Népszerű ipar: CNC domborművek és szobrászok

2020.01.24. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

A több száz éves, kézzel készült, tölgyfa műremekek és a fröccsöntött - aranyozott "eklektikus" bútorok közé ékelődik egy természetes faanyagból, de már kis sorozatú gyártással készült kategória. Egy drága CNC-megmunkálóközpont és szinte művészi munkával elkészített nc-kód eredménye a gépi marású, szépen kidolgozott dombormű, bútordísz. A használtan vásárolható marógépekből két példányt szemezgettem, jelen pillanatban 1100 és 13000 € licitnél járnak  (+600 € felrakási díj és a szállítás). Videóválogatásunkban munka közben láthatóak, de tömör leírást is olvashatnak a gépkategóriáról.

image1_58.jpg

Néhány figyelemre érdemes részletet fedezhetünk fel a videókban e gépek árának megértéséhez: jó vastag lineáris tengelyek és orsós csapágyak, erős - nagyfordulatú motor, akár 10 kW-os elszívóberendezés, végtelenül precíz illesztések és automata szerszámcsere, melyhez sokoldalú szoftver is jár. Láthatjuk, hogy kezelésük nem kíván nagy szakértelmet (karbantartásuk, javításuk annál inkább). A toldott fatáblák vagy bútoralkatrészek felfogatása, nullpont megadása után már önállóan eldolgozgatnak, ez is fejlesztésük szellemi terméke, melynek ára van.

Mi az a CNC megmunkáló központ?
A CNC megmunkáló gépet szilárd, összetett struktúrák építésénél használják. Főképp a fémmegmunkálás és faipar területén alkalmazzák. Leghatékonyabban a bonyolult alkatrészek tömeggyártásánál működtethető. A CNC technológia lényege, hogy a gyártási folyamatokat számítógépes vezérlőrendszer irányítja és felügyeli. Az adott berendezés egy szoftver segítségével meghatározza a szükséges fordulatszámokat, elmozdulásokat, így percek alatt elkészít olyan termékeket, amelyeket manuálisan napokba telne előállítani.

Kombinált gyalu, eszterga, és marógép
Szilárd alapanyagból komplex struktúrák létrehozása
Hatékony az összetett alkatrészek tömeggyártásában

Magas minőségben tömegesen gyártott termék esetén, a CNC megmunkáló géppel készített termék a kívánt paraméterekkel és magas minőséggel rendelkezik. Ugyanakkor szükséges a megfelelő szintű karbantartás és felügyelet. A CNC technológia előnye, hogy automatizálja a munkadarab mozgatását és a szerszámcserét is, ezzel csökkentve az átállási időt, valamint a kiszámítható feldolgozási időnek köszönhetően megkönnyíti a termelés tervezését, így növelve a termelékenységet.  

A CNC megmunkáló központ működése
A CNC megmunkáló központ egy olyan gép, amely ötvözi a gyalu, az eszterga és a marógép funkcióit. Esztergálás során a munkadarabot beszorítják a fej és a szegnyereg közé, és a betáplált program szerint dolgozza fel a gép. A munkadarab szilárdsága biztosítja, hogy tized-milliméteres pontossággal lehet rajta dolgozni. A követelményektől és programozástól függően a munkadarabot elforgatják, majd rögzítik a helyzetét, hogy ezután kezdődjön a marás vagy esztergálás. A maráshoz illetve esztergáláshoz biztonsági intézkedésként beszorítják a munkadarabot. 

image4_40.jpg

IMA-BIMA 410/V/400 CNC megmunkáló központ 13000 
mozgási hossz x-tengely: 4,000 mm
mozgási szélesség y-tengely: 1,200 mm
szoftver: IMAWOP 3.0, IMATRONIC 231
Hozzávetőleges méretek: 9,000 x 5,000 x 2,750 mm
Tömeg kb.: 5,000 kg

image3_60.jpg

 ZANGHERI & BOSCHETTI PROJECT 316 CNC Machining Center  1100 
Teljes telepített teljesítmény kb. 24 kW
Menethossz X tengely: 3500 mm, Y tengely: 920 mm, Z tengely: 100 mm
2 x függőleges elektromos tengely, motor teljesítménye 3,70 kW, kézi szerszámcserével
Függőleges fúróorsók X tengely irányában: 12
Függőleges fúróorsók Y tengely irányában: 5
8 konzol, 2 vákuumszívóval
Vákuumszivattyú 1,10 kW motorral 

Munka a CNC megmunkáló központtal
A CNC megmunkáló központ egyike a legbonyolultabb gépeknek, melyet termelésre használnak. Tömeggyártásnál az alkatrészeket csupán be kell tölteni, illetve ki kell venni a gépből, azonban ha a gépet nem megfelelően kezelik, nagyon könnyen súlyos kárt tehet a munkadarabban. Ezért csak képzett vágógép kezelők irányíthatják ezeket a bonyolult gépeket. Ez különösen igaz a karbantartásra, telepítésre és tisztításra. Fontos, hogy a tömegesen gyártott termékeket folyamatos minőség-ellenőrzésnek vessék alá. Még fafeldolgozás esetén is fennáll a veszély, hogy a karbid szerszámok megsérülhetnek. Időszakos mintavételezéssel a minőségromlás elkerülhető.

A CNC megmunkáló központ tartozékai
Egy nagy teljesítményű elszívó berendezés mindenképpen hasznos lehet, mivel a CNC megmunkáló központ igen sok port és forgácsot termel. Az elszívóberendezés használata megakadályozza az idő előtti elkopást és elhasználódást, és megkönnyíti a tisztítást és karbantartást. A szilárd fa feldolgozása során felszívott forgács nyersanyagként használható. A pelletipar mindig szívesen fogadja a jó minőségű forgácsot. Az elszívóberendezésbe fektetett kiadás hamar megtérül a forgács eladásából.

Mint mindig, a forrásként szolgáló háttéranyagot és képeket a Surplex aukciós háznak köszönhetjük, ahol hatalmas ipari szerszámgépek fotói és leírásai között nézelődhetünk az ipar teljes spektrumában.

 

 Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr5515415384

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása