Dugulások elhárítása

2013.07.29. 09:35 | Írta: -nos-

Ez bizony kellemetlen és bármikor bármely lakásban előfordulhat, ha meggondolatlanul a lefolyókba öntünk különféle apróbb anyagmaradványokat, zsíros folyadékokat és még ki tudja mit. A lefolyók ugyan többségükben ún. szifonokkal védettek, ám nem mindegyik, pl. a zuhanyozó, vagy a kádlefolyót legfeljebb a padlóösszefolyók „védik” az eldugulástól, ám a lefolyócsövekben is összeállhat a leeresztett vízbe kerülő szőrszálak és egyéb tisztítószerek kicsapódott maradéka. Ez pedig előbb-utóbb duguláshoz vezet. Ez azonban már csak a végkifejlet, ami elkerülhető egy kis odafigyeléssel.

pic70888.jpg

A lefolyó vezetékek, vagy a szifonok áteresztőképességének csökkenésére a lassan lefolyó víz figyelmeztet. A konyhai mosogatónál ez hamar bekövetkezhet, hiszen itt sok apró, zsíros ételmaradék még éppen átfér a medence szűrőjén. A szifon alján összegyűlve egyre szűkebb lesz az átfolyó keresztmetszet és amint eléri a bevezető cső végét már nem lesz képes a vizet sem átereszteni. A megoldás egyszerű, el kell zárni minden csapot, a szifon búráját pedig óvatosan lecsavarva eltávolíthatók az aljára rakódott anyagok. A kitisztított bura menetét és tömítését szilkon zsírral vékonyan bekenve visszacsavarható a helyére és ezt követően zsíroldószeres forró vízzel átmosva újból gyorsan fog lefolyni a medence vize. A mosdók szifonjait is hasonló módon lehet újból kitisztítani. Ám van ahol a szifonok helyett csak U alakú bűzelzáró van a mosogatók és a mosdók alatt. Ezeket már nehezebb leszerelni, de a felfogó elemek óvatos kihajtása után már lehúzhatók a helyükről és egy külön edényben kimosható az egész hajlított csőcsatlakozó. Az átmosásukhoz itt is forró víz használata ajánlott, sőt nem árt a cső belsejét üvegmosó kefével is kitisztítani. Sőt, a szennycsatornába csatlakozó csövet is célszerű a lerakódásoktól megszabadítani.

Photo 2013.07.29. 9 17 36 (1).jpg

Más a helyzet a kád- és zuhanyozó lefolyókkal. Itt előbb az elvezető csövet kell a lerakódásoktól megszabadítani. Erre szolgálnak a különféle lefolyótisztító-szerek. A lefolyó szűrőkosarának kiszerelése után – ezt általában egy csavar rögzíti az alsó csatlakozóelemhez – a lefolyócső hajlataiba rakódott üledéket elég könnyű kiszedni egy nagyobb csipesszel, majd a lefolyóba öntött sűrű tisztító folyadék beöntésével hagyni kell a szert „dolgozni”.  A fellazult lerakódásokat ezt követően a kézi zuhany csövét használva, erős forró vízsugárral átmosva többnyire kitisztul a lefolyócső. Ha ez nem segít, akkor a szűrőkosár visszaszerelése után újabb adag lefolyótisztítóval feltöltve, kézi pumpával lehet a lefolyócső megtisztításával próbálkozni. Kádaknál a túlfolyót ilyen esetekben el kell tömíteni, hogy a pumpa nyomása ne szökjön el és csak a lefolyócsőbe jusson. A kézi pumpa többszöri megnyomásával a vezetékbe préselt levegő kinyomja, illetve fellazítja a szennyező anyagokat. A pumpálást forró vízzel is célszerű többször megismételni, hogy a nagy nyomású vízáramlás alaposan kimossa a csőben lerakódott szennyezőanyagokat. Ha ez sem segít, akkor a padló összefolyó felől kell megkísérelni a lefolyó szűk keresztmetszetének a kitisztítását. Ehhez kis méretű duguláselhárító spirál szükséges. Ezt a padlóösszefolyó kifolyó nyílásba illesztve folyamatos forgatása közben előre tolva még a drasztikusabb lerakódások is fellazíthatók, amelyet azután forró vízzel és esetleg lefolyótisztítóval kombinált többször átöblítéssel megszűnik a részleges, vagy akár a teljes dugulás.

spiral.jpgDuguláselhárító spirál

A padlóösszefolyót is ajánlatos ilyen esetekben kitisztítani. Lefolyótisztító beöntésével és kis kefével fellazítva a lerakódásokat megszüntethető a lefolyócső elszennyeződése, amit ezt követően ugyancsak forró vizes átmosással célszerű teljesen kitisztítani. Ha ez nem vezet eredményre, akkor itt is a duguláselhárító spirált ajánlott bevetni. A lefolyócső teljes megtisztítását mindig erős, forró vizes átmosással célszerű befejezni, ami lemossa a még feltapadt, de már laza szennyeződéseket is. Az is lehetséges, hogy e műveleteket akár többször is el kell végezni, de többnyire eredményesen el lehet hárítani a kisebb csőszűkületeket, dugulásokat, ám ha mégsem, akkor célszerű szakember segítségét kérni, aki biztosan megszünteti még a számunkra megoldhatatlan dugulásokat is.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

           

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr135431583

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Korszerű eszközök alkalmazása a duguláselhárításban 2013.07.29. 16:30:50

Kamera a csatornában Szinte minden írásomban kitérek arra  a megállapításra, miszerint a dugulások jelentős részét kivitelezési hiányosságra vezethetjük vissza. Amennyiben tovább kívánjuk szűkíteni a szerelésekből adódó problémák halmazát, úgy eljutunk...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ancsur24 2013.07.29. 12:42:10

hűha, nem semmi, derékig benne

SemBoga 2013.07.29. 12:53:46

elég bizarr az a fotó a csatorna által felzabált fickóról :)

wc lefolyó tisztításra, illetve vízköves (bekötő) vízcsövek tisztítására is lesz valami ötlet?

Feca 2013.07.29. 13:03:46

Elegánsan megírt poszt.
Valójában a legbüdösebb, leggusztustalanabb házi feladat.
- gumikesztyű muszáj
- a padlóösszefolyóból egy megfelelően görbített ócska kanállal termelhető ki a ...
- ajánlott a megelőzés: havonta éjszakára lefolyótisztító szer adagolása.
ennek a hatóanyaga a kálilúg, ami súlyosan mérgező, és maró vegyszer.

Stefánia vagdalt 2013.07.29. 13:50:23

Az első képről az a klasszikus vicc jutott az eszembe, amikor az öreg WC tisztító mester lemerül a szarba, szerel valamit, csak a bugyborékolás látszik. Feljön és kéri a segédjétől a 57-es hollandi-anyához való kulcsot. Megint alámerül a szarba, megint szerel valamit. Feljön, kér egy fogót a segédjétől, megint lemerül a szarba. Egyszer csak nagy szörcsögés hallatszik, az eldugult csatorna lefolyik! Siker! Az öreg mester tetőtöl talpig szarral borítva feljön és azt mondja a segédjének:
- Látod, fiam, ha nem tanulod meg rendesen a szakmát, egész életedben csak a szerszámokat fogod adogatni...

ezso1 2013.07.29. 13:53:09

Az első kép nagyon ott van :)

Ez jut róla eszembe:

Iván meg Kolja bedugult pöcegödröt tisztítják. Iván leereszkedik a sz@rlébe és felszól Koljának:
- Add a kalapácsot.
Kolja odaadja, Iván vesz egy mély lélegzetet, és lemerül a szar közé. Majd kidugja a fejét, és kér egy másik, majd megint egy másik szerszámot. Mikor befejezte, kimászik a gödörből és miközben csorog róla a szaros lé, rágyújt és mondja Koljának:
- Látod, látod Kolja, ha jobban tanultál volna, nem kellene csak a szerszámokat adogatnod...

egeresz 2013.07.29. 14:17:04

A lefolyótisztító szer leggyakrabban nátronlug. Vagy kálilug, vagy a kettő keveréke. Ez a legdurvább, legerősebb háztartási vegyszer.
Beleönt egy fél kupakkal a lefolyóba, a cikk által javasolt módon utánaküld egy forró vízsugarat, picit visszafröcsköl, pár csepp a szemébe megy, perceken belül megvakul.

Kérek egy figyelmeztetést elhelyezni, hogy:
- a por alakú lefolyótisztítók képesek felforrallni a szifonban rekedt vizet, és visszafröcskölni
- szembe kerülés esetén garantált a szem megsérülése
- másodpercek alatt égési sérülést okoz a bőrön
- hevesen kimarja az aluminiumot, de nem bántja a kerámiát, műanyagot, rezet, vasat

Használjon védőszemüveget és gumikesztyűt!

Algopirin 2013.07.29. 14:36:56

@SemBoga: szódabikarbóna beleborít, aztán utána ráöntöd az ecetet, hagyod hatni, utána forróvíz.

vízkövet ecettel a legjobb. amit lehet leszedni és beáztatni.

Elijah_Baley 2013.07.29. 15:00:43

sose hittem volna, h a csőgörénynek ilyen elegáncsos polgári neve is van :)

szemi90 2013.07.29. 15:39:13

Valaki tudja hogy a mosogatótálca alján mi célt szolgál az oda felragasztott fekete izé?
Itt a képen is látszik és nekem is van otthon.
Különösebb bajom nincs vele, csak kíváncsi vagyok.

torró 2013.07.29. 16:32:15

@szemi90:
Semmi különös, egyszerű zajcsökkentés. Csak savállóból készült medencén találsz ilyesmit.
Ahogyan "Algopirin" írja, vízkövet 20%-s ecet.
A spirál, hát mit mondjak, kissé macerás, már egy párszor befürödtem vele. Legjobb a magasnyomású speciális előre toló fejjel felszerelt vékony nyomás bíró tömlő. Na ezt jól megvariáltam. Az hajtja magát előre, közben 180 bár nyomással leborotvál mindent a csövek belsejéről.
A szifon szétszerelését csak akkor érdemes megtenni ha van rögtön kéznél felújító készleted mert a régi tömítőgyűrűk tuti, hogy szivárogni fognak. Az a bizonyos leeresztő szelepen található csavar meg általában be van rohadva. Ennyit a könnyed pucolásról.

Stefánia vagdalt 2013.07.29. 16:42:42

@szemi90: Ha például nem a levegőben van a mosogatótálca alja, hanem felfekszik valamire, akkor ez ott egy védőréteg és ahogy torró kolléga írta, ezáltal a szürke szivacs által kevésbé lesz dübögő zaj, ha folyatod a mosogatóba a vizet.

Krutzifix 2013.07.31. 14:10:40

Havonta, kéthavonta 3-4 dl 20%-os ecet, rá 4-5 liter forrásban lévő víz, lefolyónként! (vagyis mosogató, mosdó, fürdőkád, wc, zuhanyzó, stb.). Abszolút kitakarít mindent! Egyet ne felejtsünk el: előmelegíteni a csöveket a csapból folyó melegvíz segítségével. (Különben netán még meg is repednek a galádok!)

hot-spot (törölt) 2013.07.31. 14:47:25

Az a csőgörény nagyon jó ha van a háznál,nekem is van,le is küldtem egyik nap a földszintre az egészet.

Amúgy meg nem kell a csemperagasztót a mosdókagylóba önteni és akkor nincs dugulás.PP
Hjaaa és nem árt ha van lejtése azoknak a kurva csöveknek,én is csináltam bele lejtért,miután a vízszerelő beállította tökéletes vízszintre a csatorna csövét.
Gondolván a jövő évi bevételére...
süti beállítások módosítása