Lepereg róla...

2016.09.28. 05:10 | Írta: kkm.furdancs

A színezett, kétrétegű beltéri falfestékeknek két ismérve van. Egyedi, új színeket hoztak a korábban pestis-sárga és elmegyógyintézet-zöld uralta színezőpalettába, másrészt az olcsó diszperziós festékekhez képes magasabb árért cserébe éveken keresztül tartó színhűséget és meghökkentő színezőerőt kapunk. Kisebb javításokhoz, pótláshoz tegyünk félre festéskor néhány decilitert és biztosak lehetünk benne, hogy nem látunk különbséget az új és kipótolt felület között. Azonban vannak szituációk, mikor kevés bármennyi tartalékfesték.

dulux01.jpg

Percek óta gyanús csend hallatszik a gyerekszobából, vagy hangos pukkanás robaja töri meg a békés csendet a kávéfőző (melegedő, lezárt babgulyás konzerv) felől. Szemünk előtt kibontakozik a gyerekmagasságban, krémsajttal kidekorált fal, a freccsenő nyomokkal tarkított konyha. Alig egy perce még boldogok voltunk, terveket kovácsoltunk a jövőre nézve, s mostanra a lakásfestés programja megelőzött mindent. Miért?! Miért én? Mit tehettem volna? - szakad fel a (gyengébb idegzetűeknél zokogással elegy) kiáltás. 

Az ipar már korábban feltalálta a mosható falakat, hiszen az igény kikényszeríttette. Régi üzemi konyhákban, közhasználatú helyiségekben, kórházakban találkozhatunk vele, ha még nem pergett le. A mosható falfestékek általában fényes felületet adnak, mert arról könnyebb eltávolítani a szennyeződéseket, viszont kiemelik a felületi hibákat. Ezzel szemben a Dulux EasyCare kompromisszumok nélkül hibátlan, mosható, matt felületet ad. A hivatalos termékfotók tanúsága szerint a hagyományos Dulux termékek színei igazán plasztikusak és széles a színválaszték is, nem hiába elterjedt márka.

dulux03.jpg

A festékek gyári jellemzői: 1 liter festék, 1 rétegben akár 16 m2 felület kifestésére is elegendő, 48 színből választhatunk, használható beltéri falak, plafonok, vakolatok, cement- és ásványfelületek, gipsz, gipszkarton, tapéta, papír festésére. 2,5 l és 5 l kiszerelésben vásárolható festék szaküzletekben, barkácsáruházakban. Emellett lég- és páraáteresztő. Két réteg felfestése ajánlott, ami után tökéletes, homogén felületet fogunk kapni. Mérsékelten csöpög, illetve könnyen felhordható.
Azonban hiába a tökéletes szakmunka és minőségi falfesték, ha egy pillanat alatt felszívja a ráfreccsent, rákent szennyeződést.

dulux02.jpg

Végre egy ártalmatlan fóbia!
Az AkzoNobel által kifejlesztett Dulux EasyCare beltéri falfesték hidrofób jellemzőkkel bír. Mi a hidrofóbia? Sanyi bácsi szomszédom például hidrofób, mert eltaszítja magától a vizet, ha kínálják. Falfestékeknél ez kifejezetten előnyös tulajdonság. A hidrofób hatás jelentése, hogy a bevonat taszítja a vizet és más folyékony anyagokat. A hagyományos festékekkel ellentétben a Dulux EasyCare a folyékony foltokat apró gyöngyökbe rendezve lepergeti a falról. Ezután a folyadékgyöngyök vizes, enyhén mosószeres szivaccsal könnyedén lemoshatóak és éppúgy ragyognak majd, mintha frissen festették volna őket.

dulux04.jpg

Van az emberben egy természetes kíváncsisággal vegyes optimizmus, mikor elpiszkolódott tárgyakat vagy falat dörzsöléssel igyekszik megtisztítani. A pici foltot tenyérméretűvé mázolja egyre elkeseredett próbálkozása során és még jobban beledörzsöli a falba. Mi a helyzet a dörzsöléssel?
Az AkzoNobel nagyon büszke arra, hogy az EasyCare tízszer jobban ellenáll a dörzsölésnek: súrolást követően a bevonati veszteség alacsony, vagyis a festék utána is megőrzi élénk színét. Ezek szavak lehetnének egy katalógusból, ám a hivatalos (az ÉMI-TÜV SÜD Kft. KERMI osztálya) minőségvizsgálati teszt szerint a nedves dörzsállóság szerint 1. osztályba sorolható festékek 200 dörzsciklus utáni rétegvastagság vesztesége nem haladhatja meg a 5 μm-t (mikront).  Meggyőző és ezek után nyugodtan alhatunk a falfestékünk miatt.

dulux05.jpg

 Ha megtetszett, látogassunk el a gyártó weboldalára, ahol igazán színes és felhasználóbarát alkalmazások segítenek megtervezni egy lakás kifestését, ahogy tetszés szerint színezhetjük a példaként bemutatott helyiségeket. Emellett mobilalkalmazást is segítségül hívhatunk a palettából történő választásra.

 Végül néhány jó tanács beltéri festékek használatához a gyártótól:

1. Időzítés
Festéskor a hőmérséklet, akárcsak a felület hőmérséklete, +10 és 28 °C között, a relatív páratartalom 80% alatt legyen. Ha lehetséges, napfénynél fessünk. Ilyenkor nem vetődnek árnyékok a festendő felületre, melyek megnehezítik a festést és kihagyásokat is okozhatnak.

2. Szerszámigény
Anyagfelhordáshoz használjunk rövid szőrű (10–18 mm) Dulux hengert vagy szintetikus szálú ecsetet. Ne felejtsünk el beszerezni takarófóliát és maszkolószalagot sem.

3. Előkészítés
Érdemes időt és energiát fordítani erre a fázisra, hiszen csak a jól előkészített felületen lesz a festék jó minőségű és tartós. A falat legelőször alaposan meg kell tisztítani mindenféle szennyeződéstől, zsiradéktól, korábbi festékrétegtől.

4. Korrigálás
Az egyenetlen falfelületet dörzspapírral csiszolva tehetjük simává. A repedéseket vagy réseket glettel tölthetjük ki, de mindig hagyjunk elegendő időt ezek kiszáradására is.

5. Készen állunk?
Ha a fal tiszta, száraz, szilárd, por- és szennyeződésmentes, kezdődhet a festés.

6. Alapozás
Sose felejtsük el az alapozást. Az alapozó használata egyenletessé teszi a felületet, és meggátolja, hogy a festék beszívódjon a falba, így a drága festék használata gazdaságosabb.

7. Keverés
Használat előtt alaposan keverjük fel a festéket, de sose hígítsuk! Erre a festők figyelmét is érdemes felhívni.

8. Próbafestés
Végezzünk próbafestést! Derüljön ki élesben is, hogy mutat a szín a falon, illetve hogy alapos volt-e a fal festésre történő előkészítése.

9. Festés
Nagyon fontos, hogy mindig fent kezdjük a festést és lefelé haladjunk! Először egy keskeny ecsettel fessük egyenesen végig az éleket („snejdolás“), ezt követően a nedves él mentén haladva
dolgozzunk tovább. A festéket 2 rétegben vigyük fel, a második réteg előtt várjunk 2-4 órát.

10. Legyünk türelmesek!
A felület a festék teljes száradása után kb. 28 nap elteltével válik hidrofóbbá, azaz moshatóvá.


Tippek a foltok eltávolításához

1. A foltot papírtörlővel itassuk fel óvatosan.

2. Nedves, tiszta ronggyal vagy szivaccsal mossuk le a szennyeződést. Eközben kerüljük a dörzsölő, erős mozdulatokat.

3. Makacs folt esetén tegyünk mosogatószert vagy háztartási tisztítószert a szivacsra, melyet érdemes egy kis ideig a felületen hagyni, hogy kifejtse hatását.

4. Intenzív foltoknál öblítsük ki gyakran meleg vízzel a szivacsot, és töröljük át többször a felületet.

5. Az utolsó körben tiszta vizes áttörléssel zárjuk a mentőakciót.


   Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr7811732929

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása