Mi került ezen egymillió forintba?

2018.08.30. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Mottó: "D70-el egy ló is tud jó képet csinálni." - hoppjuliska kommentelő, napjainkban. Reagáló indulatcikk következik, melyben technológiai értékítéletek és nézetek csapnak össze egy kedden megjelent blogposzt kapcsán, esetleg durva nyelvezet is előfordulhat (most kezdtem írni és ki lát a jövőbe...)

d2x.jpg

Technológia-imádó vagyok. De nem az a fajta, aki eufóriába kerül vagy hajnalban sorban áll a bolt előtt, mikor kijön a legújabb f*s kínai telefon. A fizetett tesztek harsogják: 169 Gigapixel, 12G és az ikonja BÚZAVIRÁG KÉK! (Utalás a Harcosok klubjára). Aztán fél év múlva kamatmentes hitelre megvásárolható 40e forintért, mert szeret felrobbanni tervezési hibák miatt vagy az újabb modell már fél milliméterrel vékonyabb. Hanem inkább olyan érdeklődésű, aki tisztelettel tekint egy adott kor technikai tudásának megtestesítőjére, melybe "tettek anyagot rendesen" és akár több évtized múlva is stabilan, megbízhatóan hozza a gyári jellemzőket. A használtcikk-piacnak köszönhetően pedig elérhetőek működőképes állapotban, kedvezményes áron. Jelen esetben egy becsületben megőszült D70 apropóján kerül elő a téma, de lentebb mutatok valami finomságot is.

image8_5.jpg

Szóval, Jancsó Gergely fotós blogger meri azt mondani már a címben "Profi fotósok gagyi géppel?", hogy a D70 gagyi, mert 13 éves is elmúlt már. Nem akarok egyetlen szón lovagolni, de a gondolkodás mégis csak egy alkotó folyamat, premisszákat vesz alapul, ütköztet érveket és a végén konklúzióval, megoldással zárul (mint a vita). Egy ilyen bonyolult dolog tükröt mutat a gondolkodó saját értékítéletéről, világnézetéről is. Gergely sajnos rendesen beleadta ebbe a minősítésbe ("gagyi") nézeteit vagy egyszerűen nem ismeri a szó valódi jelentését, csak dobott egy nyeglét. A gagyi eleve rossz minőségű, csalás elkövetésére készült tárgy, vagy legalábbis előbb-utóbb borítékolható a vásárló csalódása. Gagyi a 2100,- forintos fúrógép vagy rézből készült, kifényesített gyűrű, melyet egy kapualjban kínálnak megvételre aranyékszerként.

Higgadjunk le és a téves szóhasználat miatti felháborodást kövesse pozitív folytatás, gépbemutató. A D70 vagy bármely hasonló kategóriájú fényképezőgépet nem gyanús alakok próbálták ránk sózni debütálásakor, 2004.-ben. A Pixinfo cikke tőle megszokott alapossággal és részletességgel mutatja be, taglalja előnyeit, újdonságait. Nem sokkal később kijött a D70s, mely néhány jellemzővel (nagyobb kapacitású akku és méretesebb kijelző) frissítette az egyébként sikeres típust.

image5_8.jpg

A végső értékelés szerint: "Azok, akik hosszú sorozatot szeretnének fényképezni, a D70s-nél jobbat ebben az árkategóriában nem fognak találni. A jelenleg bruttó 230e Ft-ba kerülő D70s-et azoknak ajánljuk, akik komolyabban gondolják a fotózást és kihasználnák a gép nyújtotta lehetőségeket (gondolunk itt főleg a D50-nel szembeni előnyeire: könnyebb kezelés, kevésbé manipulált JPEG képek, részletesebb beállítás). Akik már rendelkeznek jó pár Nikon optikával, de eddig csak filmes tükörreflexes géppel fotóztak, számukra jó választás a D70s. "

Tehát a Pixinfo-nál akkoriban vagy hülyék dolgoztak, akik nem fogták fel, mennyire gagyi terméket tartanak kezükben, vagy más probléma lehet, de ez inkább Jancsó Gergelynél kereshető, hiszen a pixelek sorozata, a fotó nem a gép modernségétől függ (ha a minimális pixelszám és képjellemzők rendben vannak). A posztban foglalt logika nyomvonalán haladva, minden 2018. előtt készült fotó szar. Azok is mind lúzerek voltak, kik akkoriban 2-3 havi átlagfizetést költöttek egy ilyen gagyira (irónia).

image7_7.jpg

Próbálok egy hasonlatot keríteni a problémára. Él egy Matthew Lee nevű olasz boogie zongorista. Amolyan Ernyey Béla-féle digó sármőr nyaksállal, meg minden. Viszont piszok gyorsan tud zongorázni. Bekötött szemmel, háttal a zongorának, aláfeküdve és felnyúlva, minden pózban és ezt nem is hagyja ki koncertjein, bár kicsit erőltetett a produkció, mint egy cirkusz. Egyszer megmutattam a videót valakinek, hogy mennyire király már ez az ember. Válasza az volt, hogy nem tetszik ripacskodása, mert nem tiszteli a hangszert. Aztán én is elkezdtem zongorázni (most többen felnevetnek) tanulni és rájöttem, hogy tényleg. Jó munkát jó szerszámon lehet végezni és mire az ötödik zongorámnál megállapodtam (midi billentyűzet+minőségi hangkészlet), világos lett a képlet: nekem csak hobbi, de másnak megélhetést nyújt, és be kell ruházni nem olcsó eszközökbe, hogy minőségi értéket teremtsünk. Egy jó fényképezőgép - még ha az akkori kor színvonalán áll is - tiszteletet érdemel. Lefitymálva egy ilyet, azt sugallja, hogy megfogalmazója a mának él és mostani munkaeszközét jövőre vagy 10 év múlva szánandó gagyinak tartja majd. Ezáltal saját maga jelen idejű munkáját degradálja.

A fotók saját gépeimről (van személyes érintettség tehát), D70 és D70s masinákról készültek Nikon D3000-el. Várom, mikor gagyizzák le, hiszen nem a legújabb típus és nincs benne videofelvételi lehetőség. NINCS benne videó, ami pedig a modern, civilizált ember létszükséglete, enélkül barbárok vagyunk és kannibálok.

image2_24.jpg

És most jöjjön írásom címének tárgya, egy D2X felszínes bemutatója. Leszögezem, nem ismerek érdemtelenebb embert egy ilyen tárgy birtoklására, mint jómagam, aki még mindig az automata üzemmód gombot keresi először fotózáskor. Hát, ezen nincs ilyen. Sem beépített vaku, videofelvételi lehetőség, szelfibottal sem lehetne megtartani, felbontása is csak 12 MPixel. 

Ismét a Pixinfo oldalra irányítom önöket. "A zászlóshajó: Nikon D2X" már a címével dicsér. A felsorolt jellemzők megmagyarázzák azt a rengeteg emelentyűt, gombot, tekerentyűt, mely szinte a gép teljes felületét kitölti. Nagyon zavarba ejtő érzés elsőként megpróbálni kiigazodni rajta. Pedig igazából nem a feleslegesen belezsúfolt funkciók kaptak külön gombokat és kijelzőket (három is van rajta), hanem a kevés alapfunkció teljesen szabad és rugalmas, széles határok közt mozgó beállítására adnak lehetőséget.

image6_6.jpg

Nem taglalom előnyeit, épp csak ismerkedem vele és szokom a tömegét. Egy erotikus fotóstúdiótól vásároltam nemrég használtan. Szerencsére nedvességálló, könnyen tisztítható :) Ennek kapcsán jutottunk el a kérdéshez: Mi került ezen 1.019.000,- Forintba megjelenésekor? Fura, de ezt a naiv kérdést még beszerzése előtt feltettem egy poszt alatt, úgy általában fogalmazva. Hiszen nincs olyan nagy különbség egy 50e forintos kis kompakt apróság és a milliós árú profi gépek között. Előbbi is képes fotókat készíteni, akár ugyanakkora felbontásban, mint a nagy tesó.

Fotósképző válaszolt (megjegyzem, nagyra becsülöm ezt az embert a blog.hu-szerte olvasott, jó szándékú kommentjei és segítőkészsége miatt). Zanzásítva, lényeg az állandó és biztos rendelkezésre állás, a mechanikai szilárdság és időjárás-állóság, valamint az érzékenység. Tény, hogy nem mindig adódik fotótéma, amivel szárnyára kap a világhír és ha rossz fényviszonyok közt gyors történéseket kell lekapni, jól jönnek a logikusan elhelyezett, azonnal elérhető funkciógombok.

xxxx.jpg

Mint mikor a nyílt utcán rám támad egy dinoszaurusz, ahogy tegnap is. Az auto zoom folyamatosan élesítette a képet, de emellett még vagy 6 fókuszpont funkció állt rendelkezésre éles kép készítéséhez. Nyers fotók a galériában, semmi képjavítás, csak a blog.hu 5 megás korlátja miatt vágtam le a fotók széleit. A fentiekben bírált állítás szerint ez a gép is gagyi.

Lassan túl hosszú lesz ez a poszt. Összegezve: méltánytalanság leszólni ilyen ordenáré kifejezéssel egy D70-et, hiszen nem rossz konstrukció. Sőt, ezeknek a beépített fókuszmotoros gépeknek van egy komoly előnye. Brutális jellemzőkkel bíró és árú filmes AF (autofókusz) objektíveket vásárolhatunk kedvező áron hozzájuk, melyeket viszont az újabb modellek nem nagyon tudják használni (most a Nikon univerzumban mozgunk D3000-től talán D7000-ig nincs fókuszmotor például). És hát kíváncsi lennék például egy telefon állapotára 250.000 kattintás után, amit a komolyabb fényképezőgépekre minimum garantálnak.

Szóval, Gergely, azt mondom szóhasználatodra reagálván - kezemet egy értelmező szótáron nyugtatva (és ezt  neked is melegen ajánlom)  - mint az "Áruházi Mikulás levele Besenyő Zigótának" című kis jelenetben: Huh, de felbosszantottál! Az most nem számít, hogy cikkének végkövetkeztetése: lehet jó képeket készíteni D70-el, csak jó fotós kell hozzá.. - mert feltételezem, Gergely ezzel önmagára gondolt... Pedig már az első mondatból ismerjük az igazságot: "D70-el egy ló is tud jó képet csinálni."

 

   Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr4814209807

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

NemNick 2018.08.30. 23:26:31

pont hogy hülyeség a mottó - a poszt is erről szól, amúgy - jó képet jó fotós fog csinálni. Megbízhatóan.
Az amatőr meg talán, véletlen, 5000-ből egyszer (és ott is kurvára rásegített a gép...)
Egy jó fotósnak mindegy, még egy 1888-as Kodak kamerával is megy. Mert pont attól jó fotós, hogy maximálisan kihasználja a masina tulajdonságait - még akkor is, ha az pont hátrányként van elkönyvelve...És persze téma: komponálás, üzenet stb.
És épp ezért nem is jó fotó a cikkbéli illusztráció - technikailag rendben lévő kép, de köze nincs a művészethez.
Én az ilyeneket a saját albumjaiból simán kihagyom. MI érdekes van rajta?

kkm.furdancs 2018.08.31. 07:31:07

@NemNick: Nem tisztáztam kellőképpen, saját szempontomból mit jelent a "jó". Mivel ez az egész tükrös vásárolgatás a rossz látási körülmények között készült műhelyfotók igénye miatt indult (hogy legyen már világos és részletes az a kép), még mindig az dominál, hogy ne legyen zajos vagy sötét. Egyébként ezeknél a masináknál ez is sokat számít. Paparazzi vagy, ott haldoklik előtted Diana hercegnő félig leszakadt fejjel, sötét van és nincs idő állítgatni a fotó művészies jellegét. Na, erre (is) jó a milliós gép.

Szerintem. :) A dínó tényleg olyan, mintha mobillal készítették volna, viszont körbefutottam a kocsit és összesen pár másodperc alatt készült több tucatnyi kép. Ahhoz képest teljesíti az elvárást, dokumentál.

Unlike 2018.08.31. 09:44:36

"Technológia-imádó vagyok." Más is :) "De nem az a fajta, aki eufóriába kerül vagy hajnalban sorban áll a bolt előtt, mikor kijön a legújabb f*s kínai telefon."
Na ez a mondat nem fért el ebben a cikkben, és így indítani egy eszmefuttatást elég furi. Márcsak azért is, mert azok a f*s kínai telefonok már nagy levegővétel nélkül is padlóra küldenek nagy gyártók nagynak titulált, tényleg ócska telefonjait. Tapasztalat :)
A cikk többi részével ezek után már nem is nagyon foglalkoztam, hiszen aki "ezzel a f*solással" kezdi a műsort, a továbbiakban is csak fikázni tud... érdemes ezen kicsit elgondolkodni :)

kkm.furdancs 2018.08.31. 10:43:22

@Unlike: Érdemes a tartósság és megbízhatóság szempontjából is értékelni egy berendezést. Mi barkácsblog vagyunk, a hasadó fa, a sikoltó flexek és olvadó műanyag hazája. A D70-et behelyettesíthetjük egy megbízható japán szerszámgéppel is, tudjuk, hogy mit jelent a kínai termék. Nem technorassziszmus, tapasztalat. Olvasd csak tovább.

protézisesh 2018.08.31. 13:26:41

2003 ota d70 tulaj vagyok. Amit a korabbi f65-hoz kapott kit objektivekkel (28-80 f2,8 illetve 70-300 f5,6) hasznalok. Mára Nevetsegesen kicsi a 25x36mm kijelzoje, sorozat modban 5-6 kep utan megtelik a puffere es varni kell mig kartyara irja (CF kartya URISTEN!!!), kirohogik, hogy 6mpix. Ja es sotetben (ISO560tol felfele) borzalmasan zajos kepeket csinal.

De stabilan tud mindent, amit 15 (!) eve tudott. Jon, megy fotoz, ellenfenyez, popec a mechanikaja, mindent lehet allitani, gyonyoru portrekat lehet vele loni.

De egyre kevesebbet cipelem, mert nehez mint a dög es a soha vissza nem nezett nyadalasi fotok pont ugyanolyan jok (a csalad szamara) az ajfonrol is.

Ja, a NG sok fotosa egy mezitlabas leicaval, vagy canonnal, iso 200filmmel, meg egy zoom nelkuli 50es alapobjektivvel lotte az osszes dijnyertes fotojat. A fotos szemeben-kezeben van a jo fenykep titka.

De a D70 sose volt gagyi, egyetertek.

Untermensch4 2018.08.31. 19:11:46

@kkm.furdancs: "A dínó tényleg olyan, mintha mobillal készítették volna, viszont körbefutottam a kocsit és összesen pár másodperc alatt készült több tucatnyi kép."
Kontrasztként emlékeket idéznék amikor vki küldött neked nyomorult, mobillal, több perc alatt nagy nehezen készített néhány bélyegképet... :D

kkm.furdancs 2018.08.31. 20:32:12

@Untermensch4: :):)::) Köszönöm, a távolból is érzem a gondoskodó, baráti támogatást. :)

Van különbség, tényleg. Nem akartam belebonyolódni a telefonos fényképezés kérdésébe, de ahány ember, annyi tapasztalat. Szóval, első kipróbálás után kénytelen voltam visszaküldeni a boltnak a Huawei Y5 telefont, amit anno kifejezetten műhelyfényképezésre vásároltam. Hiába 8 MPx előlapi kamerafelbontás, a 2005. évben használt francia (!) telefonomnál nem volt jobb a fénykép, sőt, egyszerűen értékelhetetlen fotókat készített. Gyárilag ilyen, mondta a forgalmazó és elismerte, hogy nem a legsikeresebb típus.
Sajnálom, az első benyomás sokat számít és köszi, kínai telefonok, bennem bizalmat hátralévő rövid éveimre nem tud gerjeszteni egyik sem.

Ződ2000 · http://egzostive.com 2018.08.31. 23:21:06

Nem tudok egyet érteni a szerzővel. Az elektronikában szerencsére pár évente teljes forradalmak zajlanak. Még emlékszem rá amikor úgy 20 éve rinyáltak a "profi" fotósok, hogy nem az igazi a digitális kamera. Pedig annál jobb dolog nem is történhetett volna, mint amikor a minőségi kompaktkamerák megjelentek.

Pont a héten kerestem volna kompaktkamerát a gyereknek (rajtam kívül álló okoból, vagyis az asszony korlátoltsága miatt) de mostanra meg a kompaktokat mosta el a mobiltelefonok áradata. Érthető is hogy eltűntek, mert ezek mostanra pépesre verik a kompaktokat képminőségben.
Annak idején 4-5 ultravékony Casio exilimet elfogyasztottunk 2004 2014 között, szerettük őket, remek darabok voltak , az elején Pentax optikával indultak, aztán Pentax nélkül szépen továbbléptek. De az idő eljárt felettük.

Én hatásos családi képeket akarok telített színekkel és éles képminőségben. (Még mindig nem vonz a tücskök párzásának fotózása éjjeli holdfénynél), amihez nem az optika a legfontosabb.

Aztán szép lassan engem is elkapott a hype és az árak süllyedésével vettem egy Nikon D3300-ast (itt leírtam a teljes történetet Exilimtől Nikonig: autossagok.blog.hu/2016/11/05/utam_az_elso_dslrig ).

Az eredménnyel viszont nem vagyok maradéktalanul elégedett. Sőt hogy fölvegyem a kesztyűt, ha ha egy D3100-asról, lenne szó vittem is volna vissza a boltba ( autossagok.blog.hu/2016/11/10/miert_ne_vegyunk_tukorreflexes_kamerat ), mert 500 euróért alapvető dolgok hiányoztak, és még most is hiányolok dolgokat ami egy 150 eurós mobiltelefon gond nélkül megold, de te inkább vegyed meg a nagyobb 5000-es gépet, amin már van érintőképernyő.

Szerintem a DSLR piacon jobban bepaliznak minket ha olcsójánosok vagyunk és tesznek komnzumidiótává, mint bármelyik almás termékkel...

kkm.furdancs 2018.09.01. 08:17:37

@Ződ2000: Szia! Zsúfolt a hétvége, de el fogom olvasni a linkelt cikkeket. Köszi a kulturált és érdekes hozzászólást!
Annyit hozzá kell tenni, hogy e gépek erényei használtan - igazán barátságos árszabással - vásárolt példányok esetében jobb tudás/ár arányt produkálnak, mint bármi újan, mert akkora forradalom manapság a pixelszám növelésén kívül talán nem is történt. Kocafotós, kezdő, aki most ismerkedne a fotózással, de még bizonytalan, szerintem nem butaság valami olcsó, de a manuális és részletes beállításokra képes tükrössel próbálkoznia.

GyökösiAttila 2018.09.01. 08:35:52

@kkm.furdancs: Azért messze nem csak a pixelek száma nőtt ám... Na majd jól megírom az igazságot, reszkessetek. :) A fotókat már megcsináltam hozzá.

Ződ2000 · http://egzostive.com 2018.09.01. 10:07:31

@kkm.furdancs: én csak a belépő Nikonokat néztem, és végül a kiárusított 3300-asba ruháztam be.
De ennek alapján érzem a konzumstratégiát. Ami sokkal kifinomultabb, mint a megapixelhajhászás.
A 3300 hardveresen megyegyezik a 5200-assal minusz pár dolog. A tesztek a több érzékelő pontot írják, de nekem sokkal jobban hiányzik az érintő képernyő amivel gyorsan meg tudom adni azt a pontot amihez a fényerő igazodik (ez mobilról ismerős lehet).

Meglepő lehet de a 3100 ason vagy akár a sokkal komolyabb hardverrel bíró régi gépeken nincs liveveiw, ami teljesen természetes dolog lenne egy kompaktkamerán akár 15 éve . Itt kezdődik a kamera, minden más csak hobbi játékszer, mert fogalmad sincs hogy mit eredményeznek a beállítások, csak amikor már látod a kész fényképet a nem túl jó kis képernyőn.

kkm.furdancs 2018.09.01. 12:29:59

@Ződ2000: liveveiw > egy Fuji5500 után nekem is meglepő volt, hogy a 3100-on (az volt az első tükrösöm) nincs. Ez van, törődtem bele, azért találták ki a keresőt, azon bámuljunk keresztül. Mondjuk látok benne praktikus okot, hogy keresővel arcodhoz szorítod stabilan a gépet, míg lv-el eltartod magadtól és bemozdulhat. De ez csak találgatás.

Egy biztos: vannak emberek, akiknek nem nagyon számít a pénz, ha ki akarnak próbálni valamit és a kapható legjobbal kezdik. Aztán megunják, vagy el sem kezdik komolyan használni és eladják (hosszú) évek múlva, mert csak a port fogja. Így lett nekem egy 1200 expós D3000 + Nikon18-55 VR + 55-200 VR + mindenféle kiegészítő 75.000 forintért. Szerintem megérte és nem is kirívó eset, a Jófogás tele 3000+ Nikonokkal. Hát csak az eredeti lencsevédő 6000 Ft újonnan :)

Ződ2000 · http://egzostive.com 2018.09.01. 22:07:33

@kkm.furdancs: Liveview nélkül vaktában lövöldözöl, annak reményében hogy a kamera jól találja el a beálíltást (vagy te esetleg jobban beletrafálsz).

Liveview-val látni fogod, hogy a kamera fél fokos döntésével, vagy a fókuszpont manuális áthelyezésével sokkal sötétebb vagy esetleg kevésbé színtelített képet hoz össze a gép.

Live view nélkül ment is volna vissza a kamera a boltba, mert nekem max levélnehezéknek jó. A 3300 alapjában véve hozza a nagyon minimálisan elvárhatót.

Őszintén szólva én azt is beláttam hogy a kiegészítők többsége is felesleges kacat (beleértve a 55-200-ast, mert a felbontás elég jó) ha fényképezőgép kell és nem játékszer (eddig a laghasznosabb dolog a lencsét védő UV szűrő).
süti beállítások módosítása