Gyermeknapra gyúrva: építőjátékok

2019.05.02. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Messze még a gyereknap (május 26.), de ajándékvásárláshoz jó időzítés, hogy műszaki profilunkba vágó ötletet adjunk retro építőjátékok, hasonlóan hasznos utódaik és saját kreálmányaim ajánlásával.

12055195_kep_528.jpg

A képességfejlesztést nem lehet elég korán kezdeni. Néhány építőjátékot kutattam fel a megvásárolható kínálatból, mely nem csak a gyárilag megadott sablont rakatja ki puzzle-szerűen a gyerekkel, hanem változatosan kombinálható alkotóelemei valóban szabadjára engedik a fantáziát. Épületek, járművek, bármilyen alakzat  születhet belőlük és a kézügyességet, türelmet is fejlesztik. Az alkatrészek sokszínűségére koncentrálva vizsgáljuk a kínálatot, egyúttal felmelegítve játékbarkácsolós cikkeinket.

image3_32.jpg

Ötletfüzet is jár a vödrös kiszerelésű csomag mellé

Kellemes emlékeket ébreszt a Java építőjáték, mely csinos kék-sárga színben, éles sarkok nélküli kivitelben örvendeztette meg gyerekkoromat. Egy bevált márkát nem szabad elengedni, ezért Java 1-10 készletet ma is vásárolhatunk tematikus darabjaiból, vagy akár a teljes sorozatot 52000 forintért. Egy doboz (3000 Ft) átlagban 16-féle elemet tartalmaz, összesen 250 db mennyiségben. Az olajkutatás vagy vegyipar iránt már korán elkötelezett csemeték örömmel forgathatják a sima felületű csőelemekből álló készletet, de a víz-gázszerelői szakmai iránt érdeklődők számára is igazi szimulációs terep.

Laposa Tamás tiszteletre méltó energiával veszi számba hetente a régi játékokat blogján. Ebben a videóban az eredeti Java konstrukciós készlet került terítékre történetével, szerkezeti bemutatásával.

5ac3bcb02f452-4-doboz-regi-femepito-jatek.jpg

Aki csavarkulccsal kezében született, nem hagyhatja ki a hetvenes évekből származó Construma vagy Technokid  fém építőjátékok leszármazottait. Kicsit színesebbek az utódok, de a lényeg megmaradt: működő konstrukciókat készíteni csavarozható fém alkatrészekből.

image5_29.jpg

Ha kézbe veszünk egy összerakós játékot, mindjárt érezzük a tervezés legnagyobb kihívását. Olyan szorosra kell készíteni az egymásba illő részéket, hogy ne essen szét és ne szoruljon egymásba. 3D nyomtatás során szerzett tapasztalatom szerint tizedmilliméter nagyságrendű az optimális különbség apa és anya között. Szintén gyakorlati tény, hogy pár (10-12)  fokos hőmérséklet különbség is érzékelhető hőtágulás okoz egymásba szoruló alkatrészeknél. Ha nem homogén anyagból készült a tárgy, az elemi rostok és szálirányban gyengébb szilárdság további kérdéseket vet fel. A magyar gyártmányú Logi-vár megoldotta e feladatot. T-alakú végződései merőlegesen is egymásba illenek és tartanak. A 86 darabos rönkfa építőjáték 5 alkatrésztípust tartalmaz: 3 különböző hosszúságú (9, 14.5, illetve 26 cm) gerendaméretet, valamint készletenként 2-2 db kisebb és nagyobb tűzfal elemet. 

A gyártó által készített reklámvideónál nem kell több bemutatni egy terméket

Végére maradt minden építőjáték atyja, az egyszerű hasábokból, ívekből és hengerekből építkező fa készlet. A játékgyártásra szigorú standardok vonatkoznak. Ne mérgezzen a festék, ne lehessen lenyelni apró alkatrészeit és ne rázzon. Logikus, hogy a natúr fa komolyabb utánkezelést igényel az alakra-méretre darabolás után. Ebből adódik, hogy az egyszerű natúr színű építőkocka drágább egy ezressel a JAVA-nál, színezve kettő ezressel. Természetközeli élmény a nyers fát megfogni és 4 centiméteres méretéből adódóan nem  dől össze azonnal és csavarozni, illeszteni sem szükséges.

fakocka-szett_p215657.jpeg

Következnek a házilagos megoldások. Buzdítottuk már önöket elkészítésükre, hangsúlyozva a biztonsági megfontolásokat. Bükk- vagy más keményfából vágva-csiszolva szálkamentesen, vizes alapú festékkel színezve mérgezés veszélye nélkül könnyen reprodukálhatók a gyári készletek is. Szükséges feltétel a már meglévő szerszámkészlet, hiszen néha egyszerűbb megvásárolni pár ezer forintért a játékot.

nikevar3.jpg

"Az expandált polisztirol (Nikecell, Hungarocell) hulladéka a leghulladékabb hulladék, nála kényelmetlenebb hulladék talán csak az apróra őrölt üvegcserép és az urán-235." - kezdődik írásunk egy színes, könnyű, olcsó és nem túl strapabíró megoldásról.

kocka_0.jpg

"Száradás, még egy finom csiszolás után a jól végzett munka örömével lephetjük meg ismerőseinket egy megapack méretű kockakészlettel, miután aláírattunk velük egy nyilatkozatot, hogy a játék használatából adódó mindennemű kártérítési igényről lemondanak." - vészjósló ajánlat, de csak hatáskeltés miatt miatt írtam. Korrekt kockajáték fenyőből.

kistankhird_02.jpg

Végül pedig a 3D nyomtatás előnyeit propagálva számos lehetőséget, ötletet és megoldást mutattunk már be, legyen akár építő- akár társasjáték vagy mini harckocsidandár. A formák, színek, illesztési megoldások és akár motorizált hajtások végtelen lehetőségei nyílnak meg a játékfejlesztésben, nulláról kezdve csakis képzelőerőnkre hagyatkozva és hulladék, por, nitrohígító gőzök nélkül. Gyűjőtlink itt.

  

 Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.
De ha unod a Facebookot, kövess inkább a Twitteren!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr7014775402

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2019.05.02. 07:25:21

Hát, ha csavaros-fémépítős, akkor nekem inkább a Märklin jut eszembe, még a boldog békeidőkből...
süti beállítások módosítása