Régi fotólámpa - Max Power!

2020.09.15. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

fotolampa02.jpg

A napokban vásároltam egy régi 1200 wattos fotólámpát, megkoronázva a műhelyfotózás fényigényének kielégítésére tett erőfeszítéseimet. A világítóállványok elkészítését már megírtam és a vakus vesszőfutás sem maradt kommenteletlenül. Most azonban sikerült pontot tenni a folyamat végére egy régebben biztosan nem olcsó, korabeli lámpával. Mint oly sok esetben, korát - és ezzel járó meghibásodási kockázatokat - simán kompenzálja a minőség, amit a beépített anyagok garantálnak. Mintegy beszerzési tippként ajánlom a használt holmik közti turkálást, hiszen a fotós kiegészítők nem olcsók, vagy ha igen, akkor olyanok is.

fotolampa06.jpg

Hálózati táplálású, izzólámpás megoldás tokkal és sokoldalúan használható állvánnyal. Bár egy-az egyben számolandó teljesítménye a LED lámpákkal szemben, de nem kell tartani a bálnák tömeges tengerbe döglésétől, melyet globális felmelegedéssel idézünk elő, hiszen rövid időre vesszük igénybe brutális teljesítményét. A hőtermelés miatt öt percnél nem tanácsos hosszabb időre járatni - tanácsolta eladója. Rövid hűlést követően ismét használatba vehetjük.

fotolampa04.jpg

Már a belső filcborítású bőrtok megérne 4000 forintot, a lámpát bónuszként tekintem

Bekapcsolva nemcsak fénycsapást, de kisugárzott hőt is érzünk kétségbeesett reflex miatt összeszorított szemhéjunkon keresztül. Sztrogoff Mihály tapasztalhatott hasonlót, mikor megvakították. Akár szilvát lehetne aszalni a meleg, sárgás fényözönnel. Olvasmányaimból tudom, hogy témától és igénytől függően változik a megvilágítás színe, erőssége. Nyers fénynek nekem megteszi.

g.jpg

Teszfotómon Gábor barátom a Zsemjin Zsipao egy korábbi lapszámából (de lehet kínai reklám szórólap is) tájékozodik a világ eseményeiről, egyben igyekszik elkerülni a látáskárosodást. Az egyébként gyéren megvilágított helyiségben épp csak bele nem ég árnyéka a falba.

tt.jpg

Hátoldalán hálózati kapcsolót, műszaki jellemzőket találunk, valamint betűkből és számokból álló táblázatot. Ugye megértik, hogy ezt a részt nem merem ennél mélyebben kielemezni...

fotolampa05.jpg

Az 1/4" csavar szabványa már sok boldogságot és jólétet hozott az emberiségnek, megteremtve például a fotóeszközök egymással csereszabatos felerősítési helyeit. Rögtön két rögzítési módot is lehetővé tesz. A kihajtható talpon három furatot találunk, melyekkel a fényképezőgép állványcsavar-aljzatához erősíthetjük...

fotolampa03.jpg

...így azt világítja meg, amit fotózni akarunk, nem kell az állványokkal bíbelődni. A lámpa talapzata behajlítható többféle dőlésszögben. Praktikus a pont eltalált hajlékonyságú kábel, ami biztonságosan átsegíti a 230V/ 5.4A elektronjait, de nem túl vastag és kényelmesen használható.

fotolampa08.jpg

Ha mégis szívesen bíbelődünk állványokkal, a kompatibilis állványcsavarral bármelyik 1/4 collos típusra (adapterrel másokra is) felerősíthetjük. Szerencsére minden dimenzióban (legalábbis az első háromban) elfordítható és emelhető, könnyű, összecsukható, vízmértékkel is ellátott és erős szerkezetet vásárolhatunk e célra még a legolcsóbb kategóriában is.

fotolampa07.jpg

Általános megvilágításra és irányított fókuszú forralásra is alkalmazható ez a páros.

fotolampa01.jpg

Mondandóm lényege ennek az igen hatásos lámpatestnek bemutatása volt a szokásos szólamokkal, hogy érdemes szétnézni régi csúcs- vagy középkategóriás eszközök között, ha egyszerű feladatra keresünk megoldást. Ha nincs benne processzor, annyira elavult nem lehet. Természetesen nagyot lépett az emberiség a LED világító testek elterjedésével, Attila korábban bemutatott egy energiahatékony, kifejezetten videó-fotó célokra készített példányt.

 
   Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr9513764800

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zooltek 2020.09.15. 12:57:14

Akik még maradtak a blogból, kérdezem: most már csak ennyi lesz? Néhány naponta felraktok egy pár éves poszt ismétlést? Nagyon sajnálnám.

zooltek 2020.12.01. 00:35:23

@Gyökösi Attila: Két és fél hónap után kaptam választ. De legalább kaptam :) Én kitartok!

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2020.12.02. 09:08:04

@zooltek: Kommenteld be a mai alá, miről olvasnál...
süti beállítások módosítása