Asztalos: fűrészáruk fajtái

2019.01.10. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

17188257-stacks-of-timber-planks-close-up.jpg

Mielőtt elküldenénk önöket alapanyagot vásárolni, ismerkedjenek meg az építési fűrészáruk változatos fajtáival. Ezek vagy eleve építkezéshez valók, vagy olcsóbb alternatívát jelentenek barkácsoláshoz. A különféle lambériák, táblásított termékek, polcok, profilok garantált minőségűek és szárítottak, de néha a nyersebb kivitelű és kedvező árfekvésű anyagra van szükség. Léctől - gerendáig áttekintjük a szabványos megnevezéseket és felhasználási területeket.

softwood-lumber.png

Minden jól osztályozó fakereskedő a léceket, deszkákat, pallókat és a szegletesárut a használatos keresztmetszetekben árusítja

A konstruktív tömörfa termékek közül az építési fűrészáru - amelyet főleg a hazai fenyőkből nyernek - kimagasló helyet foglal el. A felhasznált fafajok a luc-, jegenye-, erdei-, vörös- és duglászfenyő. A szabványok szerint más fenyőfajokból is készíthető, de ez nem szokásos.

02_2.jpg

Egy darabban kifűrészelt szegletesáru

A törzsek felvágásával kapott fűrészárut a derékszögű keresztmetszet magassága és szélessége közötti arányszám alapján szelvényárura (léc, deszka, palló) és szegletes árura (gerenda) osztják.

image11_9.jpg

A lécek vastagsága legfeljebb 40 mm

A szegletesfát az építésben pillérnek, tartónak, gerendának, szelemennek, szarufának alkalmazzák. Zsaluzásra és a mélyépítésben is használják.

03_1.jpg

A pallókból többnyire terhelhető felületeket alakítanak ki: állványzatok járófelületeit, hajók fedélzetét, hídburkolatokat. Pallókból készülhet az erkélyek és teraszok burkolata, valamint a mennyezetgerendák felső burkolata is. Deszkákból készülhet például a tetők merevítő héjazata vagy a teraszok burkolata. Lécekből készül többek között a tetőlefedés és a homlokzati burkolat tartóváza. Az építési fűrészáru felülete rendszerint gyalulatlan. Ha látható helyen alkalmazzák, felületét néha legyalulják vagy éleit letompítják.

image8_13.jpg

Szabvány írja elő az építési fűrészáruban megengedett repedéseket

Az építési fenyő fűrészáru fanedvessége legfeljebb 20 %-os lehet, a faházak építésére használt fatermékek megengedett nedvessége legfeljebb 18 %-os. Napjainkban a faanyagokat többnyire szárítókamrákban szárítják az előírt nedvességtartalomra.

Tömör szerkezetfa Tömör szerkezetfának a szakember azokat a termékeket nevezi, amelyek építési fűrészáru nemesítésével készülnek A vágásmód tervszerű megválasztásának és a mesterséges szárításnak köszönhető, hogy a termék jól tartja alakját és csak minimálisan repedezik. A szerkezetfát szigorúbb követelmények alapján osztályozzák, mint az egyszerű építési fűrészárut. Ezáltal biztosítható a felületek jobb minősége, ami lehetővé teszi, hogy a fát látható helyeken is alkalmazzák. Tömör szerkezetfát csak a belet kiejtő vágásmóddal szabad készíteni.

01_5.jpg

Mesterséges szárítással 10±3 %-os fanedvességet kell elérni. Az erősen göcsös, repedezett, elszíneződött, gyantatáskás fákat osztályozáskor kiejtik A fák felületét többnyire gyalulják, az éleket tompítják, a végeket derékszögben levágják. A tömör szerkezetfákat hosszirányban ún. fogazásos vagy fésűs illesztéssel (alakzáró ragasztással) kötik össze egymással.

image12_5.jpg

Fogazással illesztett tömör szerkezetfa

A tömör szerkezetfák szabványos keresztmetszeteinek vastagsága 60... 120 mm között, szélessége pedig 120.. . 140 mm között változik A tömör szerkezetfát mindazon tartó- és/vagy merevítő szerkezetek kialakítására szabad felhasználni, amelyekhez az építési fűrészáru is használható.

image13_6.jpg

Mivel a tömör szerkezetfa alaktartása jó, nedvességtartalma pedig kicsi,
előszeretettel használják faházak építésére.

Két- és háromrétegű gerendák Ezek a gerendák két, illetve három egymáshoz ragasztott pallóból vagy szegletesfából állnak A fákat szélesebb oldalukkal és a rostokkal párhuzamosan ragasztják egymáshoz. Ez a termék rétegelt gerenda, lamellafa vagy lamellagerenda néven is ismert. Gyártáskor a felhasznált pallókat vagy szegletesfákat mesterséges szárítással legfeljebb 15 %-os fanedvességre állítják be. majd fogazásos illesztéssel hosszirányban egymással összekötik Utána ezeket az ún. lamellákat a kívánt hosszúságra vágják és legyalulják. Miután a lamellák szélesebb oldalának egész felületére ragasztót hordtak fel, a két vagy három réteget nagy nyomás alatt egymáshoz ragasztják.

Az így keletkezett gerendákat végül legyalulják, és éleik letompítása után a kívánt hosszra vágják. A kétrétegű gerendák szélessége 8... 16 cm, magassága 10...24 cm. A háromrétegűek szélessége 18...24 cm, magassága 10...24 cm. A szállítási hosszúság a keresztmetszettől függően akár 18 m is lehet. Ezeket a gerendákat csak beltéren vagy fedett kültéren szabad alkalmazni. Faházak építésére ideálisak.

image14_2.jpg

A kétrétegű gerenda két-..

0466.jpg

...a háromrétegű három egymáshoz ragasztott lamellából áll

Keresztgerendák A keresztgerendák négy, egymással összeragasztott gömbfakör-szeletből állnak. Amikor a körszeletek külső oldalát ragasztáskor befelé fordítják, a derékszögű keresztmetszeten belül egy végigfutó üreg keletkezik. A gyártásra felhasznált fa nedvességtartalmát itt is 15 % alá kell csökkenteni. A gyártás többi kritériuma is hasonló a lamellagerendákéhoz. A keresztgerendákat 8x10 cm és 20x26 cm közötti keresztmetszetekben árulják. A keresztgerendákat mindazon tartó és merevítő épületelemekhez szabad használni, amelyeknél tömörfa vagy rétegelt-ragasztott deszkák alkalmazása megengedett. Ezt a terméket tehát szintén elsősorban faházak építésére használják.

image17_4.jpg

A keresztgerenda belsejében üreg fut végig 

products_timber-frame_16x9.jpg

A nagy értékű tömörfa-gerendák a favázas építési módban nélkülözhetetlenek

Rétegelt-ragasztott tartók Ezt a terméket ragasztott gerendának vagy ragasztott kötőgerendának is nevezik. Különösen erősen terhelt, nagy fesztávú építőelemek készítésére használják. Hasonló eljárással készül, mint a két- és háromrétegű gerenda; lényegében azzal az eltéréssel, hogy több lamellát (deszkát) ragasztanak egymáshoz. A rétegelt-ragasztott tartók magassága eléri a 20 cm-t, szélessége a 22 cm-t. Hosszúságuk 30 m-t is elérhet, sőt, néhány gyártó 60 m hosszú rétegelt-ragasztott tartót is készít. A rétegelt-ragasztott tartók felületét gyalulják, éleit tompítják.

image18_2.jpg

Rétegelt-ragasztott tartó, itt négy rétegű kivitelben
 

Legközelebb vásárlási tanácsokat osztunk meg "Gyalulatlan vagy gyalult - Hulladékhányad - Méretek - Ritka és védett faanyagok" hívószavakkal. Addig is olvassanak bele korábbi írásainkba, hogy tűzifából is lehet (sok hulladékkal, esetleges vetemedéssel) barkácsanyagot készíteni, illetve a fűrészáru is táblásítható házilag és ez már nem vetemedik.

tabladoboz.jpg

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.
De ha unod a Facebookot, kövess inkább a Twitteren!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr9014538738

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lesszi 2019.01.10. 22:01:17

a mérettel amúgy miért csalnak?
ha úgy van kirakva hogy 10X10 centis akkor miért csak 9X9 ??

gaszton42 2019.01.10. 22:59:44

@lesszi: mert a nyers gyalulatlan állapotban 10x10, gyalulás kb ennyit szed le róla, viszont ha gyalulatlanul annyi akkor reklamálj.

ez egy helyi jellegzetesség lehet, nálunk rendben vannak a méretek, inkább felfelé kerekítenek, ha nálatok csalnak arra hiába keresel orvosságot az interneten, azt odahaza kell megoldani.
süti beállítások módosítása