Unokáink már látni fogják?

2020.10.28. 05:00 | Írta: ( x )

Sosem késő észbe kapni, ha jobbítani szeretnénk valamin. Aztán győzzük kivárni. Fogadjátok szeretettel partnerünk, a Knauf Insulation aktuális információit. 

energiahatekony_szigeteles.jpg

 

A bútorgyárak gépei

2020.10.26. 07:43 | Írta: kkm.furdancs

A manapság kapható bútorok nagy részét mesterséges fatermékekből gyártják, például rétegelt lemezből, farostlemezből vagy faforgácslapból készülnek. Ezek az anyagok olcsók, és általában furnér borítja a felületüket. A faforgácslapok nagy szélességben kaphatók és teherbírók, ezért fűtött környezetben nem jelentkezik a zsugorodási probléma. Mikor összeállítottam konyhabútoromat, mindenféle alátámasztás nélkül - pusztán a súrlódás által tartva - megállt benne a polc, annyira hihetetlenül precízen méretre vágták.

selco_eb120l_twin_pusher_lapfrsz.jpg

Mai írásunkban bemutatjuk a bútorlapok szabásának, élzárásának, sorozatfúrásának gépeiből egyet-egyet. Árulkodó méret- és teljesítményadatok, valamint árszabásuk bizonyítja, hogy az iparban nem garasoskodnak a teljesítménnyel és anyagminőséggel. Például a fotón szereplő lapfűrész 24,000 € áron kelt el használtan egy aukción, de haza kell még szállítani a 9 tonnás gépet Spanyolországból. Szétszedés előtt a 8,5 x 9,3 x 2,3 métert kér a műhelyből.

Milyen vastag a hajó héja?

2020.10.22. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

A hajóbaleset nem vicces, ezért csak kivételesen kezdem írásomat egy ilyen gyűjteményes bulvárvideóval. Viszont kiválóan demonstrálja a modern és hatalmas úszóeszközök megállíthatatlan lendületét, melynek nyomán a hajógerinc felszántja a betont és másodlagos kár sem kizárt (egyik jelenetben a hajó belerongyol a dokkba, dominóként dőlnek a kikötői daruk, az emberek futva menekülnek és valami robban is hátrébb). 

Még inkább figyelemre méltó, mikor a hajó bordázata sérül meg egy helyen és a statikailag egymást erősítő szerkezeti elemek rendszere összeomlik. A lemez hajóburkolat, mely eddig szilárdan állta a hullámok csavaró-toló hatását, most vékony furnérként szakad fel. Belőlünk pedig felfakadhat egy kérdés: Milyen vastag tulajdonképpen a hajó falát alkotó külhéj, azaz hajólemez?

Ékszerek betonból

2020.10.19. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

betonekszer19.jpg

A betonról hallva általában nagy volumenű munkákra gondolunk, mikor egyenletesen mormog a keverőgép és legkisebb mértékegység a lapát. Mai válogatásunkban töredéknyi mennyiségű (bár speciális) cementből készült ékszereket mutatunk. Néhány videó és szöveges leírás taglalja az anyagszükségletet és készítésük menetét. Ilyen bevezetéssel bárki megpróbálkozhat megalkotni a valóban egyedi és a félkilós fuksznál olcsóbb bizsukat.

Hasznos dolgok: stretch fólia

2020.10.16. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

A futárok nem szeretik a szabálytalan alakú csomagokat, melyekből rudak vagy éles tárgyak állnak ki, mert problémát okozhat az elosztóközpont futószalagján vagy kárt tesz a többi küldeményben. Ilyenek feladásakor  dobozba tesszük a küldeményt és kibéleljük térkitöltő anyagokkal (sosem találunk pont akkora dobozt, ami pont jó lenne), vagy igyekszünk tompítani az éleket kartonpapírral körbecsomagolva. 

image1_3.jpg

Széles ragasztószalaggal körbetekerve az összefogja darabjait, de hibalehetőség mindig akad és esztétikailag sem a legjobb megoldás a darabokból összefércelt borítás. Sőt, néha szükséges az esetleg kifolyó kenő- vagy más folyadékok szennyezésének megakadályozása.

Fura gitárok

2020.10.14. 05:01 | Írta: Mr. Furdancs

Hétvégén szóba kerültek azok az idők, amikor még, szinte gyerekként, a zenei önkifejezéshez a hangszeres tudás mellett csak egy dolog hiányzott: a hangszer. Cintányér gyanánt fedőket aggattunk a plafonra és darabonként összeszedett Jolana gitárokon szerencsétlenkedtünk. Ennek kapcsán aztán megpróbáltuk megfejteni, hogy miből és hogyan lehet legegyszerűbben gitárt készíteni. A Furdancson is volt már szó ilyesmiről. A társaság tagjai közül nyilván mindenkinek volt némi netes élménye a témával kapcsolatban. A beszélgetés nagy közös böngészéssé alakult. Ennek eredményét alább láthatjátok. Némelyik "gitár" valóban nagyon házi készítésű, van amelyik csak simán fura, néhány darab pedig pusztán gitár által inspirált használati tárgy. Nekem a benzinkannás a kedvencem.

 

iskolaslany.jpg

Nyomtassunk kávét!

2020.10.12. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Láttunk Internetet és láttunk fotókat, immár semmi sem rendít meg, ha kávéhabba rajzolt formákat látunk némely menő kávézó kínálatában. Naivan hihetnénk, hogy Ybl-díjas képzőművészek rajzolják őket 800 forintos órabérért a lépcsőfeljáró melletti kis sufniban, miközben a tulaj korbáccsal veri hátukat, hogy "Haladjunk már, odakinn 15 kis művészlélek vár a sznob kávéjára".

cafemaker-latte-art-coffee-maker-640x533.jpg

Ne legyenek kétségeik, ezt a habot nyomtatják. A tortadíszt és kávéhabot nyomtató gépek oly könnyen elérhetők a kereskedelemben, mint fél kiló újkrumpli. Tehát az ötlet nem új, a 3D nyomtatás egyik - sokkal egyszerűbben megvalósítható - mellékágaként alakult ki. Konstruktőri hajlamokkal és önbizalommal megáldott olvasóinkat buzdítjuk egy 3D printer átalakítására, mellyel kávéházakból felburjánzott valós igényt elégítenének ki, olcsóbban a kereskedelmi termékeknél. Mert miként is működik a 3D nyomtatás?

Az Üst - csapágyazás házilag

2020.10.07. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

00.jpg

"Az történt, hogy kikopott a kenyérsütő üstjének a tengelye. Ezt nyilván megelőzte a szimering halála, csak nem jelezte semmi. Szóval a szimering mellett leszivárgott a lisztes víz, és szépen tönkretette a tengely fészkét. Vettem új üstöt, immár a harmadikat, jó drágán, kb a gép árának feléért, és ezzel párhuzamosan nekiláttam, hogy megjavítsam a rosszat." - kezdi levelét rendszeresen publikáló barkácshősünk, Zweitakt. Köszönjük és gratulálunk!

Távolsági vízóraleolvasó-készülék

2020.10.06. 05:02 | Írta: Mr. Furdancs

Elég volt! Elég volt abból, hogy havonta egyszer le kell másznom a retkes, büdös vízaknába leolvasni a vízóraállást. Ahogy a horgászbotról szokták mondani: a bot a horgász meghosszabbított karja. Valami ilyesmin kezdtem én is törni a fejem. Arra gondoltam, hogy elkezdek egy hosszabb Mano Grande-kúrát:

A másik lehetőség, hogy építek egy olyan kéz- illetve szemhosszabbító  eszközt, amilyet a hivatásos vízóra-leolvasóknál láttam. Utóbbi mellett döntöttem. Lássuk mi kell hozzá

photo_2017_02_09_16_26_52.jpgKét csőbilincs, egy beléjük való csavar (azt hiszem, hogy hatos), egy lapátnyél, illetve egy nagyító. Ettől lesz tulajdonképpen szemhosszabbító a szerkezet.

Hevedertartó bigyó cseréje gitáron

2020.10.05. 05:00 | Írta: Mr. Furdancs

A mai poszt nem egy "hogyan építsünk űrhajót gyufaszálakból" mélységű írás, de garantáltan tartalmaz hasznos információkat egy elsőre egyszerűnek tűnő szerelési munkával kapcsolatban.

Photo 2013.02.04. 12 16 14 (1).jpg
Norbert kollégánk, aki egyébként a Houdinis gitárosa, kétségbeesett kérést intézett hozzám, miszerint vásárolt a gitárjához egy úgynevezett strap lockot és be kellene építeni a régi helyére. A strap lock egy olyan kütyü, aminek segítségével egy mozdulattal le lehet szedni a hevedert, gitárpántot a gitárról. Magával a cserével nem is lett volna gond, de az eredetileg a gitáron lévő hevedergombénál hosszabb és vastagabb csavart kapott az új "babához".