Kompresszor a műhelyben – 4

2016.09.15. 05:13 | Írta: Gyökösi Attila

Elérkeztünk kompresszorhasználati sorozatunk utolsó írásához. Persze azért még lesz szó ilyen szerszámokról, de az általános bemutató-sorozatként ennyi elég lesz. Adtunk némi ízelítőt abból, miért is lehet célszerű egy kompresszort beállítani az otthoni műhelybe. De hogy némi konkrétumot is mondjunk, ebben a posztban összeszedem, szerintem milyen tevékenységeknél lehet ez igazán célszerű…

kompm_20_baustelle_025-large.jpg

Nehezen megkerülhető persze a kérdés, hogy kinek mennyi a szerszámokra fordítható kerete. Van aki 5-10 ezer forintot is úgy spórol össze - apránként, esetleg több hónap költségvetéséből lecsipegetve - egy szerszámra, és persze akad, aki akár egy 40-50 ezer forintos berendezést is megvesz impulzív - vagyis nem előre tervezett - ad-hoc vásárlás során, pusztán, mert úgy érzi, az adott termékre neki mindenképp szüksége lesz.

Egy dugattyús barkácskompresszort már akár 30 ezer forint körüli áron is megkaphatunk. Persze a méret és a márka befolyásolja az árat, de 60 ezer forint körül már egy jónevű gyártó egyhengeres gépe is megvehető, 120 ezernél többet költeni barkácskompresszorra pedig nem is igen lehet/érdemes. (Oké, a prémium gyártók választékában ennél jóval drágábban is vannak berendezések, de ezek barkácscélból történő megvásárlására (ami adott esetben csak heti pár óra üzemelést jelent) nehéz logikus magyarázatot találni.

A posztokban bemutatott kiegészítők, levegő előkészítők, spirálcsövek néhány ezresért beszerezhetőek, és a szerszámok belépő modelljei sem drágák. Ez konkrétan azt jelenti, hogy akár 80-100 ezer forintból egy nagyon jól felszerelt, rengeteg mindenre használható szerszámparkkal rendelkező levegős rendszerünk lehet. (Amíg el nem lopják...)

És hogy megéri-e? Nézzük:

1. Mindent befestünk, ami az utunkba kerül:

Ha szeretünk festeni, akár a ház körül, akár barkácsolás közben is, netán valamit rendszeresen fusizunk, akkor ez a beruházás mindenképp indokolt. Bármilyen alapanyagra, bármilyen bevonatot kell felvinnünk, a pisztollyal való felvitel a leggyorsabb, legegyenletesebb, és a teljes folyamatot tekintve talán a legolcsóbb is. Az egyértelmű, hogy mondjuk a spray kiszerelések árai nagyon magasak bármihez képest, de talán még az ecsetes felhordás is kerülhet többe, mintha szórópisztolyt használunk. Itt optimális a felhordási vastagság (vagyis a felhasznált festék mennyisége) és nincs a munka folyamán kidobandó, majd újra beszerzendő eszköz, például ecset, vagy henger.

paint.jpg

2. Az autók szerelmesei vagyunk:

Itt is indokolt lehet a beszerzés, hiszen tudunk pumpálni (kerékfúvató), tisztítani (lefúvató pisztoly). És persze itt is jöhet jól a festékek, tisztítófolyadékok, rozsdamarók pisztollyal történő felhordásának lehetősége. Sok hely van, ahová egy tartályos lefúvató hosszú csövével odaférünk, míg ecsettel nem. És persze egy autónál használhatunk légkulcsokat is, akár levegős nyomatékkulcsot. Ha koszosabb munkát is végzünk, mondjuk szabad ég alatt is kell szereljünk, netán karosszériát is javítunk, szintén jól jönnek a nedvességre érzéketlen, strapabíró levegős szerszámok. A festéshez egyébként kapcsolódhat a polírozás is, márpedig az igazán profi polírozó berendezések mind levegővel működnek.

kompracs1.jpg

Egy ilyen levegős kerékkulcs melyik autószeretőnek ne dobogtatná meg a szívét? Tiszta Formula 1. Naná, hogy kell, még szép...

3. Fával dolgozunk:

Ez talán a legkevésbé levegőigényes szakma. A forgács és fűrészpor eltávolításához persze jól jön a lefúvató pisztoly. És itt is van festeni-lakkozni-lazúrozni való, tehát ezt is letudhatjuk egy kompresszorral. Ha sokat szegelünk, egy pneumatikus szegbelövő sokat segíthet. De egy levegős flex, fúrógép, vagy épp csiszológép ennél a felhasználási módnál kevésbé fontos. (Igaz, nem is muszáj megvenni ezeket, vehetünk helyettük mondjuk ragasztó, vagy épp bútorviasz felhordására alkalmas pisztolyokat, amelyek viszont nagyon is jól jöhetnek.)

4. Fémmel dolgozunk:

Itt ugye az autós felhasználásnál említett berendezésekre lehet szükség. Mindenképp jól jöhet a levegős szerszámok masszívsága és a nedvességre érzéketlen volta, különösen, ha nem csak fedél alatt dolgozunk.

5. Nincs fix műhelyünk, de sokat dolgozunk változó helyszíneken:

No igen, ez probléma. Sajnos a levegős rendszerek nem könnyen szállíthatóak, és nem csak a kompresszor súlya-mérete miatt, de ott vannak a levegőcsövek és a levegő előkészítő berendezések is. Nem lehetetlen vállalkozás, de kétségtelenül bonyolultabb, mintha csak pár akkumulátoros gépet kell berakni a csomagtartóba. (Jómagam gondolkoztam egy komplett/komplex, valamilyen módon hordozható kompresszor építésén, pontosabban a meglévő kompresszorhoz akartam készíteni egy olyan kaloda-szerűséget, amibe minden tartozék belerakható, és a csövek, egyéb kiegészítők használatra készen szerelődnek bele. Vagyis a csomagtartóból kiemelve csak az elektromos hálózatba kell bedugni, és már használhatjuk is. Ez egyelőre nem valósult meg, de ki tudja, mit hoz a jövő...)

Vannak persze kompakt kompresszorok is, de ezek általában nem tartályosak, és messze nem használhatóak olyan jól, mint a finoman szabályozható tartályos berendezések. A lefúvatásra, tisztításra, a keréknyomás beállítására tökéletesek, és korlátozottan festésre, megfelelő felhordópisztollyal különböző anyagok felhordására is alkalmasak. De a komoly szerszámok igényelte nagyobb mennyiségű és folyamatos levegőellátást ezek nem tudják biztosítani. 

  extk1.png

Kicsi, komplex és könnyű. Hasonló berendezéseket lehet találni, előnyük, hogy beférnek bármilyen pici autó csomagtartójába, vagy épp egy lakótelepi kis garzonlakásban sem foglalnak sok helyet a szekrény aljában. Bizonyos feladatokra jók, de hát azért az ilyen méretű, tartály nélküli gépek mégsem ugyanazt tudják, mint egy 50 literes tartállyal bíró rendes kompresszor.

Nagyjából ennyi, amit a szerszámok kipróbálása közben kiokoskodtam. Ha esetleg az olvasóknak vannak még ötletei, saját tapasztalatai a kompresszor és a levegős szerszámok használatáról, örömmel vesszük, ha megosszák velünk, akár itt kommentben is.

A sorozat korábbi írásai itt elérhetőek:

  1. 2016/08/18/hasznaljunk_levegot_amig_el_nem_lopjak
  2. 2016/08/25/kompresszor_a_muhelyben 1.
  3. 2016/09/01/kompresszor_a_muhelyben 2.
  4. 2016/09/08/kompresszor_a_muhelyben 3._

 

Sorozatunkhoz a berendezéseket az Extol és a Szerszámvilág áruház biztosította, érdemes is náluk kezdeni a keresgélést, ha levegős/pneumatikus eszközökre van szükségünk.

A fenti szerszámok egy részéről érdekes bemutató videókat is találni a Youtube-on.  

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr3111683143

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Untermensch4 2016.09.15. 16:20:35

Éppen van ötletem/tapasztalatom csak rontja a reklámot. A festés kapcsán ugrott be a porlasztó ( T alakban csövek), ilyen barkácsolt kiegészítővel lehet még porszívózni is. A hatásfok mondjuk rosszabb lehet mint egy elektromosnál és kell egy hely a "kilövési oldalnak" ahova szállhat a por, egyéb. Ezt egyébként faiparos felhasználásra is ajánlanám, szemcseméretéből adódóan robbanásveszélyes fűrészport nem szívesen mozgatnék elektromos géppel.
Meg levegős rendszerrel ilyet is lehet...
hu.wikipedia.org/wiki/12_cm_Luftminenwerfer_M._16
:)
süti beállítások módosítása