Tenmagad + szakkönyv

2020.01.13. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

barkacs-szerszamok.jpg

A téli hónapok alkalmat adnak az elmélkedésre, hogy milyen építési-karbantartási munkálatok időszerűek jövőre és mennyi pénzből lehet gazdálkodni. Mivel az építési vállalkozások és szakemberek zöme külföldre húzódott vagy stadionokat építenek, a maradék megkéri munkája árát és nem biztos, hogy gyakorlott, megbízható szakemberre bukkantunk. Komolyan megfontolandó saját kezébe venni sorsát mindenkinek, ha nem akar például hónapokat kanapén aludni, amíg várja a soha meg nem érkező szobafestőt. Az említett példa szélsőséges eset lehet. Kérdés, hogyan tud valaki egyáltalán életben maradni ilyen hozzáállással.

A lelkesedés és szerszámok mellé mindenképp szerezzünk be valami szakirodalmat még hiányos ismereteinket kipótolandó, hiszen nem kell újból (ráadásul rosszul) feltalálni a spanyolviaszt. A felhasználandó anyagok, alkatrészek, további szerszámok beszerzésében és költségvetés készítésében is hasznos előre tájékozódni.

Na, majd letöltök egy szabványgyűjteményt ingyen, ennél szabatosabb forma nem létezik - gondolhatjuk naivan. Lenin felsírna, olyan kommunista elvárásaim vannak néha az államtól. Mint például, hogy az adómból fenntartott szervezetek és állami alkalmazottak által leírt, gondozott és a szabályszerű munkavégzéshez szükséges szakkönyvek, bármilyen kutatási és oktatási irodalom ingyenesen álljon rendelkezésre. Ó, nem így van. Az állam egy vállalkozás részére átadta a feladatot, mi pedig profitjukat is fedezve 10000 forintos nagyságrendben szerezhetjük be a szabványokat. A vállalkozás - valószínűleg a kritikák hatására - kitett honlapjáran egy kérdés-felelet táblázatot, ezzel indokolva létüket és tevékenységüket. Már az első önkérdés felveti az elvárt ingyenesség dillemmáját. "Az MSZT nem kormányzati szervezet, nem az adófizetők pénzéből gazdálkodik." Dehogynem. Az állam elvárja, hogy a megvásárolt szabványok alapján dolgozzak, én pedig megfizettetem a megrendelőkkel, akik adófizetők. Másrészt, ha nem kormányzati szervezet, ajánlatos lenne levakarni a magyar címert logójukból, nehogy azt higgyük, hogy mégis de.

a9efa189920b96b893287588f0cdb66d.png

Az internetes forrásokat intézzük el röviden. Idealizált "minden tudás tárháza" fogalom helyett lényegében 98%-ban szemetet és pornót érünk el rajta. A netes keresők múlhatatlan érdemeket szereztek az információk megszerzésére, ez tény. Nem rajtuk múlik a feltalált anyag minősége. Ugyanazt a forrást általában egymástól "idézve" számos példányban is meglelhetjük, a terjedelmi korlátok miatt tömören vagy akár hibásan. Gyors példa: mikrokontrolleres DC-motor vezérlésre kerestem rá. A bekötés után csak akkor működött, ha megfogtam a motor házát. Segített rajta egy plusz GND bekötés, mely nem szerepelt a rajzon és büszke vagyok, hogy saját agyból rájöttem megoldására. Viszont blogok (sőt, még egy digitális könyv is) az angol eredetiből lopta, fordította forrásfeltüntetés nélkül, ezért nagyobb eséllyel lellehető fel a hibás verzió. A kontroller gyártójánál viszont helyes bekötéssel köszönt vissza a rajz és egy megjegyzés: Az Internet tele van szeméttel. Mindez fokozottan igaz a közösségi oldalakra. Nemcsak, mert nem hiteles szakértő adja a tanácsokat, de néha még kedvünket is elveheti, ha segítő szándék helyett a Facebook-csőcselék okoskodását, rosszindulatú megjegyzéseit kell olvasni.

Egyetlen kivételt említenék, mely felépítéséből adódóan egy jó moderátorral és fórum-motorral máig őrzi a platform hitelességét, lehetővé teszi a trollok kivetését és a dialógusok visszakövethetőségét, ez pedig a szakmai fórum intézménye. Számos példa (Hobbielektronika, CNC-fórum, Prog.hu, stb) bizonyítja hasznosságukat és életlképességüket.

Fenti források ignorálva, ha folyamatos és teljes tudást akarunk egy szakterületről. Marad a szakkönyv, mely zömében lektorált, részletes, terjedelmes és használható. Nem lehet könnyű a műszaki könyvkiadók helyzete. Míg egy VV Stohl Prisoner-szerű könyvet egyetlen éjszaka alatt össze lehet csapni, a szakirodalomnak még a fordítása is szakmában való jártasságot vagy hosszas kutatómunkát igényel. Az angolok például imádnak egyetlen szóvall elintézni sokszor teljesen mást jelentő műveleteket (pl. drill). Olvasóink is bukkantak már könyvhibára, mikor egy illusztrációban a fordító vagy szerkesztő felcserélte a fatörzs alkotóelemeit. Mégis ritkábban fordul elő a jelenség, mint internetes anyagokban.

Nem csoda, ha egy nagyívű szakirodalom tízezrekbe kerül. Egy példa:  3DS MAX 7 BIBLIA I-II. 12 800 Ft (leértékelve, mert a szoftverek folyamatosan avulnak) 1542 oldal. Másfél ezer oldal, melynek minden szavára oda kell figyelni fordításkor, mert tömören és ellenőrizhetően írja le egy-egy gomb vagy funkció működését. A szakkifejezések adaptálása, akár új kifejezések alkotása sem könnyű munka. Viszont jó esetben olyan tudást kapunk kézhez, melynek megszerzése drága tanfolyamok elvégzését válthatja ki. Egy tervezőprogram szakszerű, sok otthoni próbálgatással (tehát évzetesebben és saját tanterv szerint haladva) elsajátítása sok bónuszt adhat egy állás elnyeréséhez, de iskolai alapozásnál is nagyon hasznos, mert nincs időkényszer. 

Örüljünk tehát, hogy még létezik könyvkiadás. És most reklám! A fenti bevezető nem annak sugallmazására íródott, hogy rögvest szaladjanak (virtuálisan) épp leértékelt könyveket vásárolni kiadónktól. Viszont készülve tavaszi munkálatokra, tényleg hasznos köteteket találni építőipari, barkács, kézműves és kertészeti - állattanyésztési területekről. Nem válogattam egyes könyveket, itt találják a teljes kínálatot, kategóriákba szedve:

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr5815404646

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zooltek 2020.01.14. 06:42:04

Egy 12V DC motor elindításához miért (és hova) kell GND? Van rá valami magyarázat?

kkm.furdancs 2020.01.14. 08:57:01

@zooltek: A digitális részre. Mikrokontroller+ H-híd vezérlés + teljesítményfokozat. Hát oda.

Untermensch4 2020.01.15. 07:26:27

"Másrészt, ha nem kormányzati szervezet, ajánlatos lenne levakarni a magyar címert logójukból, nehogy azt higgyük, hogy mégis de."

Ez egy, törvénnyel létrehozott monopólium... annyira nem "kormányzati" amennyire a regisztrációs adó nem vám.

www.mszt.hu/documents/10157/8b9dcf63-522a-4df1-8d28-b8ce3d4ab709

kkm.furdancs 2020.01.15. 08:39:45

@Untermensch4: Egy hevesebb vérmérsékletű országban ilyen esetekben már lángolnának a gyúlékony anyagok :)

gigabursch 2020.01.15. 20:06:19

A szabvány ügyi testület nekem is a bögyömben van.
Kihajították a régi tűzifa szabvànyt, merthogy elavult. Tény.
Szét osztották öt témára és kb nyolc éve egy betűt nem tették hozzá.
De a semmi oetöltéséért elkérik az árát.
süti beállítások módosítása