Letölthető terméklapok - útmutatók

2019.03.08. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

image5_23.jpg

Bölcs mondás: Ha már két órája nem tudod bekapcsolni, vedd elő a kézikönyvet! A kereskedelemben vásárolt eszközök számos szolgáltatást kínálnak és kezelőszerveik sokasága között is jobban boldogulunk gyári ajánlások elolvasásával. Kicsit is bonyolultabb vagy drágább termékhez kötelező magyar nyelvű használati útmutatót adni. Gyártója válogatja, hogy mikrobetűkkel, 24 nyelven tölt meg egy A4 oldalt és belehajtogatja a csomagolásba, vagy pedig valóban hasznos, terjedelmes útmutatót mellékel kézikönyv formátumban (illetve környezetbarát / költségkímélő  módon a doboz oldalára nyomtatja a letöltőlinkjét).

A magyar jogszabályok nem kötelezőek külföldről rendelt árukra, ezért sokkal gyakrabban találkozhatunk lengyelül írt ajánlókkal, mint magyarral. Ritka nyelvet bírunk, hiába. Lehet, hogy szélsőséges példa, de a Kínából rendelt 1+ százezres lézervágó mellé egy darab papírt (mint ahogy elektronikus okmányt) sem mellékeltek, leszámítva a csomagolásra használt újságokat. Akárcsak szegény helyen a húsárút. (Mi van a Népszabadságban? Szalonna!). Nem törvényszerű tehát, hogy értelmezhető leírást kapunk új termékhez, illetve használtan vásárolt áruk mellől is hiányozhatnak a közben elkallódott papírok.

bigstock-user-manual-38076892.jpg

Ilyenkor segít az Internetes keresés, de előtte inkább látogassunk el a gyártó honlapjára. Egy korrekt gyártói honlap nemcsak a régebbi modellek gépkönyveit, de többé-kevésbé frissített drivereket is kínál a változó szoftverkörnyezethez. Sokkal biztonságosabb eredeti forrásból hozzájutni ezekhez, hiszen a net sok veszélyt rejt. A drivergyűjtő oldalak legaljai sokszor kihasználják a látogató figyelmetlenségét és nem a drivert, hanem a driverletöltő saját programjukat linkelik a "Download" gombhoz. Innentől számítógépünk naprakész lesz a cseh transzvesztita csetszobák, a potencianövelők és ráolvasásos rákgyógyítás legújabb vívmányaiból, ha nem eleve Police vírus zárolja állományainkat.

d2x_1.jpg

Fotó/HiFi/hangszer térfélen mozogva a Nikont tudom pozitív példaként felemlegetni, melynek magyar nyelvű gyűjtőoldalán kötetnyi méretű használati utasítások - gyors üzembehelyezési útmutatók - terméklapok a szükséges szoftverekkel együtt megtalálhatók egészen régi modellek esetében is. Szomorú apróság, hogy a pdf kiterjesztésű könyvek szerkesztésre és nyomtatásra is zárolva vannak. Egy bonyolultabb gép leírását és aprólékos beállítási lehetőségeinek felsorolását pedig hasznos lenne papír alakú formában magunkkal vinni terepre.

Csak illusztrálva a problémát, ismerkedési időszakban a fenti fotóra montázsoltam össze fényképezőgépem kezelőszerveinek összefoglalását. Fejből nehezen menne. A telefonos szolgáltatók szintén korrekt menyiségben és minőségben tették hozzáférhetővé korábbi és friss modelljeik dokumentációját.

image4_16.jpg

A terméklap, azaz a készülék főbb jellemzőinek összefoglalása segíthet egy használtcikk-hirdetés esetében belőni a valós árat vagy ellenőrizni az állítások valóságtartalmát. Beírva a márkát-típust általában áruházak oldalai bukkannak fel. Zömük csak a jelenkori kínálat lapjait őrzi, de például a Digital Extreme nem sajnálja a webszerver tárhelyét. Réges-rég kivont áruk részletes leírása, értékelés, árgrafikon bukkan fel egy kereséskor az oldalon. Reklámnak és vevőcsalogatóként is hatásos. Fotózás témakörében a Pixinfo honlap felbecsülhetetlen értékű, aprólékos tesztjeivel és táblázataival. Telefonokról is mindent bőségesen megtalálunk a tematikus oldalakon.

Kérdezhetik, hogy ha van kereső, miért következik néhány katalógusgyűjtő oldal linkje? Előfordulhat, hogy pont annak a régi modellnek nem találjuk máshol leírását, amit keresünk és kategóriák közt tallózva közelíthetünk egy nagyon hasonló típushoz. Vagy nem tudjuk beazonosítani a terméket, ez szerszámoknál, egyszerűbb kisgépeknél előfordulhat. Ilyenkor jól jön az akár más gyártójú, de szinte ugyanolyan felépítésű és tudású gép használati utasítása. Sejthetjük: egy oszlopos fúrónál vagy emelőnél sem találták fel a spanyolviaszt újra és újra gyártóik, ezért erősen egymásra hajaznak a termékek. Főleg, mikor egy nagy üzemből más-más néven ugyanazt terítik a piacon, általában -craft végződéssel...

Tehát néhány nagyobb gyűjtőoldal következik. Csicsásabb és egyszerűbb kivitelezéssel, ingyenes vagy fizetős konstrukcióban érhetők el a termékleírások:

image4_17.jpg

http://www.manualsonline.com/

 image6_15.jpg

https://www.manualslib.com

 image13_8.jpg

http://safe-manuals.com/

image18_5.jpg

www.scribd.com

image17_7.jpg

https://www.eserviceinfo.com/

image20_4.jpg

http://www.usersmanualguide.com/

image15_4.jpg

http://www.devicemanuals.com

image14_4.jpg

 https://www.user-manuals.com

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.
De ha unod a Facebookot, kövess inkább a Twitteren!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr6114669147

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zooltek 2019.03.08. 05:23:35

Orosz gépszerelő és motortekercselő kollégáknak köszönhetően itt egy elég komoly linkgyűjtemény szerszámgépekhez. Robbantott ábrák, alkatrészlisták, sok helyen rendelési lehetőség is:

rem-5.ru/parts

kkm.furdancs 2019.03.08. 07:36:03

@zooltek: Makita Page not found, a többi rendben. Pajer kolléga helyében leutánoznám és körbekeríteném a weboldalát ilyen linkekkel.

zooltek 2019.03.10. 04:16:37

@kkm.furdancs: Makita és Hikoki(Hitachi) robbantott ábrák és alkatrész rendelés:

www.technoform.hu/bolt/

Metabo robbantott ábrák és alkatrész rendelés:

www.metgep.hu/metabo/
süti beállítások módosítása