöbben már ismerik. A szándék mindenkép dicséretes, a piactorzító hatást - miszerint a megnövekedett kereslet minden építőanyag árát meglódította felfelé - igazából nem nagyon lehetett volna kivédeni. A támogatás ugye úgy működik, hogy a felhasznált anyagok mellett a szakmunkáról is kell a számla, tehát az nem támogatott, hogy mi megvesszük a szükséges anyagokat aztán magunknak beépítjük, a kivitelezést megoldjuk saját erőből. Ez oda vezetett, hogy az ismert okok miatt amúgy is nagyon lecsökkent számú szakemberállomány hónapokra előre tud csak időpontot adni, és hát munkadíjként annyit kérnek el, amennyit akarnak, tudván, hogy a megrendelőnek nincs más választása, ráadásul nem is az ő pénztárcája bánja a dolgot. 

Pedig ez utóbbi megállapítás nem teljesen fedi a valóságot, hiszen konkrétan látni, hogy mondjuk egy nyílászáró-csere költségei (anyag és munkadíj) akár duplájára emelkedhettek a mondjuk két évvel ezelőttihez képest. Tehát ebből az ingyenpénzből (ami ugye nyilván NEM ingyenpénz, az államnak NINCS pénze, ezt a pénzt is a polgároktól, az ő adójukból szedte be a kormány, ebből kapjuk vissza) adott esetben töredék munkát, korszerűsítést, felújítást lehet elvégezni, mint a támogatás előtti időkben lehetett volna. Ha a projektünk nagy, és jó adag saját pénzt is rakunk az állami támogatás mellé, akár számszerűen is rosszabbul járhatunk, mintha egy éve pusztán saját anyagi erőből ugrottunk volna neki.  

hiteligenyles.jpg

Újratöltve: kerékpáros kombinált szerszámok

2022.02.16. 06:00 | Írta: Gyökösi Attila

Lassan megint nyakunkon a kerékpáros szezon. (Ámbár aki nem nagyon kényes fajta, ezen a télen nem is kellett megszakítsa a drótszamara használatát, legalábbis felénk, pesten szinte végig alkalmas volt ilyen közlekedésre az idei tél.) A kerékpározáshoz persze leginkább kerékpárra van szükség, azonban aki kicsit is tapasztalt, az tudja, hogy néhány alapszerszám bizony nem árt ha nálunk van. Természetesen az optimális megoldás itt is az, ha összeállítunk egy direkt az adott géphez való szerszámkészletet, ami egy kis táskában el is fér.

Címek könyve

2022.02.08. 09:22 | Írta: Gyökösi Attila

Jóideje nem írtunk könyvajánlót itt a blogon. De most szembejött a Cser kiadó egy új kiadványa, ami abszolút érdekesnek ígérkezik. Deirdre Mask könyve a címek kérdését járja körbe. Gondolhatnánk, hogy erről nincs mit beszélni és írni, hiszen címe mindenkinek van... Nem is tévedhetnénk nagyobbat! cimek-koenyve.jpg

Csípős kérdés

2022.02.03. 18:50 | Írta: Gyökösi Attila

Az alábbi írás egyszerre beszámoló és kérdés is a blogunk olvasóihoz. Történt, hogy az általam használt kis asztalos körfűrésznél egy éve vettem észre, hogy a munkaasztalát végigsimítva időnként apró csípéseket érzek. Az asztal ugye alumíniumból van, ami oxidálódik, az alumínium-oxid pedig nem túl jól vezeti az áramot, ahol viszont a használat folytán picit megkarcolódik, ott sérül az oxidréteg, előbukkan a fém. Na, ott érezni egy-egy pici csípést ahogy végigsimítja az ember. Azt tudtam, hogy ennek valami elektromos oka lehet, de komolyabban nem jártam utána, nem is folyamatosan jelentkezett a jelenség.

csip2.jpg

A világ legszebb autója

2022.02.01. 18:20 | Írta: Gyökösi Attila

A címbéli állításhoz sajnos tartozik még egy fél mondat, de ne szaladjunk ennyire előre. Azt hiszem nem nagyon kell magyaráznom, miért az 1920-as, 30-as éveket érzem az emberi szellem, a formatervezés, az építészet aranykorának. Formákban, stílusban, építészetben az érett Art Deco, zenében és életérzésben a jazz nagyjából a csúcsot jelentette. Azóta ugyan sok mindenben változott a világ, talán itt-ott fejlődött is, de a stílus és az életérzés visszahozhatatlanul elveszett.

es7uvirwsaenqga.png

süti beállítások módosítása