Kopj már le! - vibrációs tisztítók

2020.01.29. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

85232_1439660236.jpg

Szinte nem múlik "Hogyan készült?" epizód anélkül, hogy az öntött, sorjás vagy épp ragyogó fényesre csiszolni kívánt munkadarabokat ne lapátolnák be egy forgó edénybe, melyet koptatóanyaggal töltöttek meg. Nagyon hatékony, mert kiemelve a kész alkatrészt, hasra esik rajta a fény és nem kívánt, durva maradványok is eltűntek róla. A házi "vibrolábas" és ipari gépek közötti kínálatban tallózunk ma. 

"A koptató-csiszolási technológiák megismerése" alcímmel, a Széchenyi István Egyetem munkatársai által jegyzett, bőségesen illusztrált és számításhoz szükséges képleteket tartalmazó anyagából zanzásítottam a leírtakat. Két fő módszert, a forgatott töltetű és vibrációs eljárást taglalja tananyaghoz méltó szakmai alapossággal és még a vízszintes tengelyű mágneses koptató-csiszoló berendezés elméletét is megismerhetjük. Ha mélyebben érdeklődnek a téma iránt, itt megtalálják a teljes anyagot.

image11_5.jpg

Az LZG300 Vibrációs gép terméklapjáról kiderül, hogyan csinálják a profik és
milyen technikai jellemzőkre számíthatunk, ha...

gepi_csiszolo_1.jpg

...ellátogatunk egy erre szakosodott vállalkozáshoz. Fülvédőt vinni ajánlatos!

A koptató csiszolást főleg nagy mennyiségű, ömlesztett állapotú munkadarabok felületének tisztítására, revétlenítésére, sorjázására, csiszolására és polírozására használják.

A megmunkálási idő meglehetősen nagy, és elsősorban az anyagminőségtől, valamint a megmunkálási módtól függ. A nagyságrend tisztításkor és sorjázáskor 2...30 órára, polírozáskor 0,2...20 órára becsülhető. Az eljárás mégis gazdaságos lehet, mert egyszerre több darab is megmunkálható, s a munkadarab valamennyi külső felülete elkészül egy munkamenetben.

A forgácsleválasztás bármelyik megmunkálási mód esetén tartályban, a tartály mozgatásának hatására következik be. A forgácsleválasztást vagy a bányászott kőzetből előállított, szabálytalan geometriájú vagy a mesterségesen kialakított, szabályos geometriájú (ma már szinte kizárólag ezeket használják) csiszolótestek végzik úgy, hogy ezek és a munkadarabok vrel sebességgel elcsúsznak egymáson.

A mesterségesen előállított csiszolótestek korundot vagy szilícium-karbidot tartalmaznak és kerámia, fémkerámia vagy szerves kötésűek. Alakjuk lehet tetraéder, kocka, gúla, kúp, gömb vagy henger, de ezektől különböző, speciális alakzatokat is használnak. Általános, hogy a nagyobb munkadarabhoz nagyobb méretű csiszolótestet választanak, a bonyolultabb felülethez és kisebb munkadarabhoz kisebb méretű, többcsúcsú alakzatokat ajánlanak. Polírozáshoz a lekerekített (esetleg gömb) idomok a megfelelőbbek, mert az éles sarkok durva karcnyomokat hagyhatnak a felületen.

image13_2.jpg
Az adalékanyag, amely rendszerint valamilyen felületaktív folyadék, a forgácsleválasztást és az öblítést segíti, de korrózióvédelmet is nyújt. A forgótartályos koptató-csiszoló eljárásokat az jellemzi, hogy a dob vagy harang alakú tartályban elhelyezett munkadarab-csiszolótest keverék a tartállyal együtt forog, a darabok elcsúsznak egymáson, és a töltet súlyából adódó nyomás segíti a forgácsleválasztást.

Az ajánlások szerint a töltet mennyisége a tartálytérfogat 50...70%-a. Merev alkatrészeknél a munkadarab-csiszolótest arány 1:3, a vékony, deformációra hajlamosaknál 1:4...1:8-ra vehető, mert a több csiszolótest jobban beágyazza a munkadarabokat, védi őket a deformációtól. 

A dobokat a kopás csökkentése érdekében rugalmas műanyag- vagy gumibetéttel látják el. A forgótartályos eljárások egyik hátránya a viszonylag kis termelékenység, ami főleg a kis dobfordulattal magyarázható. A nagyobb fordulaton kialakuló centrifuga-effektust úgy küszöbölhetik ki, hogy a töltetet elosztják több tartályba, a tartályokat külön is megforgatják. A dobban a töltet nagysága és a keverési arány a forgódobos eljárással egyező. A centrifugál eljárás termelékenysége a forgódobosénak akár 100-szorosa is lehet. 

image15.jpg

Ékszertisztításra alkalmas mini vibrációs csiszoló

A vibrációs eljárás tartálya nem forog, hanem rezeg, és ennek következtében nagyobb méretű munkadarabok megmunkálására is alkalmas. A berendezés méretei akár méteres nagyságrendűek is lehetnek.

Az egyik megoldásban csavarfelület mentén egy-két menetnyit emelkedő, felül nyitott tartályban elhelyezett töltet a motor által meghajtott két excentersúly forgásának hatására körbe forog, és emelkedve, előre halad. A tartály rugókon fekszik fel. Egy-két menetemelkedés megtétele után a munkadarab és a csiszolótestek között létrejött relatív elmozdulás okozta anyagleválasztás következtében a megmunkálás be is fejeződhet, amit a szétválogatás és feltöltés követ. A másik változatban, az üsttartályos berendezésben is körben forog a töltet, de nem halad előre. Az anyagleválasztás teljesítményét a csiszolótestek és az alkatrészek súlyának különbsége (a nagyobb súlyú test kevésbé gyorsul), a csiszolótestek alakja és nagysága, a rezgés amplitúdója és frekvenciája, valamint a töltet mennyisége befolyásolja. 

reversing-magnetic-tumbler-kt-360a-110v-220v-jewelry-polishing-machine-goldsmith-tools-capacity-1300g.jpg

Mágneses elven működő vibrációs ékszertisztító

Figyelemmel kell lenni arra, hogy valamennyi koptató-csiszoló eljárás veszélyes az érzékeny, deformációra hajlamos alkatrészekre, de különösen igaz ez a vibrációs eljárásra, mert a vályú alján elhelyezkedő alkatrészek igen nagy ütéseket kaphatnak. Ezeket tehát valamilyen módon (pl. mechanikus merevítéssel) védeni kell, vagy megmunkálásukhoz más módszert kell választani.

Elérkeztünk a koptatás házi megvalósításához. Fenti tanulmányainkból az elvet nagyon leegyszerűsítve kiviláglik, hogy akár egy betonkeverő is alkalmas lehet a célra. Azonban mások másként gondolták és célgépet építettek lábasból, nyomáskiegyenlítő tartályból.

 

  Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr2714112809

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zooltek 2020.01.29. 05:49:30

Ahol a lemezollót javítottuk, ott van egy szemcseszóró. A fél csarnokot elfoglalja. 6 darab 18 500 Wattos motor fújja a pici acélgolyókat a munkadarabra. Nem egy házi barkács méret :)

kkm.furdancs 2020.01.29. 07:55:28

@zooltek: Erre a jelenetre emlékeztem, de nem találtam jobb minőségben.
youtu.be/L2Uuw8FBn-s

A héten érkezikegy "Homokszóró pisztoly visszanyeréssel" szerkezet. Kipróbálom és posztolok majd, kíváncsi vagyok a hatékonyságára.
süti beállítások módosítása