Szigetelj ott is, ahol nem tudsz!

2013.01.30. 09:55 | Írta: ( x )

Új szuperhős jár közöttünk! A már jól ismert cellulózalapú fújható szigetelés mellett a fújható üveggyapot is megjelent a piacon. Ismerkedjünk meg vele!

A fújható üveggyapot már színében is különbözik hagyományos társától. Ez ugyanis fehér. Már ezért is jobban szeretjük, ráadásul könnyen felismerjük. A gyapotdarabok víztaszító tulajdonsággal bírnak és néhány cm hosszú szálai kis vattapamacsként egymáshoz tapadnak. A hópihére emlékeztető anyagot a csomagoláskor összepréselik, bálázzák. Így a felhasználási területtől függően akár 1–1,4 m3 is lehet egy 16,6 kg-os bála tartalma.

Új kép (1).bmp

A fújható üveggyapotot géppel juttatjuk a felhasználási felületre, ennek elsősorban tetőterek esetében van jelentősége. A fújható üveggyapotot alkalmazási területekhez optimalizálják. Nem mindegy ugyebár, hogy szabadon fújható, vagy üreges épületrészről beszélünk. E technológia is rendelkezik a résmentes „tömörített” kitöltéssel, és a fújható technológia által képviselt előnyökkel. Alapanyagánál fogva a fújható üveggyapot  nem veszi fel a levegő páratartalmát, így nem is romlik le a hőszigetelő teljesítménye. A párát átereszti, a nedvesség nem áll meg a szigetelésben, ezért nem is tud kialakulni semmilyen penészedés. Tekintve, hogy a fújható üveggyapot az A1-es, nem éghető tűzveszélyességi osztályba tartozik, nagyban hozzájárul az épület passzív tűzállóságához.

Új kép (2).bmp

Új kép (3).bmp

A hazai felhasználás főleg tetőterek, padlásterek szigetelésére korlátozódik, és elsősorban a felújítást és a szigetelőanyag „feljavítását” jelenti, beleértve a hozzáférhetetlen helyen lévő régi szigeteléseket, például a magastetők padlástereinek tetőmegbontás nélküli utólagos szigetelését. Ebben az esetben a befújás a tömlő átmérőjének megfelelő lyukon keresztül is elvégezhető.

Európa többi részén a fújható szigetelést könnyűszerkezetes épületek üregeinek, falszerkezeteinek kitöltéséhez, és külső burkolat mögötti szigeteléshez is alkalmazzák. A termék önmagában tökéletes bizonyíték rá, hogy a már elterjedt üveggyapot kategóriában is megoldható a – zömében – üveggyapot szigetelés mellett is a felújítás és újépítés szigetelése. A vegyszereket nem tartalmazó, nem éghető, káros anyagoktól mentes, víztaszító és a hagyományos tekercses/táblás ásványgyapottól csupán bejuttatási technikájában különböző fújható üveggyapotot összehasonlítani is könnyebb a piacon lévő cellulóz alapú fújható szigeteléssel.

Ha még inkább el szeretnétek merülni a témában, ajánljuk a cikk szakmai partnerét a Knauf Insulationt

knauflogo_small2.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr185042979
süti beállítások módosítása