Láncfűrész és művészet

2020.08.18. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Nemzedékről-nemzedékre szálló, sok száz évnyi kézifűrész- és baltakezelési gyakorlat porladt feleslegessé az első láncfűrészek megjelenésekor. Viszont jelentősen megkönnyítette a favágók munkáját és kevesebb forgács ment veszendőbe, mintha fél napig baltáztak volna egy emberesebb törzset. A Furdancson bemutattuk már általánosságban, szét is szedtünk egyet, illetve érintettük karbantartását. Szeretjük.

1_15.jpg

Most a kulturális életre gyakorolt hatása kerül napirendre. Hatékony vágó-roncsoló szerszámként ismerjük, ezért  destruktív jellegű szerepekben tűnik fel leginkább. Azonban olyan tárgy is, melynek szimbolikussága megihletett képzőművészeket, hogy vászonként fessenek rá vagy alaprendeltetéstől távol álló szituációkba helyezzék őket. Híres láncfűrészeket és médiatörténeti pillanatokat mutatunk.

thumb-1920-475995.jpg

Bár a készülék sokoldalú funkcionalitását már a címében hangsúlyozza a "Nagy texasi láncfűrészes mészárlás" című hentfilm, a valóságban jóval korábban megjelent emberek darabolására az amputáláshoz használt kézi meghajtású csontfűrész. Mindenesetre megnyitotta a "kötelező láncfűrészes jelenet" korszakát a kicsit lassan már unalmassá váló zombifilm-művészetben.

ash-vs-1024x576.jpg

Ash, a félénk barkácsbolti eladó 1987-ben húzta kesztyűként elvesztett csuklója helyére a fűrészt, hogy gyurmazombikat mészároljon az Evil Dead 2-3 filmekben és a három évadot megért Ash vs Evil Dead  sorozatban. Kedves, szerethető film.

chainsaw_warrior_lords_of_the_night.jpg

Hogy kerüljük a közhelyeket, nem a Doom I-IV. egyik fegyverét említem játékok közül, hanem a teljes egészében erre épülő Chainsaw warrior-t, mely hihetetlenül eredeti módon a Manhattan közepén megnyíló térkapun keresztül ideözönlő gonosz szörnyek lemészárlását dolgozta fel.

image17_5.jpg

A Resident Evil játéksorozat alkotói annyira beleszerettek a szerszámba (vagy öniróniaként), hogy a 4,5,7 és Revelations 2 túlélőhorrorokban biztosan szerepeltetik
 image5_19.jpg

A groteszk összetett ábrázolásmód: a félelmetes, torz és fenséges vonások ötvöződése a kedves, néha kicsinyes komikus elemekkel, a rémület és nevetés együttes hatását váltva ki. Ilyen például egy fehér menyasszonyi ruhába öltözött - tehát a szépséget és ártatlanságot megjelenítő alak - amint éppen zombikat mészárol motoros fűrésszel. Több példából ollózva, most a [REC] 3 Génesis (spoiler: a végére bezombult) menyasszonyát, illetve Firat Bagdu fotóprojectjét emelném ki...

image22_4.jpg

...de kortárs válogatásból nem maradhat ki Simon Falkentorp tematikus fotósorozata, illetve...

image21_3.jpg

...Wayne Stadler és Lyubomir Sergeev kissé csalódott menyasszonyokat lencsevégre kapó fotói sem.

image10_12.jpg

Az ártatlan lánykák és videojátékos láncfűrészelés metszethalmaza a Lollipop Chainsaw, mely cseppet sem rí ki a beteges japán gámák sorából és épp válogatásunkba illik láncfűrészileg

 

hello-kitty-chainsaw.jpg

A kedves jelképek láncfűrészesítése kategóriába tartozik még a kötelező Hello Kitty kollekció egyik darabja

gold_louis_vuitton_chainsaw_by_peter_gronquist_d1g75ig-fullview.jpg

Sikeres üzletasszonyok, luxusfeleségek és luxusparazita golddiggerek Gucci, Louis Vuitton, stb. parádéját állítja kontrasztos ellentétbe az erdészeti szak- és betanított munkások szerény megélhetésével és küzdelmes sorsával ez a stílusosan aranyozott példány

wefewfweffwefw.jpg

Orosz tájakról (gondolom, ezen nem lepődik meg senki) származik ez a hiperrealista orosz műtárgy, mely egyben praktikusan használható jármű is. A Gonosz Kerékpár meghajtását egy benzines láncfűrész biztosítja, ami nem szokatlan barkácsmű, lásd ezt. Ám ez esetben kötelező kivilágítás helyett a működőképesen meghagyott láncvezető ágaskodik előre. Hanyatló közbiztonságú településeken hiánypótló a támadókerékpár, csak ne essünk el vele részegen.

 Térjünk vissza a való életbe, de még mindig művészet: Szobrászok kedvelt faragószerszáma nagyoláshoz,
erről
született egy írásunk is

jason-carves-horo.jpg

Végül pedig szobrász, aki munkáját is performanszként űzi. "Chainsaw Jason" népszerű faépítőművész és munka közben viselt maszkjával talán fokozni kívánja a balesetvédelmet. Jason-san japán nemzetiségű és mindenféle sztereotípiákon átgázolva, ezen sem csodálkozunk egy pillanatra sem. Video japánul.

 

 Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.
De ha unod a Facebookot, kövess inkább a Twitteren!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr7614617288

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zooltek 2019.02.15. 05:42:41

Még jó, hogy nincs köztük elektromos, mert akkor tömegével jönnének a kommentek, hogy otthon senki ne használja, hanem hívjon egy villanyszerelő és favágó legalább OKJ-s, de inkább diplomával rendelkező szakembert.

kkm.furdancs 2019.02.15. 08:43:51

@zooltek: :) A realista szakember bölcs megjegyzése. Így van!

Amigarockwell · http://www.youtube.com/Amigarockwell 2019.02.15. 18:10:05

Kihagytátok hazánk egyik legjobb hardcore bandáját a Don Gattot! Chainsaw Hardcore!
www.youtube.com/watch?v=Upzx_r-AWyI

gigabursch 2020.08.20. 19:18:08

Ki tetszett hagyni a W.A.S.P. zenekar Chainsaw Charlie című szerzeményét.
Ez a második kedvenc albumon van tőlük, mert a kedvenc albumon a The Headless Children
süti beállítások módosítása