Forintos hasznosságok: kúpos süllyesztőfúró

2017.10.25. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

A süllyesztést leggyakrabban a süllyesztett fejű csavarok és szegecsek fészkének, csavarok, illetve alátétek felfekvési helyének megmunkálására alkalmazzuk. Nem csak esztétikailag kifogásolható egy kiemelkedő facsavar fej, de a felfekvést is gátolja. Süllyesztéssel a szerszám, ill. a kész furat tengelyének irányában végzünk furatbővítő és mélyítő forgácsolást.

furat_04.jpg

A süllyesztést a fúráshoz hasonlóan fúrógéppel végezzük erre a célra alkalmas több élű süllyesztő szerszámokkal. Kipróbáltam egyet a célra ajánlott fúrók közül. A kúpos süllyesztő nevének megfelelően kúpos süllyesztések elvégzésére alkalmas (süllyesztett fejű csavar, szegecsfejek).  

Süllyesztéshez és sorja eltávolításához  több méretben is megvásárolható például az Exact HSS kúpos süllyesztő 90° DIN 335 "C" forma fejjel. Hengeres szár és 3 vágóél jellemzi. 

furat_02.jpg

Ez itt a probléma. A merevítésre készített, hegesztett szögvas alatt és felett egymáshoz illeszkedő modulok fekszenek. Következő program az alsó részt kivésni, facsavarral rögzíteni rá a merevítőt, majd a felső részt ráfektetni (mikor összeszerelésre kerül sor). Csak épp a félig kiemelkedő facsavar fej bezavar a képbe.

furat_03.jpg

Süllyesztéshez kisebb fordulatszá­mot kell alkalmazni, mint fúráshoz. A gyors fordulat nem ad egyenletes és sima felületet és még meg is égethetjük az élét.

furat_07.jpg

Nagyon harapós szerszám, oda kell figyelni, nehogy túl mélyen marjunk bele az acélba a könnyű ellenállást érezve. Kúpos süllyesztések elvégzésére a megfelelően köszörült csigafúró is alkalmas. Köszörüléskor ügyelni kell a süllyesztendő szegecs vagy csavar szögének megfelelő csúcsszögre és legkisebb hátszög (1°...2°) megválasztására. Kérdés persze, hogy milyen átmérőjű csigafúró képes produkálni ilyen méretű és szögű furatot és az belefér-e fúrógépünk tokmányába. Célszerszámba beruházva nem kell köszörülgetni.

furat_08.jpg

A leggyakrabban alkalmazott további süllyesztőszerszámok:
- Hengeres süllyesztő hengeres csavarfejfészek kialakítására alkalmas. A süllyesztőt az edzett és köszörült csap vezeti, amely a furatba illeszkedik.
- A csigasüllyesztőt furatbővítésre használják. Három vagy négy forgácsoló éllel készül, ezért a mélyített furat felülete simább és egyenletesebb, mint a csigafúróval készített furatfelület.
- Homloksüllyesztő csavarfejek, csavaranyák, csavaralátétek felfek­véséhez szükséges sima és egyenletes felületek megmunkálására alkalmas (pl. öntvényeknél). Kétélű forgácsolószerszám, a betétkés cserélhető. A szerszám vezetését a vezetőcsap végzi.

furat_10.jpg

Íme az eredmény. Átmérőtől függően 3-4000 Ft, de "nem kér enni" a fiókban és bár célszerszámként ritkán  használjuk, de akkor jól jön a segítsége. Lássuk gyári jellemzőit: Marófúró - DIN szabvány: DIN335 FormC - Átmérő: 12.4 mm - Szög: 90 ° -  Anyag: HSS - Anyag alkalmasság: Fém - Teljes hossz: 56 mm - Tartó: Henger szár - Szár átmérő: 8 mm 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr2513030170

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ÖtletElek 2017.10.25. 10:38:22

úgynevezett zenkoló :)
süti beállítások módosítása