Fessünk vízzel!

2018.08.10. 05:00 | Írta: Gyökösi Attila

Az otthoni munkáknak az egyik legsűrűbben előforduló típusa a festés és mázolás. Ezzel még az amúgy a barkácsolást csak nagyon óvatosan végzők is találkoznak néha. A kérdés általában csak az, hogy mivel festünk? Itt a Furdancs blogon már írtunk többször a felületkezelésről. Arra is kitértünk, hogy bizony a felhasznált anyagok folyamatos fejlődnek, az évtizedekkel ezelőtt általánosan használt olajfestékeknél, vagy a kicsit később megjelent oldószeres, nitro- vagy lakkbenzin hígítású festékeknél már jóval modernebb és környezetkímélőbb termékek is kaphatóak.

 

Ezek pedig a vizes bázisú festékek. Ha olyan festéket keresünk fa vagy fém tárgyaink felületkezeléséhez, amely ellenáll az időjárás viszontagságainak, száradása gyors és nem kíséri kellemetlen oldószerszag, valamint a lecsöppenő festékpöttyök eltüntetéséhez, az ecsetek kimosásához sincs szükségünk drága oldószerekre, a vizes bázisú festékek jelentik az optimális megoldást. Szintén a vizes bázisú festékek jelentik a jó választást a környezet védelme iránt elkötelezettek számára is, ezek jóval kevésbé veszélyesek az élővilágra.

Szintén mellettük szól, hogy az emberi egészségre sem veszélyesek, tehát kisgyerekes lakásokban, gyermekbútorok, vagy akár gyermekjátékok festésére is ideális lehet, persze azért ha fenáll a festett tárgyak szopogatásának veszélye, érdemes elolvasni a dobozok feliratát. 

Bár ezek a festékek és lakkok már jó ideje elérhetőek, mégis sokan még mindig ódzkodnak tőlük, mondván, hogy a vizes bázisú, azaz vízzel hígítható festékek kevésbé tartósak, különösen a kültéri igénybevételekkel szemben. Még manapság is kapunk egy-egy olvasói levelet, amelyben erről érdeklődnek festésben kevésbé jártas olvasók.

Pedig ennek épp az ellenkezője igaz, hiszen például a ma kapható új autók túlnyomó részét már vízbázisú festékekkel fényezik a robotok. De épp így a faiparban, a bútorgyárak esetében is egyre jellemzőbb, hogy vízbázisú pácokat, lakkokat használnak.

Kezdetben ez a technológia persze némileg drágább volt a hagyományos lakkbenzineshez képest, bár ha a festés teljes folyamatát néztük, vagyis azzal is számoltunk, hogy a festék esetleges hígításához, az ecset és az eszközök elmosásához nem kell külön hígítót vásárolni, már ekkoriban sem volt olyan nagy a különbség, legalábbis a hazai gyártású termékek esetében.

Mára viszont ezek az anyagok már abszolút versenyképes árakon elérhetőek, miközben előnyeik nyilvánvalóak. Nem véletlen, hogy szinte minden gyártó folyamatosan jelenik meg a vizes bázisú termékekkel. Különbség persze van ezek között. Én jó ideje vizes bázisú festéket használok. És persze magánemberként ugyanúgy próbálok minél jobb ár-érték arányú termékeket találni, mint bárki más.

Esetemben nagyon jól beváltak a barkácsáruházak sajátmárkás termékei. Ezek minőségben és árban nagyon jól pozicionáltak. Hátrányuk, hogy általában szűkebb színválasztékban elérhetőek. Nagyobb választékot találunk már a korábban is megszokott hazai gyártók kínálatában, például a Trilak (Trinát, Trikolor) vagy a Polifarbe (Cellkolor) 'aqua' zománcai igen sok színben elérhetőek, ráadásul a nagyobb festéküzletekben géppel is kikevertethetőek, így pedig szinte végtelen bőségű színválasztékot kapunk, mely színek és árnyalatok ráadásul később is elérhetőek, ha szükségünk volna rájuk. Ezek a festékek egyéb tulajdonságaikban is a barkácsolók igényeire kínálnak szinte tökéletes megoldást. Megfelelő kiszerelésben elérhetőek (otthon sokszor elég a 0,75 vagy 1 literes doboz is). Nagyon jól tapadnak, tapasztalatom szerint a gyári ajánlásnál kicsit 'pongyolább' módon végzett felület-előkészítést is jól tolerálják. Sokszor akár már egy rétegben is kielégítően fednek, - különösen ha nem nagyon eltérő színű az alap amire festünk - persze az ajánlott mindenképp a két-három rétegben történő felvitel. Gyors, néhány órás száradást követően ugyanolyan ellenálló és vízálló réteget képeznek, mint a hagyományos lakkbenzin hígítású zománcfestékek, sőt, korszerű összetételüknek köszönhetően hosszan ellenállnak az UV-sugárzásnak és a sokak által félt sárgulásra sem hajlamosak. A gyors száradás nagy előny, a hagyományos zománcfestékek száradási ideje átlagosan fél nap, a vizes bázisú zománcfestékek teljes száradási ideje viszont sokszor csak 5-6 óra, de akár már 2 órával a festék felvitele után érintésszáraz lehet a felület.

Természetesen ezek a termékek is rendszerben elérhetőek, vannak direkt hozzájuk tervezett alapozók, azonban bevallom, ezeket én csak néha használom. Megfelelő felület előkészítés (csiszolás, fa esetén pórustömítés, fémek esetén zsírtalanítás és a rozsda eltüntetése) nagyon jó és tartós bevonat hozható létre ezek nélkül is.

De, hogy essen szó a hátrányokról is: ilyen igazából egy van, azonban ez minden vizes bázisú termékre, festékekre, ragasztókra, lakkokra igaz. Sosem szabad elfelejteni, hogy ezek fagyveszélyes anyagok! Télen tehát a fűtetlen műhelyből, garázsból be kell hordjuk egy fűtött helységbe. Fontos, hogy ne csak a tárolás kapcsán jusson ez eszünkbe, hanem a felhasználáskor is. Persze szinte minden festék, lakk és ragasztó használatakor van ajánlott hőmérséklet, 10-15 celsius fok alatt nem illdomos használni ezeket. Azonban a lakkbenzin bázisú festékek, ha muszáj, azért használhatóak hidegben is, persze ilyenkor a száradásuk nagyon sokáig tarthat. A vizes bázisú anyagok azonban 0 celsius fok alatt semmiképp sem használhatóak, a már felhordott réteg is megfagyhat, ezért a teljes száradásig figyelni kell a megfelelő hőmérsékletre!  

Azonban a sok előny mellett ennyi kellemetlenség talán még elviselhető, ettől még ezek a festékek megkaphatják a Furdancs blogtól az 'ajánlott' minősítést. Az alábbi, korábban készített és itt a blogon bemutatott munkákat ilyen festékekkel végeztem, és az időjárás viszontagságai ellenére a mai napig mutatósak.

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr338763234

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.08.10. 12:30:18

Beltéri falfestéshez gazdaságos kategóriában mit ajánlasz? Kizárólag fehéret akarok.

lutria 2018.08.10. 17:42:31

Lenne pár megjegyzésem a fentiekhez,lakásfelújításnál,főleg a radiátor/csövek átfestéséhez vettünk " 2 az 1-ben színes zománcfesték-alapozó és zománcfesték egyben-bel és kültérre" hófehér-selyemfényű festéket,-csak pont nem volt alkalmas az egyik fenti célra sem,a csövön lévő előző festésen alig akart megtapadni(pedig elő lett készítve,meg lett csiszolva előtte stb.)száradás után sem lett fényes,csillogó "selyemfényű" hanem matt.
Radiátorcsere is volt úgyhogy a csatlakozások átépítésénél a csövön kilátszott a nyers fém pár centiméteren-ott meg 2 nap alatt átütött az addig nem létező rozsda-mint kiderült valszeg a festéktől mert csak utána vettem észre hogy hoppá,ez vízbázisú,nem oldószeres olajfesték...
A rézcsövön meg egyszerűen 2 nap múlva bármilyen behatás nélkül felhámlott a festék és ledobta magát.
Úgyhogy kellett venni a hagyományos környezetszennyező oldószeres olajfestékből is és újra lecsiszolni és átfesteni mindent-ezzel már csillog-villog minden.
Elég nagy csalódás lenne valakinek hogyha az új,nyers vaskerítését ezzel festené le több liternyivel,1-2 hét múlva kezdhetné elölről mert durván elkezdene rozsdásodni...
Német gyártmányú-Obi.

kkm.furdancs 2018.08.11. 08:25:46

@lutria: Kétféle festéket ismerek, drágát és olcsót. Az viszont biztos, hogy az egyrétegű falfestékek brutális színezőereje alig lágyul, mikor hozzákeverjük egy vödör diszperzithez. Ajánlom figyelmedbe.

lutria 2018.08.11. 11:49:58

@kkm.furdancs: Nem ott lett mellényúlva hogy falfestéket vettem volna radiátorfestésre,az alábbi infók szerint lett véve"Akril bázisú fedőbevonat bel-és kültéri alkalmazásra.Alapozó és fedőréteg egyben.Univerzálisan alkalmazható fa-és fémfelületen,ásványi aljzatokon,lakkozható műanyagokon,hordképes régi bevonatokon."
Tehát elvileg ugyanazt tudja mint a régi olajfesték csak modern,szagtalan,vízbázisú festékként-igazából meg mégsem.

Cymantrene 2018.08.11. 18:53:17

Nekem is az a tapasztalatom, hogy a fehér Trinát Aquacolor egy rétegben nem fed rendesen, kettő legalább kell. És elég nehezen is terül, viszonylag vastagon kell kenni, hogy kirúgja magát. Most függőlegesen kell festenem, így meg-meg folyik. A Trinát olajzománcaival sokkal egyszerűbb alkalmi mázolóként boldogulni.
De hamar szárad, pláne ebben a hőségben, kb fél óra után már nem tapad.
És a szagtalanság nagy előny, inkább javítom a technikám :-)
Használtam Supralux vízbázisú lakkot is, könnyítésképp selyemfényűt: három rétegben, előtte közben csiszolva teljesen jó lett.

Cymantrene 2018.08.11. 19:30:26

Az OBI saját vízbázísú zománcával festettük át egy osztályteremben az olajlábat. Én csak kipróbáltam, hogy ecsetelve működik-e, tapad-terül-fed stb.: működött, úgyhogy utána egy profi festő-mázoló apa leszórta az egészet, jó lett. Olajfestékkel nem álltunk volna neki a szaga miatt, de ez így teljesen OK volt.

kkm.furdancs 2018.08.11. 22:00:23

@lutria: Ne haragudj, igazából Józsefnének válaszoltam, csak valahogy félrekattintottam.
Én a második festésnél jöttem rá, miután előzőleg fehér radiátorzománccal végigszenvedtem a csöveket, hogy akár falfestékkel, a fal színével is ráfesthetek. S lőn csoda. Kérdés, hogy a sima rézcsövön is megmaradt volna-e annyira, mint az átfestett csövön.

Untermensch4 2018.08.11. 22:15:13

Nálam is le lett festve a falon cső falfestékkel. Ez vmi évekkel ezelőtti obi-s vödrös cucc volt. Szilikonos tömítőragasztóra meg hungarocel-re kissé nehezen tapadt de falon meg zománcfestett csövön egy rétegben kiváló.

scsaba1 2018.08.12. 11:11:01

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

Mennyire legyen gazdaságos? A legjobb ár-érték arányú festék a Héra belső falfesték. Olyan 5-6 ezer forint a 15 l-es, átlagos szobához (4x4x2,5- nyílászárók) bőven elég. Ennél lejjebb nem adnám. Megfelelően előkészített falon (glett+csiszolás) gyönyörű felületet ad. Héra színezőkkel színezhető is, szintén gyönyörű pasztell árnyalatokat lehet kikeverni otthon is Az erős színeket én sem szeretem, de egy halvány bézs vagy tört fehér vagy halvány homok és föld színek nagyon szépek tudnak lenni, mert meleg tónusúvá teszik a lakást. Volt, hogy én is vettem olcsó teszkógazdaságos festéket, kb. mintha egy műanyagréteget festettem volna a falra, a fűrdőszobában a pára vízcseppek formájában csapódott ki rá, majd végigfolyt a falon + nem egyszerűen penészedett...
Most a fürdőszobában Supralux penészgátló falfesték van a hozzá való penészgátló mélyalapozóval. (miután az alapvakolatig levakartam ezt a rettenetet) Nagyon érdekes, már-már krétásan matt textúrája van, viszont kellet vagy 4 réteg belőle, mire rendesen takart. 2 éve van fent, penész nyomokban sincs.

Éléskamrába és egyéb kiszolgáló helyiségekbe meg valamilyen vödrös mészfesték való. Ezek már lehet hengerelni, de pont ugyanúgy lélegzik és fertőtlenít, mint az oltott mész. Vályogházakban szintén ezt használnám. A textúrája durvább, mint a diszperziós festékeké, de van akinek éppen ez tetszik...

scsaba1 2018.08.12. 11:46:11

@lutria:

Jók ezek a mindenre való, valójában semmire sem jó festékek, hány meg-hány embert vágnak át velük....

Fémszerkezetek festésénél először mindenképpen drótkefével kell rozsdátlanítani, ill, ha zsírúj fémszerkezetekről van szó, amin még rajta a gyártási olaj, akkor zsírmentesíteni kell valami oldószerrel. Én ezt mosóbenzinnel vagy nitrohígítóval szoktam csinálni. A lényeg, hogy fémtiszta legyen a szerkezet, tehát no olaj, no rozsda, no pergő festék.
A következő lépés a passziválás és az alapozás. Erre nekem legjobban Dunaplaszt primer vált be. A benne lévő foszforsav elvégzi a passziválást, maga festék meg nagyon erősen megtapad a fém felületén, jó alapot adva a további rétegeknek. Nitrohígítóval hígítható, ami azért jó mert nagyon gyorsan szárad. Délelőtt feltolja az ember a primer alapozót, délután mehet rá a közbenső alapozó réteg. Ami miatt még nagyon jó ez az alapozó, az az, hogy mindenféle fémen használható. Tehát acél, horgany(zott acél pl. idomok), alumínium, réz. Mindenhova jól tapad és kvázi hídként funkcionál a fém és a további festékrétegek között. Ha erre fest rá az ember nem kell attól tartani, hogy pár hét alatt lepereg a festék.

Erre aztán mehetnek a közbenső alapozók majd a különféle fedőzománcok, ami akár lehet vízzel hígítható is, mert a primer alapozó réteg nem engedi a vizet az vasszerkezethez, így nem kell tartani attól, hogy átüt rajta a rozsda.
Bár én továbbra is azt mondom, hogy igazán szép, tartós és igényes felületet még mindig a lakkbenzines alapozókkal és zománcokkal lehet elérni. Cserébe igen: kicsit büdös egy darabig.
Márkát tekintve a fehér színben nekem a Supralux magasfényű fehér tetszik a legjobban a hozzá való alapozóval. Színek tekintetében viszont Trinát Magasfényű zománc a jobb, a hozzá való Mester alapozóval. De mindkét festék nagyon jó minőségű, a technológiát meg a rétegrendet betartva nagyon tartósak is. Az oldószeres festékek nem véletlenül száradnak lassan. A száradási idő alatt, (amelyek akár napok is lehetnek hűvös időben) a festék "dolgozik", azaz szépen kifeszül a felületre és a ha szépen előkészítettük, akkor így lesz kvázi "tükrös" a felület...

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.08.12. 20:33:55

@scsaba1:

Köszönöm szépen a tippet, a Hérát kipróbálom, először a legkisebb szobában (13m2) vagy az előszobában. A tört fehér színnel, homokszínekkel nekem sincs bajom, de a közvetett világítás miatt a mennyezetnek fehérnek kell lennie.

aaabor 2019.05.16. 20:06:03

Vízbázisú zománcfestéket lehet festeni olyan felületre pl ajtó ha előtte le volt festve Köber Fényes zománcfestékkel?

kkm.furdancs 2019.05.16. 21:14:21

@aaabor: Nincs akadálya, csak a szokásos felület-előkészítést kell végrehajtani.
süti beállítások módosítása