Bevált dolgok: teherbíró bútorgörgő

2020.01.06. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

posztok2019121001.jpg

A barkácsolgatás egyik fő előnye, hogy azonnal tudunk reagálni olyan problémákra, melyek különben boltbaindulást indukálnak, ráadásul olyan szállítási- és munkaköltséget, származékos drágulást kellene megfizetnünk, melyek különben 12*5 másodperc csavarozással megoldhatók. Eklatáns példa a nehéz tárgyak egyszemélyes átköltöztetésére szolgáló guruló pad, mely 3000 forinttól indul, pedig ránézésre gyengébb görgőkkel készült, mint 820 forintbos házi megvalósítása.

A bútorgörgő kínálat sokszínűsége lenyűgöző, lásd egy rövid képkeresési eredmény tablóját. Nagy részük csekély terhelésre szánt, könnyen kopó-törő konstrukció, melyek felszerelése is nehézkes lehet. A kúpos furatot igénylő, hosszan kinyúló kerekű típusok célfeladatra alkalmasak, de például érdes talajon vagy nagyobb tömegek alatt gyorsan tönkremennek, mások hiába forgótengelyűek elvileg, útkövetésük egy lehegesztett kormányú Jawa Mustang (random példa) fordulékonyságával sem vetekszik.

butorgorg.jpg

Természetesen a tárgyak házi készítése feltételez egy alkatrészbázist, melyből válogathatunk. Az eredeti tőkefelhalmozás alkatrészgyűjtés feltétele valami kedvezményes beszerzési lehetőség, másrészt bizonyos mennyiség felett egy pontos leltár, hogy tudjuk, mi is lapul a fiókok mélyén. Olyan keserves tapasztalatokat szereztem barkácsáruházas vásárlások során, mikor egyfajta alkatrész azonnal kellett és hihetetlen arcátlansággal túlárazott, nettó kínai származású tárgyakat kellett megvenni, hogy megkeseredett kezemben a fióksín. Elegendő tartalék birtokában nincs ilyen kényszer. Ha van barkácsköltségvetés, érdemes szétnézni "műhelyürítés" címszóval futó, zsákbamacska jellegű aukciókon, apróhirdetéseken.

image6_25.jpg

Itt tettem szert erre a görgőtípusra, különösebb cél nélkül vásárolva, de bízva közeli felhasználásában. És valóban, megérett az idő fiókos műhelyszekrények készítésére, másrészt jelentősen megkönnyítette egy gerincsérv-mentes bútorköltöztetés lefolytatását. Írásom lényege e fajta dicsérete és néhány alkalmazása.

image7_27.jpg

A könnyű fordulásban és kiszakadásmentes felerősítésben segít az alacsony súlypontot lehetővé tévő, süllyesztett kialakítás. Ennek hátránya, hogy a forgóház részére kör alakú mélyedést kell vájnunk a sík lapba, vagy eleve lécekből kell összeállítani a tartószerkezetet.

image8_31.jpg

Azonban ez nem okozhat gondot, mert eleve ipari célokra készülhet - sugallja préselt acéllemez háza és kemény műanyag futófelülete. A lenti gurulós kiskocsival szembeni elvárás a nagy teherbírás, könnyű fordulékonyság és sima gödülés, hogy mikor felemelem a tárgy egyik sarkát, lábammal könnyen betolhassam alá és aztán másik oldalánál emelve lehessen tolni vagy vonszolni.

image2_72.jpg

image3_54.jpg

Polcrendszer alá súlyos vasak ömlesztett tárolására készítettem néhány ládát. Itt elegendő két hátsó kerék felszerelése, az elejére egy sima láb megteszi. Mikor ki kell húzni, elég megemelni, egyébként a láb miatt nem kószál el a láda.  

image4_35.jpg

Itt látszik, hogy ha eléggé vastag a láda alja és nem kell nagy huppanókra számítani, még keretet sem kell építeni a forgótalp megemelésére, csak odacsavarozni az aljához.

image5_45.jpg

Felsorolt előnyös tulajdonságai miatt melegen ajánlom tehát ezt a típust.

Utóirat:
6qybqsirnlu.jpg

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr315348126

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

CCnick 2020.01.06. 19:36:59

a 3ezerforintos obissal simán megcsináltunk egy költözködést és még egyben van.

Perler Zuárd 2020.01.06. 19:51:38

Olcsó és jó görgőket a Lidlben és az Aldiban lehet kapni különféle méretekben, igaz, csak három havonta, amikor olyan akció van. A nagyobb készletekben két sima forgó és két fékes forgó van.
Nekem van mindig tartalékban két-három készlet a garázsban, mert rendszeresen gyártok ilyen szállító alkalmatosságokat, például nagyobb növények, bútordarabok vonszolására.

Untermensch4 2020.01.06. 19:58:38

Egyszer egy irodai asztal-izéből és egy fém lámpabúrából építettünk mosdót (ami nem vált be, a bútorlap nem szereti a vizes környezetet, a búra alakja meg nem volt tökéletes a víz szétfröccsenését tekintve), a kivágott körlap viszont háromkerekűként született újjá, főállásban a tárcsás mosógép lakott rajta. Azóta egy szintén házilag felgörgőzött kis kockaszekrény váltotta le.

lutria 2020.01.06. 20:52:23

Én a második legkisebb méretű bútorgörgőből vettem (40kg terhelhetőségű/180Ft/db) 4 darabot-azért hogy a hűtő alá szereljem-mert eddig nehezen lehetett kitáncoltatni a szűk helyéről,most már kigurítható...:)

midnight coder 2020.01.07. 07:33:54

Én a görgőket tartó két léc közé tettem volna még egy rövidebb harmadikat középre, hogy ne csak három ponton támaszkodjonak a görgők.
süti beállítások módosítása