Túlélőtanfolyam hajótörötteknek

2018.10.26. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Ismerjük a Verne regények hajótöröttjeit (vagy akár a Robinson szituációt). Természeti kincsekben és élelemben bővelkedő trópusi sziget, nem túl vad ragadozók, már csak a titkosítatlan WiFi hiányzik. Szerencsére ládányi szerszámot sodor partra a dagály, vagy épp egy titokzatos szomszéd időben kisegíti őket puskákkal és szerszámokkal. Mindamellett ezek az emberek még nyomorultul elpusztulhatnának, ha nem ismerik számos szakma rejtelmeit, mellyel megalapozzák túlélésüket, jólétüket és talán egy új civilizáció alapköveit fektetik le természettudományos ismereteikkel.

robinsson-crusoe.jpg

Lényeg tehát a szakmai tudás és improvizáció. Mai válogatásunk gyógyírt nyújthat az első napokra, például mikor a fapados légitársaság kidobja utasait egy lakatlan szigeten a túlsúly miatt vagy szimpla hajótörést szenvednek. Vályog fal építése, zsindelymetszés egy lakás kialakításához és a majmok ellen, kosárfonás a lehullott kókuszdiók szállításához, végül vízkeresés és kútásás, megmosni a diókat.

Az utolsó filmecske kivételével régi népi mesterségek bemutatása célom, a záró videó viszont azon kategóriába tartozik, mely valóban primitív eszközökkel, természetben megtalálható nyersanyagokból készült építmények (ház, kút, stb) megalkotását mutatja be. Ha felkeltettük érdeklődését, a videomegosztó oldalak "primitive technology" keresőszavával igazi túlélőkalauz gyűjteményre bukkanhat, hosszas és részletes terjedelemben.

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.
De ha unod a Facebookot, kövess inkább a Twitteren!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr8014312039

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása