Cseréljünk egyszerűen: a Bosch X-LOCK rendszer.

2020.02.24. 05:00 | Írta: Gyökösi Attila

A szerszám nélküli tartozékcsere mostanában egyre jobban teret hódit. Az első a sorban talán a fúró/csavarozó gépek kézzel megszorítható tokmánya, illetve az SDS+ fúrószárak befogása lehetett, ahol így elfelejthettük a bizony időnként elkallódó tokmánykulcsot. De manapság már egyre több különböző elektromos szerszám esetében találunk hasonló megoldást, írtunk már például ilyesmiről a Bosch szúrófűrészei vagy épp Starlock rendszere esetében is.

bosch-x-lock-1024x536.jpg

Vannak persze olyan szerszámok, ahol az egyszeri felhasználó valahogy jobban bízik egy villáskulccsal jó erősen meghúzott csavar rögzítőerejében, mint valamilyen ravasz, rugós bekattanós mechanizmusban. Tipikusan ilyen szerszámféleség a sarokcsiszoló. Ezek azért a »morcosabb« szerszámok közé tartoznak. Számtalan helyen lehet szükség rájuk, itt a Furdancs blogon is számos posztban írtunk már róluk. A kevésbé gyakorlott felhasználó ennek ellenére általában némi tisztelettel közelít ehhez a szerszámhoz. 

flex4_png.jpg

A professzionális felhasználók – igazából bárki, aki vassal, fémmel, kerámiával dolgozik – azonban enélkül a szerszám nélkül már meg sem bírnak mozdulni. Tipikusan az a szerszám, ahol hamar kialakul egyfajta függőség, eljuthatunk odáig, hogy nem is értjük, hogyan maradhattunk életben a sarokcsiszolók előtti időkben, a munkavégzésről már nem is beszélve. Azt ugye tudjuk, hogy a klasszikus sarokcsiszolók vágókorongját (és minden egyéb használható csiszoló/tisztító/vágó eszközt) egy központi M14 csavar rögzíti. A cseréhez persze kell egy körmöskulcs. Ami vagy kéznél van, vagy nincs... 

Nem fenyeget azonban az elkallódó kulcs veszélye a Bosch X-LOCK rendszerénél. A körmöskulcsot nem igénylő szerszámcsere-rendszerről ezt írja a gyártó: 

Maximális kényelem – növeld hatékonyságod X-LOCK tartozékokkal! Akár 5X gyorsabb munkavégzés! A Bosch innovatív X-LOCK szerszámcsere-rendszere számos, kiemelkedő minőségű tartozékot biztosít, amelyeket másodpercek alatt cserélhetsz. Maximális hatékonyság és gyorsabb munkavégzés bármilyen körülmények között. Csak egy kattanás, és már dolgozhatsz is. Minden tartozékot megtalálsz, amelyekkel kényelmesebbé teheted a munkád.” 

Az egyszeri felhasználóban persze felmerülhet, hogy bár világunk hihetetlenül felgyorsult, de azért a sarokcsiszoló szerszámok/tartozékok cseréjére eddig valahogy volt idő,. Hova hát ez a hirtelen sietség? Nos, ez ügyben érdemes megnézni a gyártó bemutató videóját:

A helyzet úgy áll, hogy aki már dolgozott sarokcsiszolóval, az tudja, egy egyszerű munkafolyamat esetén is többször felmerülhet a tartozékcsere igénye. Például ha valamilyen vasszerkezetet készítünk, általában szükséges egy rozsdátlanítás/tisztítás, majd a vágás, és végül egy sorjátlanítás, esetleg pontosítással, igazítással fűszerezve. Ha korrekten akarunk dolgozni, ezekhez a munkafolyamatokhoz bizony más-más eszköz, esetünkben más-más sarokcsiszolóba fogható tartozék szükséges.

Nem hiszem, hogy kevesen lennénk olyanok, akik – még ha rendelkezésünkre is állnak a megfelelő szerszámok – ne lennénk egyszerűen lusták minden ilyen egymást követő munkafolyamat kedvéért a tartozékok cseréjére. Ugye eleve nem tudjuk, hol hagytuk a megfelelő körmöskulcsot, de amúgy is, egy varrat ledrótkefézéséért nem fogjuk átcserélni a vágókorongot kefetárcsára, majd vissza, mindezt akár több tucatszor. Megoldunk mindent az egy szem vágótárcsánkkal, úgysem látja senki, meg aztán a festék ápol és eltakar. Hogy aztán az adott szerkezet így nem lesz olyan, amilyen lehetett volna, netán hamarabb elkezd rozsdásodni, mert nem tökéletesen készítettük elő, vagy mert egy eldolgozatlan hibába jobban beleakad az idő vas (-nyűvesztő) foga? Istenem, van ilyen, különben is, mit tehettünk volna? 

Nos! Erre találták ki a X-LOCK rögzítő rendszert. 

Jómagam egy igazán profi sarokcsiszolóval próbáltam ki a rendszert, és mondhatom, nagyon bevált. A szerszám, amit a próbához kaptam, egy Bosch GWX18V-10SC volt.  Ez egy 1000 W-os vezetékes szerszámnak megfelelő teljesítmény nyújtó, szénkefe nélküli EC motorral és ProCORE18V akkumulátortechnológiával operáló szerszám. Nagyjából mindent tud, amit egy sarokcsiszolótól elvárunk, (állítható sebesség, rezgéscsillapító markolatok, megvilágított munkafelület). És tud pár dolgot, amire igazából nem is számítunk, például a GCY 30-4 modul segítségével képes Bluetooth kapcsolatot létesíteni, ami a Bosch Connectivity platform használatához szükséges. 

Tudni érdemes, hogy én nem vagyok nagy barátja a sarokcsiszolóknak, lévén faiparos a képzettségem. De ezt a szerszámot bizony megtartottam volna, egészen lenyűgöző érzés dolgozni vele. Persze azért a tartozékcserét is kipróbáltam. Némi gyakorlás után tényleg egy gombnyomás a régi tárcsa 'leejtése' és helyére az új felpattintása. Erről egyébként egész sok videót találni a Bosch Youtube csatornáján, érdemes is megnézni őket. Kedvcsinálóak.

A folyamatosan bővülő Bosch X-LOCK rendszerben megtaláljuk az összes vágó, csiszoló, fúró szerszámot, ami egy sarokcsiszoló esetében szóba jöhet. Akinek van kedve, böngészhet egy darab ideig a gyártó X-LOCK tartozékai között, igazán érdekesek is akadnak a sorozatban...

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr9815456640

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zooltek 2020.02.24. 06:19:15

(Tudom, tudom, reklámposzt, de nem azt nem tudom megállni, hogy ne kössek bele)

"Akár 5X gyorsabb munkavégzés!"

Ez komoly? Ezt valamelyik PR-os le bírta írni röhögés nélkül? Mit csinált eddig a munkás? 8 órából 7-ben korongot cserélt? A minden munkafolyamatra egy gép nem játszik?

...

Aha, na közben utánaolvastam egy kicsit. A fordítás lett elbaszarintva, nem munkavégzésről, hanem szerszámcseréről szól az eredeti szöveg.
De azért néhány kérdés lenne:
-Aki eddig sem használt kulcsot a cseréhez, annak miért jó egy drágább megoldás?
-Mennyire marad stabil az idő múltával?
-Ott, ahol szár a por meg a kosz meg a rozsda, biztos jó ötlet egy rugós-pattintós szerkezet egy nagy igénybevételű szerszám befogásához?
-Miért hátrált ki jó előre a Bosch a meghibásodásból járó jogi következményekből?

"If anyone is wondering why, the Robert Bosch Corporation now is not held legally for any damages or any liabilities should this product fail.

This was strictly done for legal purposes and I am sure there is a gaggle of lawyers who at least in the legal frame work realize someone is going to get injured or worse down the road.

Bosch wants to the image of being innovative, but similar to all big corporations, seeks any and all legal loopholes to distance themselves from any and all responsibility."

villanyember 2020.02.24. 07:09:12

Arról már ne is beszéljünk, hogy ehhez a műszerhez csak a speciális Bosch tartozékokat használhatjuk. Megveszed, aztán már csak a valószinűleg drága tartozékok maradnak. Valahogy olyan ez mint a nyomtató. Alapgép, de a festékpatronért a gyártó annyit kér amennyit nem szégyell.

zooltek 2020.02.24. 07:33:13

@villanyember: Ebben most hirtelen nem vagyok biztos. Talán mintha a Bosch engedélyezte volna harmadik félnek is a tartozékok gyártását, így használva ki a kiskaput, hogy jogilag ne lenyen támadható a (rossz) működésből származó balesetekért. Majd ha lesz időm, utánaolvasok.

zooltek 2020.02.24. 13:51:28

@villanyember: Nos, most rákerestem. Egy fél perc alatt találtam Jia tartománybeli Yihong korongot...

KAMA3 2020.02.25. 08:39:59

Egy kivonuló gyorsjavító szolgálatnak ez szerintem kiváló szerszám lehet. Az egyetlen hátránynak a szerszámok beszerezhetőségét látom. Egy faluszéli gazdaboltban nem biztos hogy tartanak ilyet. Egy lakatos a saját műhelyében viszont nem engedheti meg magának, hogy egyetlen szerszámra alapozza a termelést. Már eleve a csiszoláshoz, drótkorongozáshoz illik az 1200 Watt feletti teljesítmény, míg vágáshoz bőven elég 700. És minden fajta korongból kétfélét tartani raktáron, hááát...

Most úgy hozta a sors, hogy pár ajtót, meg egyéb vasszerkezeteket össze kell hegesztenem. Hát a 3 kisflex kevés. Mondjuk így csak egy gépben kell felváltva a drótkorongot és a lepkekorongot csereberélni, de már várom, mikor lesz a Lidlben akciós az 1200 Wattos kétkezes kisflex..

anonymouse. 2020.02.25. 17:35:03

Maga az ötlet egyébként nem rossz! De az ilyen megoldások, ha teret nyernek, akkor a konkurens gyártok vitorlájából fogják ki a szelet. Lehet, hogy ez a cél is, legyél innovatív, de alakíts ki függést is a termékkeddel kapcsolatban. Bár okosan csinálták, mert a xlock korong vissza fele kompatibilis a regi flexekkel, rajuk lehet rakni, ez a cikkből lemaradt. Ötletes nem mondom, de nincs tapasztalat, hogy mennyire tartós a lock rendszer. Zoolteknek igaza van, hogy az 5x gyorsabb munkavégzés marketing bullshit.
Pl. én szinte sose szoktam kulcsot használni a korong cseréhez, de ennek az új megoldásnak lehet létjogosultságaa kesőbbiekben!

KAMA3 2020.02.25. 19:39:14

@anonymouse.: "Pl. én szinte sose szoktam kulcsot használni a korong cseréhez, de ennek az új megoldásnak lehet létjogosultságaa kesőbbiekben!"

0,8-as, 1mm-es vágókorongok felszerelésénél nem illdomos kézzel erőlködni, mert megroppanhat a korong. Leszerelelésnél se, ha még használni akarjuk egy későbbi munkafázisnál. Az ilyen történetek szoktak a traumatológián néhány öltéssel befejeződni, mert szétrepül a vágókorong.

zooltek 2020.02.26. 03:59:09

@anonymouse.: @KAMA3: A Metabo már vagy 20 éve gyártja a "füles" anyákat. Az M-Quick anyákon meg már lyuk sincs a körmöskulcsnak. A Fein Quick-In rendszere is nem tudom hány éves már. Ez nekem most egy kicsit úgy tűnik, hogy a Bosch talált egy megoldást, amihez keresett egy problémát.

anonymouse. 2020.02.26. 10:32:34

@KAMA3: Rendszeresen dolgozok 1mm-es vágókoronggal, jobban vág, de idáig a kézzel történő szorítás nem okozott különösebb problémát, az már igen, ha a vasba megszorult és szétrobbant. Persze figyelni kell rá jobban, mint egy vastagabb korongnál! Ha meg bizonytalan a korong kinézete, akkor ketté töröm és eleve fel sem rakom.

zooltek 2020.02.26. 13:44:14

@anonymouse.: Én az 1-es korongokkal, mint már korábban írtam, a leégett motorok tekercseit vágom ki. Akármilyen óvatos vagyok, meg tudom a módját, attól még elrobbantottam több korongot is (a puha réz, meg főleg az alu tud nagy meglepetéseket okozni). Védő nélkül, mert ezt csak így lehet csinálni, (sajnos, senki ne használja így!). De olyan még soha nem volt, hogy korong cserénél történt volna akármi baleset. És kulcsot még nem használtam a munkába befogott kis 600W-os fordulatszám szabályzós Bosch-on.
Egy vas anyagú akármit bármikor gond nélkül elvágnék, ott jóformán csak arra kell figyelni, hogy a korong ne szoruljon meg.
süti beállítások módosítása