Szaki kontra megrendelő

2019.05.03. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Ha nem bukkant volna fel olvasóink látóterében az alábbi két blogbejegyzés, szeretnénk a figyelmükbe ajánlani őket. Elsőként egy villanyszerelő vállalkozó fejtette ki, hogy miért drága a kontárokhoz képest és a megrendelők rosszabb fajtái is szóba kerülnek. Később egy tipikus építkező története került címlapra, aki a legolcsóbbat keresve szaladt bele a csapdába. Mivel a posztok alatt rengeteg komment számol be saját tapasztalatokról, hosszú és érdekes olvasmányra készüljenek. Már csak a humorosabb hozzászólások miatt is: "Bármelyik kőműves építészmérnökké bírja inni magát egy óra alatt és ez fordítva is igaz."

imag0210.jpg

Mint bármiben a világon, itt sem lehet csupán jó-rossz, fekete-fehér oldalra osztani az építkezésben (vagy más szerződéses munkában) résztvevő partnereket. Az egyéni példák tanulságosak, megszívlelendőek és lehet okoskodni fotelkibicként a kommentmezőben, hogy ki-hogyan járt volna el személy szerint, de egy tapasztalatlan és kényszerhelyzetben lévő megrendelő helyében sokan ugyanúgy döntenének.

Barkácsblog vagyunk, életidegen lenne részünkről más megoldást ajánlani, mint:

image2_44.jpg

Ez a fotó kétszeresen ironikus. Egy nem túl fényesen sikerült járdámat ábrázolja, melyet a római kori betonmaradványokkal szemben nyolc év alatt felemésztett az enyészet. Akkor még nem olvastam szakirodalmat. Másrészt abban az országban, mely vérségi alapra helyezte a kaláka fogalmát és gazdag nyugati országok elvárásainak kell megfelelni építési szabványok terén, ott a házilagos kivitelezés maximum szalonnasütőhelyek esetében járható út. De rendes járda építésében még segíthet ez a könyv, ha lakóingatlan saját kezű építésében nem is.

paros-konyv-niksz-gy.jpg

Viszont egy másik kötet segít megtervezni a folyamatot, mely az építkezés teljes spektrumát magában foglalja telekvásárlástól - befejezésig, külön tekintettel a vállalkozók kiválasztására és felügyeletére.Így felvértezve talán nagyobb eséllyel elkerülhetők az ajánlott posztokban szereplő rémtörténetek.

Az "Építem a házam" sorozat első kötete abban nyújt segítséget Önnek, hogy alaposan átgondolhassa, mit is vár el majdani családi otthonuktól (1. fejezet), kiválaszthassa az ideális telket, ahová az Ön által megálmodott ház elhelyezhető (2. fejezet), megtalálja az Önnek legjobban megfelelő tervezőt (3. fejezet), energiatudatos szemlélettel tervezze meg házukat már az első lépéstől kezdve (4. fejezet), átgondolt költségvetést készíthessen, előre lássa majdani kiadásaikat és megtalálhassa az ezekhez szükséges pénzeszközöket (5. fejezet), eldönthesse, hogy milyen kivitelezési forma ideális az Ön számára és kiválaszthassa ehhez a szükséges partnereket (6. fejezet), megismerje az építkezés során lépten-nyomon használt szakkifejezések és műszaki paraméterek valódi tartalmát (7. fejezet).

Visszatérve a címben szereplő ellentét egy lehetséges okára, miszerint nem megbecsült a kétkezi (szakmunkás) foglalkozás - értekezik egy múlt hétvégi írásban. Mayerné Répási Adrienn. Hová tűnt a munka megbecsülése?

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.
De ha unod a Facebookot, kövess inkább a Twitteren!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr8114788990

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása