Szentségtelen porszívó és más DooM-ságok

2019.01.14. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

A Doom megjelenése felforgatta a játékipart és megérdemelten tett híressé, milliomossá egy csapat huszonéves fiatalembert. Közülük legnagyobb karriert John Carmack II. futotta be, akinek nemcsak a játék motorját, de a 3D megjelenítés hardveres technológiáját és más finomságokat is köszönhetünk.

maxresdefault_6.jpg

Ezt az egyszerű és könnyen adaptálható kódot lelkes amatőrök telefontól kezdve annyi platformra átültették, hogy elmondhatjuk: bármire telepíthetjük, ami árammal megy és van kijelzője. Hiába 26 éves az első rész, de még mindig felbukkannak hozzá kapcsolódó barkácshírek. Ezekből válogattunk egy csokorral, leginkább a Porsche autón, kenyérpirítón és mindenen való futtatás lehetőségeire koncentrálva.

Számos példa mutatja, hogy egy popkulturális ikon - ha jól sikerül - évtizedekig megragad az emberek képzeletében. Idéznek belőle, másolják, vagy legrosszabb esetben folytatják. Betelne a poszt puszta listázásával azoknak a filmeknek és játékoknak, melyek elkoptak rosszul sikerült vagy érdektelen feldolgozásokban. Szerencsére a Doom első két része annyira klasszikus és inspiráló, hogy máig munkát ad hobbi fejlesztőknek, hogy a közben megjelent új eszközökre (okosóra, billentyűzet kijelző, stb) adaptálják. Lássuk:

Nyilvánvaló, hogy egy démonvérben tocsogó láncfűrész legyen az első mechanikus eszköz, melyen a Doom fut. A logika és hagyománytisztelet is ezt diktálja, így született meg a Raspberry Pi Zero miniszámítógépre fejlesztett eszköz. 1993-ban (!!!!). Videó és leírás itt.

painsaw.jpg

Ez a videó bemutató elmagyarázza, hogyan kell a Porsche 911-et vagy más autót módosítani, hogy futtassa a Doom-ot. Nincs szükség mérnöki tapasztalatra, csak néhány percig tart és az utóbbi években épült számos  gépkocsin működik. A srác másik videójában kenyérpirítón is futtatja a játékot.

"Az új MacBook Pro Touch Bar-ot azért hozták létre, hogy megkönnyítsen és felgyorsítson egyes műveleteket." És utána mi történt? Hát ez.

5832edd237867-doomtoucbar-750x389.jpg

Kissé erőltetett, de poénnak elmegy nagyjából öt percig, mivel a zongora billentyűi nemcsak az irányításban játszanak szerepet, de meg is szólaltatják a hangszert.

A zenei téma kiváló hidat képez a következő videókhoz, mely a játék népszerű zenéinek lejátszását nem megszokott hangszereken mutatja be.

Végül pedig hír egy porszívóról, mellyel gazdája a saját lakását alakította át Doom pályatérképpé. "Ahogy Whitehouse fogalmazott, rájött, hogyan tudná szolgálni a Sötér Urat azzal, hogy szentségtelen algoritmusokkal létrehozta a Doomba nevű lehetőséget".

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.
De ha unod a Facebookot, kövess inkább a Twitteren!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr7714554454

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zooltek 2019.01.14. 05:24:57

"Nyilvánvaló, hogy egy démonvérben tocsogó láncfűrész legyen az első mechanikus eszköz, melyen a Doom fut. A logika és hagyománytisztelet is ezt diktálja, így született meg a Raspberry Pi Zero miniszámítógépre fejlesztett eszköz. 1993-ban (!!!!)."

Ejj, Furdancs kolléga, ne tévesszen meg egy VHS effekt :) A láncfűrészen a Doom II fut, ami '94-ben jelent meg, Xbox kontrollerrel, ami 2001-től van, Raspberry-n, ami meg 2012-től létezik. Odafigyelj, mert a internet megkavarja a embert :)

kkm.furdancs 2019.01.14. 07:17:22

@zooltek: Mi másban hihetnénk jobban, mint egy VHS effektben? :) Hitelességét az is alátámasztotta avatatlanságomnak, hogy Pi Zero-t olvastam. Könnyed vállrándítás: Hát, biztos régi fejlesztés a Rasberry és ez az első változat :)

Benn hagyok mindent, lássa a nép, hogy kommentes konzultációban teljesedek ki a végső igazság.
süti beállítások módosítása